Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Δημιουργώντας πρόσφυγες: Ο εκτοπισμός που προκλήθηκε από τον «πολέμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους


Από το poli-k.net - της Άντζελας Ιωαννίδου 
 
Τουλάχιστον 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έκθεση. Οι λεπτομέρειες περιέχονται σε μια καταδικαστική έκθεση ενώ η εισροή προσφύγων από χώρες που έχουν υποστεί πολέμους συνεχίζεται προς τα δυτικά κράτη.

Η έκθεση με τίτλο «Δημιουργώντας πρόσφυγες: Ο εκτοπισμός που προκλήθηκε από τον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την 9/11», τμήμα του πρότζεκτ Costs of War του Πανεπιστημίου Brown επισημαίνει ότι ο αριθμός των προσφύγων «υπερβαίνει τους εκτοπισμένους από κάθε πόλεμο από το 1900, εκτός από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επισημαίνοντας τον καταστροφικό αντίκτυπο του εικοσαετούς «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός 37 εκατομμύρια είναι μια «πολύ συντηρητική εκτίμηση» και ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 59 εκατομμύρια.

Ενώ η έκθεση αναφέρει τον αριθμό των ανθρώπων, κυρίως αμάχων, που εκτοπίστηκαν από χώρες που στοχεύουν οι ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Σομαλία και οι Φιλιππίνες, ο υψηλότερος αριθμός προσφύγων προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής. Με 9.2 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο Ιράκ, η αμερικανική εισβολή στο Αραβικό κράτος το 2003 θεωρείται ως ο κύριος καταλύτης για τις προσφυγικές κρίσεις.

Εξαγγελίες νέων αντεργατικών παρεμβάσεων


Νέες αντεργατικές παρεμβάσεις με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με πυρήνα την επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη.
 
 Πρώτο μέτρο στην ατζέντα υπέρ του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες το 2021, από το 39,7% στο 36,7%, με όφελος για την επιχείρηση 300 ευρώ «το κεφάλι»! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική ελάφρυνση των επιχειρήσεων ετησίως θα ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να καταλήγει στα ταμεία τους. Με τον τρόπο αυτό, τμήμα του απλήρωτου μισθού, όπως είναι οι κρατήσεις για τις εισφορές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ), αντί να πηγαίνει σε αυτούς, θα τον καρπώνονται οι επιχειρήσεις, ενώ τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας θα κληθούν να καλύψουν και πάλι το κόστος.

Δεύτερο μέτρο είναι «ένα ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας» με το κράτος - δηλαδή τους φορολογούμενους - να καλύπτει επί 6 μήνες όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ όταν πρόκειται για μακροχρόνια άνεργο, η επιχείρηση θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ. Μοναδικός όρος που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι οι επιχειρήσεις να μη μειώνουν τις θέσεις εργασίας γενικά και όχι να κρατάνε υποχρεωτικά και μετά το τέλος της επιδότησης τον προσληφθέντα! Οπως ανέφερε ο ίδιος, δείχνοντας τη γαλαντομία της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην περίπτωση πρόσληψης ενός εργαζόμενου με 700 ευρώ το όφελος στο εξάμηνο θα είναι 2.281 ευρώ. 

Λεφτά υπάρχουν;



Τα λεφτόδεντρα ποτέ δεν πεθαίνουν. Δέκα χρόνια μετά, ο ΓΑΠ δικαιώνεται. Λεφτά υπάρχουν, το ερώτημα όμως είναι “για ποιον”…

Σε κάθε συζήτηση με φιλελεδοφάνς ή με αριστερούς του ρεαλισμού όταν τους λες από κομμουνιστική σκοπιά για δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια, δημόσια και δωρεάν παιδεία σου λένε “καλά όλα αυτά αλλά λεφτά που θα βρείτε;”, “καλά όλα αυτά στο σοσιαλισμό, αλλά τώρα έχουμε καπιταλισμό τι κάνουμε”.

Όπως χαρακτηριστικά ακούσαμε στις αρχές της πανδημίας κιόλας και από το στόμα του κυβερνητικού εκπρόσωπου (με το homemade κούρεμα) αλλά και του ίδιου του Μωυσή πρωθυπουργού τα λεφτόδεντρα τελείωσαν.

Για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ



  Πηγή: Eurokinissi

Την ίδια ώρα που κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τον εκβιάζει να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα νέο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, μια καινούργια «αγορά του αιώνα». Αξιοποιεί μάλιστα την ένταση με την Τουρκία για να πείσει ότι οι νέοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για την άμυνα, κρύβοντας ότι η συζήτηση για τα εξοπλιστικά είχε πάντα μεγάλες επιχειρηματικές και γεωπολιτικές «ουρές» και ότι συνολικά οι εξοπλισμοί είναι κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

Ποιος δεν θυμάται για παράδειγμα τη Γερμανία να αντιδρά στην αγορά των γαλλικών φρεγατών με τα κέρδη των ομολόγων που η Ελλάδα θα έπαιρνε ως «επιστροφή» από την ΕΚΤ; Ποιος ξεχνάει τους ανταγωνισμούς γύρω από την αγορά των αμερικανικών «F-35» ή των ευρωπαϊκών «Eurofighter», στο όνομα του να τονωθεί η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία έναντι της αμερικανικής; 'Η τις ΝΑΤΟικές αντιδράσεις που προκάλεσε πριν από μερικά χρόνια η προμήθεια των ρωσικών «S-300»;