Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΚΕ: Να δοθεί άμεση λύση για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων

 

Η οργή του λαού να γίνει αλληλεγγύη και πάλη ενάντια στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού

 

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον ΕβροΕγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον Εβρο

 

Η κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων προσφύγων, που βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνοντας πως η οργή του ελληνικού λαού να γίνει δύναμη αλληλεγγύης και πάλης ενάντια στην βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Αναλυτικά:

«Η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη. Στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης γίνεται συζήτηση για ένα άταφο νεκρό παιδί, που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, "πλεούμενα" πτώματα στο Αιγαίο, δεκάδες ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο ζωής... Άνθρωποι - αριθμοί στον αιματηρό κατάλογο, που προκαλεί η εγκληματική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, η πολιτική των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της εργαλειοποίησης των κατατρεγμένων στα γεωπολιτικά παζάρια, της Frontex, του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων.

«Εθνοπροδότη και φασίστα, δεν σε φοβάμαι!» – Κώστας Βιδάλης: Ένας μάρτυρας της ελληνικής δημοσιογραφίας

 


 

Ο κομμουνιστής δημοσιογράφος Κώστας Βιδάλης, συντάκτης του Ριζοσπάστη, συγγραφέας της «Μάχης της σοδειάς», είναι ένας μάρτυρας της ελληνικής δημοσιογραφίας. Στις 14 του Αυγούστου 1946, στη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής πιάνεται στη Θεσσαλία από παρακρατικές συμμορίες που έδιναν λογαριασμό στον διαβόητο κτηνάνθρωπο Σούρλα και δολοφονείται ύστερα από φριχτά βασανιστήρια.

«Ο Κ. Βιδάλης ήταν από τους σεμνότερους, από τους ευαρεστότερους, με το χαμόγελο που άνθιζε πάντα σαν λουλούδι στα χείλη του. Ένα μεγάλο πρόσχαρο παιδί, μπροστά όχι μονάχα στους ομοϊδεάτες του, αλλά και σ’ αυτούς που είχαν αντίθετες μ’ αυτόν ιδέες και αισθήματα…», θα γράψει ο Νίκος Καραντηνός.

Για την πεντάχρονη Μαρία στον Έβρο

 



 

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των διωγμένων ανθρώπων. Από τότε που ο Αδάμ και η Εύα είδαν την πόρτα της εξόδου από τον Κήπο της Εδέμ, οι άνθρωποι διώκονται καθημερινά και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Ο πόλεμος, η φτώχεια, οι φυλετικές συγκρούσεις, οι εθνικοί διχασμοί, οι θρησκευτικές διαφορές, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και ο πολιτικός στιγματισμός διώχνουν τους ανθρώπους από τη γενέθλια γη τους. Οι πιο τυχεροί προλαβαίνουν να μαζέψουν όλη τους τη ζωή σε μία βαλίτσα και να φύγουν. Άλλοι καταφέρνουν μόνο να πάρουν τα παιδιά τους από το χέρι και να τρέξουν μακριά.

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των αμάθητων ανθρώπων. Σε όποιον θεό, σε όποια ιδεολογία, σε όποιο κοινωνικό ή πολιτικό σύστημα και αν πιστεύουν, δεν μαθαίνουν από τα λάθη του μακραίωνου παρελθόντος του ανθρώπινου είδους. Δεν ξέρουν τι θα πει συμπόνια, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να πεινάς, να διψάς, να μην έχεις να εξασφαλίσεις στο παιδί σου όχι ένα καλύτερο μέλλον, αλλά ένα αξιοπρεπές παρόν. Δεν κατανοούν πόσο ρευστά είναι τα πράγματα. Κατασκευάζουν τον «άλλον», τον «ξένο» και τον κάνουν εχθρό. Δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από τα γραμμένα. Δεν καταλαβαίνουν ότι κάποια μέρα – αργά ή γρήγορα- έρχεται όλων μας η σειρά. Και βάσει αυτής της αφελούς ή και σκόπιμης εθελοτυφλίας λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των διωγμένων ανθρώπων.

14 Αυγούστου 1954: Απόψε, που σκοτώνουν τον Πλουμπίδη…

 


 

Φορούσε μαύρο κοστούμι και άσπρο πουκάμισο. Ηταν ντυμένος λες και πήγαινε σε γιορτή. Γύρω στις 5 το πρωί, πριν ακόμα ξημερώσει, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο. Ο τόπος που είχε επιλεγεί ήταν η Αγία Μαρίνα, στο Δαφνί. Περνώντας δίπλα από τους δημοσιογράφους, δεμένος ακόμα με τις χειροπέδες, κοντοστέκεται. Τους χαιρετά.

   «Γεια σας παιδιά. Μπράβο, όλο νιάτα βλέπω μπροστά μου. Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία, να ‘στε πάντα καλά. Βλέπετε εγώ σε λίγο φεύγω με ψεύτικες και άδικες κατηγορίες. Το Κόμμα μου, το ξέρω, θα βρει την αλήθεια και θα με δικαιώσει».

