Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Να καταργηθούν τα διοικητικά πρόστιμα σε μη εμβολιασθέντες για τον κορονοϊό

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Associated Press

Να καταργηθούν τα διοικητικά πρόστιμα σε μη εμβολιασθέντες σύμφωνα με τον απαράδεκτο νόμο που εφάρμοσε η κυβέρνηση, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας, το ΚΚΕ. 

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιώργος Λαμπρούλης, έχει ως εξής: 

ΣΥΡΙΖΑ Παραμένοντες και αποχωρήσαντες υπερασπίζονται την πολιτική που τσάκισε τον λαό

 

«Μαλλιά - κουβάρια» για το ποιος είναι ο συνεχιστής της κυβερνητικής παρακαταθήκης του ΣΥΡΙΖΑ

 

Eurokinissi

Η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη, ήταν το νέο επεισόδιο στο σίριαλ που ξεκίνησε με την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. Αποχωρήσεις μελών και στελεχών ανά την Ελλάδα καταγράφονται καθημερινά, με τελευταίες την Παρασκευή αυτές των Ν. Παρασκευόπουλου, πρώην υπουργού, Γ. Κυρίτση, μέλους της ΚΠΕ και δημοσιογράφου, Αγγ. Τσέκερη, πρώην διευθυντή της «Αυγής», κ.ά.

Με την ομάδα Αχτσιόγλου αποχώρησαν και 9 βουλευτές, οι οποίοι μαζί με τον Ευ. Τσακαλώτο και την Π. Πέρκα, της «Ομπρέλας», θα συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής, κατά τα φαινόμενα, τον Αλ. Χαρίτση.

Η επιστολή αποχώρησης των 9 βουλευτών, που υπογράφεται επίσης από 48 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καταγγέλλει τη νέα ηγετική ομάδα ότι «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».

ΠΑΛΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

 

Στην Αργεντινή το εκλογικό σώμα ψήφισε πρόεδρο τον ακροδεξιό Μιλέι, ενώ στην Ολλανδία πλειοψήφησε  το  κόμμα του ακροδεξιού Γκέρτ Βίλντερς. Στο Δουβλίνο, με  αφορμή επίθεση με μαχαίρι εναντίον παιδιών, όταν διαδίδεται πληροφορία ότι ο δράστης είναι μετανάστης μουσουλμάνος το ξέσπασμα βίας,  που περιλάμβανε  καταστροφές και πλιάτσικο στην πόλη, από ομάδες τις οποίες ο αρχηγός της αστυνομίας χαρακτήρισε χούλιγκαν που οδηγούνται από την ακροδεξιά ιδεολογία, ήταν απρόσμενο και τεράστιο. Η φασιστική και ακροδεξιά ιδεολογία από την πολιτική ηγεσία των αστικών δημοκρατιών μας συνεχίζει να αποκηρύσσεται. Όπως λοιπόν κάθε φορά που η ακροδεξιά εκλέγεται ή   πλησιάζει επικίνδυνα  να ασκήσει πολιτική εξουσία ξαναρχίζουν οι αναλύσεις επί αναλύσεων περιγράφοντας το φαινόμενο και  επαναλαμβάνονται οι εκφράσεις ανησυχίας γι’ αυτό όπως και οι προσπάθειες διαφοροποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος από αυτήν.  
 
       Ακροδεξιές επιλογές μοιάζουν να  προέρχονται από απόγνωση. Είτε στην Αργεντινή που μοιάζει να ψήφισαν ενάντια στα οικονομικά τους συμφέροντα από αντίδραση σε ένα status quo καταστροφικό για την εργατική τάξη είτε στην Ιρλανδία  που οι οικονομικές ανισότητες ευνοούν το ρατσισμό είτε στην Ολλανδία της ευμάρειας που το κυρίαρχο σύστημα έχει αποδεχτεί τους μετανάστες ως απειλή εστιάζοντας σ’ αυτούς σαν αιτία  κάθε αποτυχίας του. Παντού το κυρίαρχο σύστημα  κατευθύνει  το εκλογικό σώμα σε ακροδεξιές επιλογές. Αυτό που εκφράζεται στις κάλπες είναι κούραση, μια ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια σε μια πολιτική ηγεσία που συστηματικά αφαιρεί όλα τα δικαιώματα και  ασκεί στην πραγματικότητα μια ακροδεξιά πολιτική επενδυμένη με ανθρωπιστική φρασεολογία. Ο πόνος από την παρατεταμένη και επιδεινούμενη οικονομική κρίση που δεν αφήνει καμιά διέξοδο οδηγεί σε επιλογές που διαφημίζονται για  αντισυστημικές, χρεώνοντας τα αδιέξοδα στο γείτονα μετανάστη ή τον διεφθαρμένο δημόσιο υπάλληλο ή τον φοροφυγά επαγγελματία.  Μόνο όπου υπάρχει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται αυτή η ακροδεξιά ή φασιστική στροφή δεν έχει ελπίδα. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος που το οργανώνει και κατευθύνει.  

Δ. Κουτσούμπας: Χωρίς την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, δεν θα υπήρχε διερεύνηση (VIDEO)

 

Είστε το τρίγωνο του κουκουλώματος και της συγκάλυψης είπε για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

 


Αν δεν είχε καταθέσει το ΚΚΕ πρόταση για Εξεταστική, δεν θα υπήρχε ούτε συζήτηση ούτε διερεύνηση των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τις προτάσεις για Προανακριτική διότι θέλει να διερευνηθεί με κάθε τρόπο η τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, χωρίς να έχει αυταπάτες λόγω της δεδομένης πλειοψηφίας που υπάρχει.  

Επισήμανε ότι ήδη η ΝΔ έχει δηλώσει πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταψηφίσει τις προτάσεις για Προανακριτική και άρα δεν θα συσταθούν, κάτι που γνώριζαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που άσκησαν κριτική στο ΚΚΕ για την πρότασή του για Εξεταστική. Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν τη συγκάλυψη επειδή έχουν σοβαρές ευθύνες για τα Τέμπη και θα βγουν στη φόρα. 

Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι προσπαθούν επίσης να αθωώσουν την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ που είναι η τέλεια συνταγή για μια τραγωδία όπως τα Τέμπη. Σημείωσε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα φορτώνουν όλα σε έναν σταθμάρχη και σχολιάζοντας τα περί «σανίδας σωτηρίας» του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, που ακούστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «γελάνε και τα τρία μνημόνια που ψηφίσατε με τη ΝΔ» και έδειξε τα κυβερνητικά έδρανα που το ΠΑΣΟΚ καθόταν μαζί με τη ΝΔ ως συγκυβέρνηση. 

Όπως είπε, υπάρχουν ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτών που απομένουν και όσων φεύγουν ανεμίζοντας τη σημαία τη μνημονιακής διακυβέρνησης 2015-2019. 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Εφαλτήριο αγώνα για να εξαλειφθούν οριστικά οι αιτίες που γεννούν την πολύμορφη βία

 

Η 25η Νοέμβρη είναι η Διεθνής Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ξαναλέμε λοιπόν - και με αυτήν την ευκαιρία - πως τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα μιας γυναίκας που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη, παθογόνα οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση, είναι μια από τα ίδια.

Ποια είναι η κρατική στήριξη για την πρόληψη και προστασία των κακοποιημένων γυναικών; Γιατί σήμερα στη χώρα μας, οι Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών είναι 20, ενώ ο αριθμός των κλινών ανέρχεται μόλις στις 450; Με 450 κλίνες πώς θα στηριχθούν οι 7.500 γυναίκες θύματα και τα παιδιά τους; Ετσι δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής, εξαναγκάζοντας πολλές γυναίκες να παραμένουν σε κακοποιητικό περιβάλλον χωρίς τη θέλησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ψυχική και σωματική τους υγεία όσο και την ίδια τους τη ζωή.

Τι θα κάνει μια γυναίκα όταν δεν έχει δωρεάν νομική συνδρομή; Πώς θα στηριχθεί για να επουλώσει τα τραύματά της, όταν δεν υπάρχει καν ως σκέψη η δημιουργία δημόσιας και δωρεάν εξειδικευμένης δομής για τη θεραπεία του τραύματος;

Κροκοδείλια δάκρυα από κράτος - κυβερνήσεις

Επειδή έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας η γυναικεία κακοποίηση και είναι σοκαριστικά τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα (μιλάμε για πάνω από 3.100 περιστατικά με θύματα γυναίκες το 2023), να προσθέσουμε και κάτι ακόμα: Πρόσφατα δημοσιεύτηκε έκθεση αξιολόγησης της GREVIO1 για τα μέτρα Πρόληψης και Καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 25 - 26 Νοέμβρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 25 - 26 Νοέμβρη 2023:

 

  • Νέα φοροεπιδρομή και ματωμένα πλεονάσματα φέρνει ο προϋπολογισμός: Αγώνας για το λαϊκό εισόδημα. Να μην πληρώσει άλλο ο λαός. Τη Δευτέρα 27/11 η μεγάλη σύσκεψη των συνδικάτων της Αττικής για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της πάλης ενάντια στη φοροληστεία, στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς.
  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων: Βούλιαξε το κέντρο της Αθήνας από τη μεγάλη συμμετοχή και το αγωνιστικό πείσμα.
  • Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά σχέδια για μακρύ πόλεμο πίσω από το παραβάν της εκεχειρίας.