Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ

 

Με τις εκλογές στη Γαλλία, και την ανάδειξη ως πρώτης εκλογικής δύναμης του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενός συνασπισμού από κόμματα που βρίσκονται στ’ αριστερά ενός κοινοβουλίου, και την απειλή από την  ισχυροποίηση της δύναμης  του φασιστικού σχηματισμού της Μ. Λεπέν,  και στη χώρα μας ήρθε ξανά στο προσκήνιο η αναλογική σχέση μεταξύ του παλιού και νέου φασισμού με τη δική μας σοσιαλδημοκρατία και τα κόμματά της να κάνουν λόγο για εγχώρια λαϊκά μέτωπα.  Και για μια ακόμα φορά η αναφορά στο παρελθόν μοιάζει να μη βοηθά να σκεφτούμε το παρόν, αλλά μάλλον να καταλήγουμε να σκεφτόμαστε τις σχέσεις εξουσίας του παρόντος με τη μορφή των σχέσεων εξουσίας του παρελθόντος. Και εξαιτίας αυτού η σημερινή εικόνα για την άσκηση της εξουσίας από την κυρίαρχη τάξη παραμένει τελικά περιορισμένη στα παλιά στερεότυπα της πειθαρχικής εξουσίας, εμποδίζοντάς μας να αναγνωρίσουμε τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά της.
 
     Σήμερα, στον καπιταλισμό της Δύσης, μοιάζει η πολιτική κατάσταση  να είναι αρκετά  διαφορετική στην αστική μας δημοκρατία και στη δυνατότητα χειραγώγησης των πιο καταπιεσμένων.   Η σημερινή επιτυχία της ακροδεξιάς συμβαίνει σε ένα πλαίσιο ταύτισης με τη δεξιά  της σοσιαλδημοκρατίας, συρρίκνωσης  των κομμουνιστικών ιδεών  και μαζικής υποχώρησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει απειλή ούτε για τα κέρδη και την οικονομική σταθερότητα ούτε για την πολιτική τάξη. Παρόλο που η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σε όλους τους τομείς, η κατανομή όμως  μεταξύ μισθών και κερδών είναι συντριπτικά ευνοϊκή για τους τελευταίους. Για τους εργοδότες, επομένως, η κατάσταση είναι σχεδόν ιδανική, καθώς τους ευνοεί σκανδαλωδώς το θεσμικό πλαίσιο με την κατάργηση των περισσότερων παραδοσιακών μηχανισμών εργατικής πίεσης στους εργοδότες, όπως τα συνδικάτα.

ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ Στην ημερήσια διάταξη η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων


©2015/Jerry Redfern

6 Αυγούστου 1945 πραγματοποιείται η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στην Ιαπωνία, με εντολή του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Franklin Delano Roosevelt, και ακολουθεί 9 Αυγούστου η ρίψη δεύτερης ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Οι ατομικές αυτές βόμβες προκάλεσαν τον θάνατο πολύ μεγάλου αριθμού αμάχων και ολέθριες και επιζήμιες καταστροφές και στις δύο πόλεις. Η ρίψη των βομβών, που πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες μετά τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και ενώ η Ιαπωνία αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, δεν υπάκουε σε κάποια στρατιωτική ανάγκη. Αντίθετα, πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα του πολέμου και με στόχο τον εκφοβισμό και εκβιασμό της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών που αποσπάστηκαν τότε από το ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι μέχρι και σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη χρησιμοποίησή τους συνέχισε να χρησιμοποιείται ως μέθοδος εκβιασμού από την πλευρά των ΗΠΑ. Οι τελευταίες απαίτησαν τον Οκτώβρη του 1962 την απομάκρυνση των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές που είχαν εγκατασταθεί στην Κούβα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσαν σε πυρηνικά αντίμετρα. Ενας νέος πυρηνικός όλεθρος αποφεύχθηκε λόγω της υποχώρησης της ΕΣΣΔ.

Για τη συζήτηση γύρω από τη λειψυδρία


 

Τις τελευταίες μέρες εντείνεται όλο και περισσότερο η συζήτηση γύρω από το ζήτημα της λειψυδρίας, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατο δημοσίευμα των «Νέων» συνδέει το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα με ανησυχητικό τόνο με «το μέλλον του τουρισμού». Πρόκειται, όμως, για ένα πρωτοφανές πρόβλημα; Δεδομένου ότι οι κάτοικοι σε μια σειρά νησιά (Κρήτη, Ζάκυνθο, Λευκάδα και τόσα άλλα) το αναδεικνύουν, το καταγγέλλουν, και το αντιπαλεύουν με συγκεκριμένες διεκδικήσεις από το κράτος εδώ και καιρό, η απάντηση είναι «όχι». Παρόλα αυτά τι φταίει;

Σε αυτό το ερώτημα, υπάρχουν εκείνοι, όπως η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα -ειδικά εκείνα που κυβέρνησαν- κόμματα, αλλά και μια σειρά περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που στην προσπάθειά τους να καλύψουν για ακόμα μια φορά τις διαχρονικές τους ευθύνες για την πολιτική που έχουν ακολουθήσει και υλοποιήσει, θα τα «ρίξουν» για ακόμα μια φορά στη γνωστή και εύκολη λύση της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας λόγο για «έλλειψη βροχής» και ζητώντας από τον λαό να χρησιμοποιεί με ρέγουλα το νερό, όπως έκανε η ΕΥΔΑΠ που «πίνει νερό στο όνομα όποιου... κλείνει τη βρύση». Κάνει και λογοπαίγνια για να διαφημίσει το «επενδυτικό της πλάνο»... 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ Να εφαρμοστεί η ΣΣΕ που έχει υπογραφεί εδώ και έναν μήνα

 

Στο κενό έπεσε η τρομοκρατία, κανονικά απήργησαν οι εργαζόμενοι παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία

 

Απεργιακή συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, απαντώντας στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, που μοιράζοντας ...ρόλους καλού και κακού καθυστερεί την έγκριση της ΣΣΕ που έχει υπογραφεί εδώ και έναν μήνα, σε μια προσπάθεια να κόψει κατά 500.000 ευρώ τις απολαβές που συμφωνήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι απήργησαν κανονικά, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, όπου προσέφυγε η διοίκηση του ΟΑΣΘ, να βγάλει παράνομη την απεργία τους. Αποφάσισαν δε να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα.

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ώρα που λίγα μέτρα πιο πέρα στήθηκε η κυβερνητική φιέστα για τα εγκαίνια του σταθμού φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων, από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Δικά τους παιδιά είναι...


 

Σε σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρεται: «Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα δεν έχουμε βέβαια να κάνουμε με κάποια απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία «παίζεται» το ISO της ΠΑΣΟΚοσύνης τους.

Αυτά που καταγγέλλονται αφορούν: