Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο συγχωνεύσεων σχολείων

 

 

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων προκαλεί η πρόθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολείων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με εισήγησή της προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Θεσσαλονίκης, προτείνει τη συγχώνευση του 4ου και 17ου Λυκείου με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου με έδρα το 13ο Γυμνάσιο καθώς και του 30ου και 12ου Γυμνασίου με έδρα το 12ο Γυμνάσιο.

Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ως απαράδεκτη αυτή τη μεθόδευση και σημειώνει ότι κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και ΔΔΕ αντί να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα (σχολική στέγη, διορισμούς εκπαιδευτικών, χρηματοδότηση των σχολείων) προχωρούν σε παραπέρα υποβάθμιση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών.

Η καταστροφή ως άλλη μια ευκαιρία για το κεφάλαιο

 

INTIME NEWS

Την καταστροφή ως άλλη μια ευκαιρία για το κεφάλαιο, με τον λαό πνιγμένο, καμένο και χαρατσωμένο, περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, στη συζήτηση για τις μεγάλες ζημιές σε Θεσσαλία και Εβρο. Χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να στοιχίσει τον λαό στις πολιτικές των ομίλων, ζήτησε «συναινέσεις και κοινές δράσεις στηριγμένες κυρίως στον ρεαλισμό αλλά και στην επιστημονική γνώση».

Διαφημίζοντας ως λύση το «τρεχάτε να σωθείτε», πανηγύριζε για το «112», όπως και για το γεγονός ότι ο ταλαιπωρημένος λαός ψάχνει μόνος του καταφύγια μαθημένος από τις απανωτές καταστροφές, λέγοντας π.χ. για τη Θεσσαλία ότι «η συμπυκνωμένη γνώση τοπικών κοινωνιών που έχουν μάθει εδώ και δεκαετίες να ζουν με πλημμυρικά φαινόμενα, μαζί με την τεχνολογία, απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα»!

Εμμέσως παραδέχτηκε ότι σχεδόν 70 μέρες μετά την καταστροφή, υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά και βιοπαλαιστές που δεν έχουν δει ούτε ευρώ, ενώ για τις αποκαταστάσεις, χαρακτήρισε τα έως 22.000 ευρώ που δίνουν, «σημαντικό ποσό για να επισκευαστεί μια κατοικία 100 τ.μ.», την ώρα που οι τιμές στα υλικά έχουν πάει στα ύψη και παραπέμποντας για όσο άλλο ποσό χρειαστεί στις τράπεζες.

Προκλητικός απέναντι στους κτηνοτρόφους, παρουσίασε μια κατάσταση ότι «κολυμπάνε» στο κρατικό χρήμα, λέγοντας ότι «θα μπορούν όχι απλά να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν, αλλά θα μπορούν να ανακατασκευάσουν και τους στάβλους τους με κόστος το οποίο καλύπτεται από το κράτος».

Κυνικοί... και ξεδιάντροποι

 

 

«Μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό. Μπορεί ο ρυθμός ανόδου να μειωθεί και θα μειωθεί, αλλά να πέσουν δεν υπάρχει περίπτωση». Αυτά δήλωσε τις προάλλες κυνικά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θ. Πελαγίδης, εξηγώντας ότι η διαμόρφωση των τιμών συνδέεται με παράγοντες διεθνούς εμβέλειας σε μια διεθνοποιημένη - ούτως ή άλλως - οικονομία. Επιβεβαίωσε έτσι ότι η ακρίβεια σε βασικά αγαθά δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά δομικό στοιχείο στη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς, την οποία με πολλούς τρόπους πληρώνει ο λαός.

Ανεξάρτητα λοιπόν από την πορεία του πληθωρισμού, τα προϊόντα που είναι αναγκαία για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας θα συνεχίσουν να πουλιούνται πανάκριβα, πάνω κι από το ύψος που βρίσκονται σήμερα, βάζοντας μπουρλότο στο λαϊκό εισόδημα.

Το ψέμα (των αυξήσεων σε μισθούς - συντάξεις) έχει κοντά ποδάρια

 

Μήνες τώρα, η κυβέρνηση κραυγάζει για τις αυξήσεις που σχεδιάζει να δώσει από το νέο έτος στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, κυβερνητικά στελέχη και «φίλα διακείμενα» ΜΜΕ μοιράζουν δεξιά και αριστερά λεφτά και επιδόματα... Οσο όμως τα ντεσιμπέλ της παραπληροφόρησης δυναμώνουν, τόσο οι τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων αδειάζουν, μπροστά στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και για τους χαμηλά αμειβόμενους στο Δημόσιο, που ξύνουν τον πάτο του βαρελιού για να τα βγάλουν πέρα.

Μέσω της δημιουργικής στατιστικής, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει ή και να συγκαλύψει εντελώς τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Αποσιωπά και αποκρύπτει την κατακρήμνιση μισθών και συντάξεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της δικιάς της αντιλαϊκής πολιτικής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και αντί για πραγματικές αυξήσεις, τάζει φιλοδωρήματα σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, που δεν καλύπτουν ούτε τις τεράστιες απώλειες των τελευταίων πολλών ετών.

* * *

Την πραγματικότητα αυτή καταγράφει και ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτόν, οι αυξήσεις που θα δοθούν το 2024 μετά από τόσα χρόνια και αφού έχουν επιβληθεί δρακόντειες περικοπές στο Δημόσιο, ανέρχονται στα 689 εκατ. ευρώ. Ετσι, η συνολική δαπάνη για τους μισθούς στο Δημόσιο θα ανέλθει στα 14,834 δισ. από 14,145 δισ. ευρώ το 2023. Η αύξηση αυτή είναι μόλις 4,87% και δεν προδιαγράφει αυξήσεις, αλλά «πάγωμα» (αν όχι νέα κατρακύλα) των μισθών, αν υπολογίσει κανείς τον πληθωρισμό που «τρέχει» και το γεγονός ότι την περίοδο 2008 - 2020 η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων έφτασε το 25,6%!