   Λίγες ώρες αργότερα, οι εφημερίδες φέρνουν στην Αθήνα την είδηση:

«Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ, αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος (…) δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του»…

   Ηταν 14 Αυγούστου 1954.Ο Νίκος Πλουμπίδης, ο φλογερός επαναστάτης, ο αλύγιστος κομμουνιστής, ο «κόκκινος δάσκαλος», ο διανοούμενος του λόγου και της πράξης, πέφτει νεκρός. Δολοφονημένος από το εκτελεστικό απόσπασμα της αμερικανοκρατίας και της ντόπιας πλουτοκρατίας.

ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ Οι ΗΠΑ στο χείλος του πολέμου με Ρωσία και Κίνα

 

 

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο χείλος του πολέμου με τη Μόσχα και το Πεκίνο, εκτιμά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». 

Ο 99 ετών πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο ως ένα βαθμό τον προκάλεσε.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Νέος γύρος ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά

 

Σε αναμμένα κάρβουνα τα νοικοκυριά ενόψει των λογαριασμών ρεύματος με βάση τον νέο τρόπο τιμολόγησης

 

Μπροστά σε νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα θα βρεθούν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά από τα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία στα σημεία λιανικής πώλησης για τις αυξήσεις στο ράφι, που θα γίνουν σε δύο δόσεις: Μία στα τέλη Αυγούστου, που για ορισμένα βασικά αγαθά θα αγγίξουν και το 15% και η δεύτερη τον Σεπτέμβρη, με ανατιμήσεις μέχρι και 20%.

Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού περιμένουν τους λογαριασμούς ρεύματος με βάση τη νέα τιμολόγηση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματωμένη στις χρεώσεις και την τιμή της κιλοβατώρας αυξημένη ακόμα και σε ποσοστό 900%.

Η κυβέρνηση με τις περιβόητες «κρατικές επιδοτήσεις» στο ρεύμα (0,377 ευρώ η κιλοβατώρα), που υποτίθεται ότι δίνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών, στην πραγματικότητα ενισχύει τους προμηθευτές στη σημερινή συγκυρία, από την αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, είτε με ρήτρα αναπροσαρμογής είτε χωρίς αυτήν.

Το «πασπαρτού»... και ο βόθρος

 

Το καπάκι του υπονόμου άνοιξε και από μέσα αναδίδεται η μπόχα του θεσμικού πλαισίου που νομιμοποιεί τις υποκλοπές
Το καπάκι του υπονόμου άνοιξε και από μέσα αναδίδεται η μπόχα του θεσμικού πλαισίου που νομιμοποιεί τις υποκλοπές
Στην τελευταία της έκθεση για τα πεπραγμένα του 2021, η ΑΔΑΕ μάς ενημερώνει ότι εξέτασε 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας», έναντι 13.751 το 2020. Για πολλοστή φορά δηλαδή καταγράφεται αύξηση των διατάξεων παρακολούθησης για λόγους «εθνικής ασφάλειας», που σωρρευτικά τη δεκαετία (2011 - 2021) ξεπερνάνε τις 100.000! Η ΑΔΑΕ διαπιστώνει επίσης ότι «οι άρσεις του απορρήτου που διατάχθηκαν για λόγους εθνικής ασφάλειας το έτος 2021 υπερέχουν εμφανώς σε σχέση με τις άρσεις που διατάχθηκαν για τη διακρίβωση εγκλημάτων». Που σημαίνει ότι η επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας» είναι «πασπαρτού» για τις κρατικές υπηρεσίες όταν θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιον.

Η ίδια η ΑΔΑΕ σημειώνει στην έκθεση πως «αν λάβουμε υπόψη και τα αριθμητικά δεδομένα των προηγούμενων ετών παρατηρούμε ότι πρόκειται για μία σταθερή και διαχρονική τάση, η οποία θέτει προς προβληματισμό τα ακόλουθα ζητήματα: Στη διάταξη, διά της οποίας επιβάλλεται η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν προβλέπεται εκ του νόμου υποχρέωση αναγραφής του ονόματος "του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης". Αυτό πρακτικά οδηγεί στη δυνατότητα άρσης του απορρήτου χαρακτήρα της επικοινωνίας για αόριστο αριθμό φυσικών προσώπων (μη ατομικώς προσδιορισμένων)». Μπορεί δηλαδή οι εισαγγελικές διατάξεις να ήταν 15.415 το 2021, οι «στόχοι» όμως που παρακολουθήθηκαν με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» είναι πολλαπλάσιοι, σε βαθμό που να προκαλούν «ανησυχίες» ακόμα και στην ΑΔΑΕ! Με λίγα λόγια, εκεί έξω γίνεται ...της παρακολούθησης, ελέω της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ψήφισαν όλοι όσοι χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από το ανοιχτό καπάκι του βόθρου των υποκλοπών.