Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το «μήνυμα»...


Μέσα στις διάφορες ερμηνείες των «μηνυμάτων» της επίσκεψης Ομπάμα, μια σειρά αστικά επιτελεία, με μπροστάρηδες Μέσα όπως η «Καθημερινή» και ο «ΣΚΑΪ», φαγώθηκαν να επαναλαμβάνουν ότι «το μήνυμα του Προέδρου Ομπάμα ήταν διττό και αδιαίρετο» και ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει» πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτός από το κρατικό χρέος, «υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνει πραγματικά φιλική η χώρα για επενδύσεις».
Υπάρχει δηλαδή καμιά... εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «αγνοεί» το μήνυμα; Εδώ δεν προλαβαίνει να μαζεύει συγχαρητήρια από φορείς του εγχώριου κεφαλαίου, από εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών οργανισμών, από παράγοντες της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας (και όχι μόνο), για το γεγονός ότι μπορεί και προχωρά αντιλαϊκά μέτρα και «μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, εκεί που τα άλλα αστικά κόμματα... δεν τράβαγαν πια.

«Η νυν ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη (στο μνημόνιο) και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ' ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, μόλις προχτές, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ...

ΑΣΥΝΔΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΑ


Τσίπρας : Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα

Και ζούμε το παράδοξο τη μια μέρα να καλεί  ο πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου τον αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα να μην λησμονήσει την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, υπενθυμίζοντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, «μη λησμονάτε τη χώρα μου»,  και την άλλη ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας να διαβεβαιώνει στη Βουλή, στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ότι «Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα».
 
               Η κυρίαρχη εξουσία επιβάλλεται και με τη γλώσσα, όπου το νόημα λέξεων και προτάσεων  αναζητείται και σε συσχετισμό με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της. Πρόεδρος της δημοκρατίας και πρωθυπουργός, και όχι μόνο αυτοί, καταποντίζουν  τις έννοιες κάτω από το βάρος των λέξεων που χρησιμοποιούν. Γιατί  οι λέξεις αλλάζουν στο στόμα τους τη  σημασία τους και αρχίζουν να σημαίνουν άλλες έννοιες.   

Οι γιατροί από την Βενεζουέλα περιθάλπουν πάνω από 6.000 ασθενείς στην Αϊτή




H κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτός από την ιατρική υποστήριξη που παρέχει στην Αϊτή, το Σάββατο πραγματοποίησε την τέταρτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Μάθιου.

Περισσότεροι από έξι χιλιάδες ασθενείς έχει περιθάλψει η Βενεζολάνικη ιατρική μπριγάδα που αποτελείται από 40 γιατρούς που ταξίδεψαν στην Αϊτή που επλήγη σκληρά από τον τυφώνα Μάθιου.

Την μπριγάδα, που επέστρεψε προχθές στη Βενεζουέλα, υποδέχτηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μαικιετία της περιφέρειας Βάργκας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αριστόβουλο Ιστούρις, η υπουργός Υγείας Λουισιάνα Μέλο, ο πρέσβης της Αϊτής στη Βενεζουέλα Νταβίντ Λέσλι και άλλοι επίσημοι.

Ο καταλληλότερος



Με αφορμή το Πολυτεχνείο και την επίσκεψη Ομπάμα, «έβγαλε μάτι» η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να εξωραΐσει την πρώτη καπιταλιστική δύναμη στον κόσμο, τις ΗΠΑ, αθωώνοντας συνολικά τον ιμπεριαλισμό, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, τις επεμβάσεις, τη φτώχεια που γεννά το εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά και να κατοχυρώσει την κυβέρνηση ως τον πιο «αξιόπιστο» συνομιλητή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που εγγυάται την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και της συμμαχίας μέσα από το ΝΑΤΟ.

Πολλά γράφτηκαν και ακόμα περισσότερα ειπώθηκαν αυτές τις μέρες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιολόγους που στηρίζουν την κυβέρνηση: Υμνοι για την οικονομική και εξωτερική πολιτική Ομπάμα, διθύραμβοι για τις δηλώσεις που επιβεβαιώνουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για την οικονομική και γεωπολιτική «σταθερότητα» της Ελλάδας, αναλύσεις για το πώς η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ως πρώτης ιμπεριαλιστικής δύναμης, έχει αλλάξει και δεν είναι πλέον παράγοντας αστάθειας, αλλά σταθερότητας για όλον τον κόσμο.