Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Εμπρηστές

 

Η προχτεσινή πτώση πυραύλων - της ουκρανικής αεράμυνας τελικά - στην Πολωνία και το «θρίλερ» της ενεργοποίησης ή μη των διαδικασιών «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ δείχνουν παραπάνω από γλαφυρά πώς ένα «σπίρτο» αρκεί να ανάψει τη φωτιά μιας γενικευμένης σύγκρουσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς. Κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοεί το πώς μαζεύτηκε τόση «εύφλεκτη ύλη» στην περιοχή: Το «μπαρούτι» στοιβάζουν χρόνια τώρα τα ευρωατλαντικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και την Κίνα, για τη μοιρασιά της «λείας» των αγορών, της Ενέργειας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι πολεμικοί σχεδιασμοί περικύκλωσης της Ρωσίας, με υποδομές, στρατιωτικούς και πολεμικά μέσα που βρίσκονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Οπως οι πάνω από 300.000 ΝΑΤΟικοί που αναπτύσσονται στην Ανατ. Ευρώπη με απόφαση της πρόσφατης Συνόδου, τα πάνω από 24 δισ. ευρώ στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία το τελευταίο 8μηνο, η εκπαίδευση πάνω από 15.000 Ουκρανών στρατιωτικών από την ΕΕ. Τα όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης, όμως, δείχνουν και τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνουν η ελληνική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που προωθούν από κοινού την πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής στον πόλεμο, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Δείχνουν, τέλος, ότι το χέρι των εμπρηστών που απειλούν να κάψουν τον λαό μπορεί να το κόψει μόνο αυτός, και με έναν μόνο τρόπο: Με τον αγώνα του ενάντια στην εμπλοκή και στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο;

 



Ακόμα κι η χούντα απαντούσε «Ναι»

Φτάσαμε να συζητάμε ακόμα κι αυτό. Η φασιστική συνήθεια της ηλίθιας εμμονής σε φήμες που μπορούν να τις πιστεύουν μόνο homus chrisavgulus trampucenchis (βγαίνει και από το Τραμπ και από το τραμπούκος). «Η γη είναι επίπεδη», «τα εμβόλια σκοτώνουν», «οι πρόσφυγες θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας», «οι Αμερικάνοι δεν πήγαν στο φεγγάρι» και «στο πολυτεχνείο δεν είχε νεκρούς».

Α! Και «μας ψεκάζουν». (Πλάκα-πλάκα, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτούς δεν τους ψεκάζουν ή ότι δεν τους έχουν κάνει λοβοτομή;)
Αφού λοιπόν συζητιέται, ακόμα και σε σχολεία εν όψει σχολικών γιορτών, ας πούμε κι εμείς μερικές «ειδήσεις», και μάλιστα από πηγές που εκείνοι εμπιστεύονται (Χούντα, Αστική δικαιοσύνη κλπ.). Όλα αυτά, είναι εύκολο να τα βρείτε στο ίντερνετ. Αρκεί να ψάχνετε έγκυρα στοιχεία και επίσημες εκθέσεις κι όχι φασιστοφήμες και χουντοδιαδόσεις.

Η ΙΔΙΑ ΧΟΥΝΤΑ

Αμέσως μετά την εισβολή του στρατού και την εκκένωση του Πολυτεχνείου, η χούντα ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων υπήρξαν 4 νεκροί. Την πρώτη μέρα (17/11/73) οι εφημερίδες, έγραφαν όλες περί «νεκρών», «τραυματιών» και «αίματος».
Αργότερα στις 19 Νοεμβρίου 1973, σε συνέντευξη τύπου του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Σπύρου Ζουρνατζή, μαζί με τον ιατροδικαστή Καψάσκη, ανακοινώθηκε ότι «υπήρχαν 11 νεκροί και 138 τραυματίες».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ Δεν θα είχα γίνει αυτός που έγινα, αν δεν είχα μεγαλώσει στην ΕΣΣΔ (VIDEO)

 

 

Άλλη μία διάκριση απέσπασε πρόσφατα η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που ονομάζεται Βασίλης Χατζηπαναγής, καθώς σε ψηφοφορία για τους «Κορυφαίους των ελληνικών γηπέδων» πήρε με διαφορά τις περισσότερες ψήφους.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το μεγαλείο του Β. Χατζηπαναγή τυγχάνει αναγνώρισης από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου.

Το 2003, με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της UEFA, ανακηρύχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 η IFFHS (Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου) τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διαστρέβλωση, αντικομμουνισμός και αποσιώπηση


 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 49 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των αστικών κομμάτων έχουν δώσει τα ρέστα τους στα social media...

Για παράδειγμα τμήμα του μηχανισμού της ΝΔ στα social media καταφέρνει να πηγαίνει από τη μια άκρη -δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο- στην άλλη -το ΚΚΕ κατήγγειλε τότε την εξέγερση!!!- με ευκολία Κομανέτσι. Βέβαια, στο ερώτημα πώς το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κατήγγειλαν την κατάληψη του Πολυτεχνείου όταν τα μέλη τους πρωτοστατούσαν στην εξέγερση είναι μια σπαζοκεφαλιά που φαίνεται να ...βασανίζει πολλούς φωστήρες τις τελευταίες ημέρες.

Ακούς το μέλλον να ξεδιπλώνει εκατομμύρια κόκκινες σημαίες...

 

104 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Σαν σήμερα, στις 17 Νοέμβρη 1918, ξεκινούσε το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ στον Πειραιά 
Σαν σήμερα, στις 17 Νοέμβρη 1918, ξεκινούσε το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ στον Πειραιά

 

«Ν' ακούς τα βήματα της λευτεριάς να βαδίζουν στο μέλλον, ν' ακούς το μέλλον να ξεδιπλώνει εκατομμύρια κόκκινες σημαίες πάνω απ' το γέλιο των παιδιών και των κήπων. Να κιόλας βλέπουμε τη νύχτα ετούτη ανάμεσα στο άνοιγμα της σιωπής να κρέμεται απ' τους κρίκους δυο μεγάλων άστρων το λουκέτο της οικουμένης ξεκλείδωτο». Γ. Ρίτσος

Εκατόν τέσσερα χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει σήμερα το Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

104 χρόνια ασίγαστης, πρωτοπόρας πάλης για τους πόθους και τα δίκια της εργατικής τάξης, όλου του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώ­που από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό -κομμουνισμό.

Το Α' Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, Ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, έγινε από τις 17 έως τις 23 του Νοέμβρη στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων.

Η ίδρυση του ΣΕΚΕ δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ήταν συνέπεια μιας μακρόχρονης πορείας που ακολούθησε το εργατικό και το σοσιαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Ήταν το νομοτελειακό αποτέλεσμα της κοινωνικής εξέλιξης, ο ώριμος καρπός της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος και της συνένωσής του με τις ιδέες του σοσιαλισμού.

Πολυτεχνείο μισό αιώνα μετά: Ποιος συνεχίζει να δολοφονεί τη νεολαία; (Και τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός)

 


Η νεολαία φαίνεται να τιμωρείται και να «περιφρουρείται» συνεχώς για αυτή της την εξέγερση. Αρχικά με βιολογική καταστολή και βία στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, και στη συνέχεια με υφέρπουσα καταστολή και περιθωριοποίηση την περίοδο της «ομαλής» δικτατορίας του κεφαλαίου.

Τα πρώτα 40 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου χαρακτηρίστηκαν ως μεταπολίτευση: ψηφοφορία, λόγοι και εμβατήρια που ποτέ δεν έφεραν την αλλαγή, όπως ακούγεται στον ηλεκτρικό Θησέα. Τα επόμενα δέκα χρόνια δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα: το τέλος της μεταπολίτευσης, περίοδος μνημονίων, οικονομική κρίση, και λίγο πανδημία. Το σίγουρο είναι πως στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων η νεολαία όλως περιέργως παραμένει στο στόχαστρο. Όλως περιέργως γιατί η εξέγερση του ’73 ξεκίνησε και τροφοδοτήθηκε με το αίμα της νεολαίας, κάτι που θεωρητικά τιμάται στα τραγούδια και στις γιορτές των επισήμων, αλλά ποτέ στην πράξη της καθημερινής ζωής. Αντιθέτως. 

10+1 Τραγούδια που έγιναν «ένα» με την αντιδικτατορική πάλη του λαού

 

 

«Πέρασε εύκολα από την μνήμη στην καρδιά» λένε οι στίχοι στο τραγούδι «Ο δρόμος» του Μάνου Λοΐζου, ένα τραγούδι που ακόμα και σήμερα έρχεται ταυτόχρονα στο μυαλό μαζί με τις εικόνες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973. Η σπορά της πάλης ενάντια στη δικτατορία, ο αγώνας ενάντια στην αδικία σε κάθε μεριά της γης δεν θα μπορούσε παρά να... ανθίσει και στις τέχνες, ιδιαίτερα στη μουσική της περιόδου. Ποίηση και μελωδίες που ακόμα και σήμερα συνθέτουν την ζοφερή εικόνα της Χούντας αλλά και την ομορφιά του αγώνα, παρά τις δυσκολίες, τις διώξεις, τις εξορίες, τα βασανιστήρια. Έμπνευση αντλημένη από την πάλη των λαών σε κάθε μεριά της γης αλλά και τους προηγούμενους ηρωικούς αγώνες που έδωσε ο λαός μας με μπροστάρη το ΚΚΕ. Αυτά και ακόμα περισσότερα αποτυπώνονται σε πολλά τραγούδια της περιόδου, σε μελωδίες και στίχους που σκάρωσαν οι πιο εμβληματικοί συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί στη χώρα μας.