Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΝΕΟ χαράτσι τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στο Λαό από την κυβέρνηση των φτωχών… βιομηχάνων!

xaratsi
Η κυβέρνηση Σαμαρά πιστή στην αφερεγγυότητά της για ακόμη μια φορά διακηρύσσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά ταυτόχρονα χρεώνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με νέο χαράτσι 400 εκατομμυρίων ευρώ, και κάνει δωράκι αξίας 18 εκ. ευρώ στους βιομηχάνους.
του Στάθη Διομήδη
stathisΜε απόφαση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ) αυξάνεται για τους οικιακούς καταναλωτές κατά 118% ενώ για τους βιομηχάνους μειώνεται κατά 49%…
Αποτέλεσμα αυτής της κατάπτυστης απόφασης είναι, ο καταναλωτής να επιβαρύνεται κατά μέσο όρο περίπου με σχεδόν 70 ευρώ το χρόνο (18-19 ευρώ συν το ΦΠΑ το τετράμηνο, ανά 1600 KWh κατανάλωσης). Συνολικά, οι χρήστες μέσης και χαμηλής τάσης επιβαρύνονται με νέο φόρο 400 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Αντίθετα οι χρήστες υψηλής τάσης (βιομηχανίες) θα κερδίσουν περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο καθώς το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται για αυτούς στο μισό.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ τα τελευταία τρία χρόνια ανά 1000 KWh:
Από αυτόν τον πίνακα φαίνεται ότι σε δυόμισι χρόνια το τέλος αυξήθηκε κατά 72% για τους βιομηχάνους και κατά 967% για τους οικιακούς χρήστες. Δηλαδή αύξηση δέκα φορές για τους πολίτες, αύξηση 0,7 για τους βιομηχάνους… Εάν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα δούμε ότι το τέλος ΑΠΕ ήταν 0,30 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες για όλους. Σε σχέση με σήμερα η αύξηση για τους βιομηχάνους είναι 6 φορές μεγαλύτερη, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές 70 φορές!!!
Το ΕΤΜΕΑΡ έχει επιβληθεί για να πληρωθεί το κόστος των ρύπων με βάση τις συμφωνίες στο Κιότο για περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ρύπους τους οποίους με βάση τα επίσημα στοιχεία, παράγει η ΔΕΗ με πάνω από το 50% της εκπομπής στην Ελλάδα λόγω κυρίως λιγνίτη, και το υπόλοιπο ποσοστό παράγεται κυρίως από τις μεγάλες βιομηχανίες και πολύ λιγότερο από τις μεταφορές.