Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ματωμένο πλεόνασμα 5,5 δισ. ευρώ, τσεκούρι 3,1 δισ. στις δαπάνες

Βασικά αγαθά και υπηρεσίες στερείται το 39,9% του πληθυσμού στην Ελλάδα, ενώ το 35,7% βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

 
 
Σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ πρωτογενές αποτέλεσμα και μειωμένες δαπάνες κατά 3,1 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2016, ενώ στα έσοδα παρατηρείται σημαντική μείωση έναντι του στόχου των εσόδων από έμμεση φορολογία όπως ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 5,440 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,072 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,907 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37,231 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,101 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 40,332 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,550 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,472 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,903 δισ. ευρώ.

Αύξηση κατά 514 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που ανήλθαν σε 37,824 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35,248 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,483 δισ. ευρώ.

Κώστας Βάρναλης, Η επέτειος του «ΟΧΙ»



Κώστας Βάρναλης, Η επέτειος του «ΟΧΙ»


«Ο καλός πολίτης έχει χρέος να δουλεύει, να πεινά, να δέρνεται, να πλερώνει και να μην καταλαβαίνει… Όλα τα κρατικά όργανα: σχολειό, τύπος, ραδιόφωνο κλπ. ένα σκοπό έχουν: να σε… βοηθάνε να μην καταλαβαίνεις…»
Επιμέλεια: Οικοδόμος //
Λόγια επίκαιρα, διαχρονικά, που θα βρουν τη θέση τους στις προθήκες του Μουσείου της Ανθρώπινης Εκμετάλλευσης όταν ο πολίτης πάψει να είναι «καλός» και «καταλάβει»… Σήμερα, που για μια ακόμα φορά διαψεύδονται οι προσδοκίες εκατομμυρίων ανθρώπων για καλύτερες μέρες, επιβεβαιώνεται (για μια ακόμα φορά) ότι όσο ο λαός δεν βγαίνει στο προσκήνιο, ο ρόλος του, «κομμένος και ραμμένος» απ’ όλες τις κυβερνήσεις του συστήματος της εκμετάλλευσης, θα είναι «να δουλεύει, να πεινά, να δέρνεται, να πλερώνει και να μην καταλαβαίνει…».

Το χρονογράφημα του Κώστα Βάρναλη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Αυγή (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), στις 29 Οκτώβρη του 1953, στη στήλη «Λόγια που καίνε».

Η δήλωση...


«Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της με πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία αλλά αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα (...) Πρέπει να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να προσελκύσουμε επενδύσεις. 
 
Είναι εφικτό έως το Γιούρογκρουπ του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές εξελίξεις και αποφάσεις, έτσι ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που πιστεύω ότι αυτό είναι που περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει αν η αβεβαιότητα είναι πίσω και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της οριστικά τις μέρες της κρίσης». 
 
Αυτά δήλωσε, το βράδυ της Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους εταίρους του.
 
... και η μετάφραση
 
Το νόημα είναι σαφές: «Εμείς τσακίζουμε το λαό όπως συμφωνήσαμε. Τώρα είναι η σειρά σας να μας βάλετε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όχι βέβαια για να χαλαρώσουν οι ρυθμοί της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά για να αποκτήσουν ισχυρότερα κίνητρα και σιγουριά οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επενδύσουν». Επομένως, η κυβέρνηση υπόσχεται πληρωμή «τοις μετρητοίς» στο κεφάλαιο: Και αντιλαϊκά μέτρα, και φτηνότερο χρήμα από την ΕΚΤ, και περιβάλλον σταθερότητας για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις. Απεναντίας, στο λαό μοιράζει ακάλυπτες επιταγές, λέγοντάς του: «Συνέχισε αδιαμαρτύρητα τις θυσίες και περίμενε το μερτικό σου από την ανάπτυξη». Δηλαδή, «σκύψε το κεφάλι, βάλτο στον ντορβά και έχει ο θεός...». Ετσι μεταφράζεται στην πραγματικότητα ο «εθνικός στόχος» της καπιταλιστικής ανάκαμψης για το κεφάλαιο και το λαό.