Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

"Η συμφωνία Γέφυρα και η… απέναντι όχθη"

 του Δημήτρη Τσιμούρα : απο faretra


lutvaffe-copy 

20 Φεβρουαρίου 2016. Η πρώτη επέτειος της λεγόμενης συμφωνίας "Γέφυρα", μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, όπως τη βάφτισαν τότε οι κυβερνώντες, 25 μόλις μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του ‘15. Το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών έκανε μια σημαντική μερίδα του κόσμου να πιστέψει ότι τουλάχιστον θα σταματήσει ο κατήφορος και σε άλλους πιο αισιόδοξους ότι θα καλυτερέψει η ζωή τους.

Όμως, η εν λόγω συμφωνία που ακολούθησε έβαλε τα πράγματα στη... θέση τους και ουσιαστικά τα θεμέλια για την ψήφιση του 3ου μνημονίου, με ό,τι αυτό βέβαια συνεπάγεται για το λαό, τους δανειστές αλλά και για εκείνους τους εγχώριους, που γι αυτούς η εποχή της λεγόμενης "κρίσης" είναι εποχή απόλυτου πλουτισμού.

Το χαρακτηριστικότερο σημείο αυτής της συμφωνίας, για να φρεσκάρουμε και τη μνήμη μας, είναι ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην μπορεί να αποφασίζει μονομερώς, αλλά η οποιαδήποτε απόφασή της θα έπρεπε να έχει την έγκριση των δανειστών. Έτσι, παρέδωσε ουσιαστικά την εξουσία, ξεκινώντας στην ουσία μια αντίθετη πορεία απ’ αυτήν που υποσχέθηκε!

"Πολλά μας βάζετε, λίγα μαζεύετε! – Για τους φόρους ο λόγος..."

 

 

 

 

parta.ola ger.no346t1 

Εγκαλεί η ΝΔ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, ενώ έχει αυξήσει τους φόρους, δεν είναι ικανή να τους μαζέψει. Και μάλιστα τους απαριθμεί έναν-έναν, ξεχνώντας προφανώς ότι είναι η συνέχεια των δικών της φόρων.

Όμως, γιατί κάνει έτσι; Πού είναι το περίεργο; Η απάντηση είναι απλή. Τα ίδια υποζύγια, που πλήρωναν τόσα χρόνια φόρους επί φόρων, αδυνατούν πλέον να πληρώσουν.

Βέβαια, δεν γνωρίζει ότι οι φόροι δεν μπαίνουν πάντα για να εισπραχτούν, μπαίνουν και για να δημιουργήσουν χρέος και μάλιστα στους πιο ευάλωτους πολίτες; Δε γνωρίζει ότι μπαίνουν, ελέω ΕΕ,  δανειστών και μνημονίων, για να δημιουργήσουν όλο και περισσότερους οφειλέτες στο Δημόσιο; Τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης ή ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα αυτόν το ρόλο δεν παίζουν;

Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αυτοί οι φόροι δεν είναι έμπνευσης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι των πρωτομνημονιακών κομμάτων. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ μια κουβέντα είπε, ότι θα τους καταργήσει! Ε, είπε ξείπε! Ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος.

Αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει κανείς επιπλέον φόρος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο; Ή που δεν στοχεύει τα συνήθη υποζύγια; Αν ναι, ας κατονομαστεί, αν όχι, γιατί τόσος θόρυβος;

Μήπως είναι αντίθετη η ΝΔ με την τήρηση του 3ου μνημονίου που ψήφισε και η ίδια; Μήπως εκτιμά ότι πρέπει να φορολογηθούν αυτοί που αύξησαν τις περιουσίες τους μέσα στην κρίση και τα μνημόνια; Μήπως πρέπει να φορολογηθούν οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεργολάβοι;