Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Η Συμφωνία

 

  Πηγή: Associated Press

 

Η Συμφωνία που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, για τη «στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας», είναι μια επικίνδυνη για τον λαό συμφωνία, που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, σε μια περίοδο που αυτοί οξύνονται παγκόσμια, αλλά και μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η υπογραφή της έχει στόχο να αναβαθμίσει τον ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ως μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και όχι να θωρακίσει την άμυνα της χώρας, όπως είπε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

άλλωστε, οι προδιαγραφές, οι στόχοι και τα μέσα των ναυτικών δυνάμεων που αναπτύσσουν τα κράτη - μέλη καθορίζονται με σαφήνεια από τη «Ναυτική Στρατηγική» (Alliance Maritime Strategy) της ευρωατλαντικής συμμαχίας, που συντάχθηκε το 2011 και την υλοποιούν απαρέγκλιτα όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Η Στρατηγική αυτή θέτει ως προτεραιότητα τη «συμβολή των ναυτικών δυνάμεων στην υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ τις επόμενες δεκαετίες», αναλαμβάνοντας «κρίσιμους ρόλους για την εκπλήρωση, υπεράσπιση και προώθηση των συλλογικών συμφερόντων της Συμμαχίας σε ένα φάσμα προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας».

Λ. Στολτίδης: Να αντιμετωπιστεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα και να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς (VIDEO)

 

ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ


 
 

Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα στέγασης του 1ου και 2ου Γυμνασίου του Δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη ζήτησε, με την Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι 570 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου και του 2ου Γυμνασίου του Δήμου Λαγκάδα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης βρέθηκαν άστεγοι. Το κτίριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λαγκαδά, είναι ακατάλληλο, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο και χρήζει εκτεταμένων επισκευών.

Το πρόβλημα, παρόλο που είναι χρόνιο και εντοπισμένο ήδη από το 2013, με παρεμβάσεις τόσο της Ένωσης Γονέων Λαγκαδά, αλλά και των εκπαιδευτικών και των διευθύνσεων των σχολείων, δεν έχει επιλυθεί έως σήμερα.

Σε πείσμα

 

Στην καπιταλιστική Ρωσία ένας στους δύο (49%) δηλώνει ότι προτιμά το σοβιετικό σύστημα, ενώ δύο στους τρεις (62%) θεωρούν ότι «το οικονομικό σύστημα του κρατικού σχεδιασμού και της κρατικής κατανομής είναι καλύτερο», σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου «Λεβάντα» που έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η «νοσταλγία» για το σοβιετικό σύστημα είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε σε σχετικές έρευνες από το 2000. Ενδιαφέρον είναι και το εξής στοιχείο: Στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, δηλαδή σ' αυτούς που γεννήθηκαν μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, το ποσοστό που θεωρεί καλύτερο το σοβιετικό σύστημα ανέρχεται στο 30% και αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία των ερωτώμενων. Στην ηλικία 55 και άνω, που έχουν ζήσει τον σοσιαλισμό, το ποσοστό που θεωρεί καλύτερο σύστημα αυτό που υπήρχε μέχρι το 1990 ανεβαίνει στο 62%! Ανεξάρτητα από την αφετηρία του καθενός, 30 χρόνια μετά τις ανατροπές και παρά το ξεσάλωμα του αντικομμουνισμού, στη Ρωσία παραμένει ισχυρή η νοσταλγία για τον σοσιαλισμό, επιβεβαιώνοντας ότι οι κατακτήσεις του λαού στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ανεξάρτητα από λάθη, παραλείψεις ή παρεκκλίσεις, έχουν αφήσει γερό αποτύπωμα τόσο στις παλιότερες όσο και στις νεότερες γενιές, σε πείσμα των απολογητών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που καταδικάζει τους λαούς στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

«Είμαστε εδώ που ο λαός, η νεολαία σήκωσαν ανάστημα απέναντι στις φασιστικές ομάδες» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ


 

«Ο φασισμός δε θα πεθάνει μόνος! Τσάκισε τον! Με οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα! Με δυνατό ΚΚΕ!». Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με την συγκέντρωση που διοργανώνουν αυτή την ώρα στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Τερψιθέας.

Ομιλητής της συγκέντρωσης είναι ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.