Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Συνεχίζεται η μεγάλη παναττική κινητοποίηση - Αύριο το πρωί μοτοπορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας από τους εργάτες της COSCO

 

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Συνεχίζεται η μεγάλη παναττική συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της COSCO που γίνεται στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά.

Ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ανακοίνωσε ότι αύριο θα γίνει μοτοπορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στις 7 π.μ. οι εργαζόμενοι της COSCO θα συγκεντρωθούν στο ΣΕΜΠΟ και στη συνέχεια η μοτοπορεία θα κατευθυνθεί στο υπουργείο.

Οι εργάτες της COSCO θα απαιτήσουν από το υπουργείο να διαλευκανθούν τα αίτια του εργοδοτικού εγκλήματος και θα επιδώσουν έγγραφο όπου θα αναφέρονται τα ονόματα της Επιτροπής Έλεγχου Υγιεινής και Ασφάλειας. 

Εκδήλωση τιμής στους αθλητές που πολέμησαν τον κατακτητή (ΦΩΤΟ)

 

 

Τους αθλητές που υπερασπίστηκαν την ελευθερία κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ιταλία και την τριπλή κατοχή, τίμησε το βράδυ της Τρίτης το «Επίσκυρον», σε εκδήλωση που οργάνωσε σε αίθουσα που παραχώρησε ο ΑΣ Απόλλων Σμύρνης στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Στις χρυσές σελίδες που έγραψαν με το αίμα τους οι Έλληνες αθλητές και ποδοσφαιριστές αναφέρθηκαν οι ομιλητές δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος και Γιάννης Γεωργάκης, απαριθμώντας τους αθλητές που πολέμησαν στο Αλβανικό Μέτωπο και αργότερα αντιστάθηκαν στον κατακτητή. Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής του «Επίσκυρον» Νίκος Μάλλιαρης.

Διαμαρτυρία της ΕΔΥΕΘ στο προξενείο των ΗΠΑ ενάντια στην παρουσία αμερικανικού πλοίου στο λιμάνι (ΦΩΤΟ)


 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) ενάντια στην προκλητική παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USNS YUMA», στο λιμάνι της πόλης.

Το «USNS YUMA», ένα ακόμα «σύμβολο» της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χτες το πρωί, παραμονή της επετείου του ιστορικού ΟΧΙ του λαού μας στην εισβολή της φασιστικής Ιταλίας. Έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προερχόμενο από την Αλεξανδρούπολη, που έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας καθώς μέσω του λιμανιού της, με βάση και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, τις επόμενες μέρες θα μεταφερθούν αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός καθώς και προσωπικό προς Βουλγαρία και Ρουμανία για τη διεξαγωγή ασκήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ξεφτίλα

 

 

Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΓΗ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κυκλοφορεί με εξώφυλλο μια αφίσα με απόσπασμα από το πρώτο γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη για την έναρξη του ιταλοελληνικού πολέμου. Η συγκεκριμένη αφίσα ήταν στο εξώφυλλο του Ριζοσπάστη στις 28 Οκτώβριου 1945.

Η λέξη ντροπή δεν μπορεί να περιγράψει το μέγεθος της λαθροχειρίας.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια ευκολία που διαφήμιζε τις υπογραφές του Αλ.Τσίπρα σε αντικομμουνιστικά κείμενα της ΕΕ που αναφέρονταν στην ΕΣΣΔ και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ως «σιδηρούν παραπέτασμα», με την ίδια ευκολία κυκλοφορούσε με εξώφυλλο τον σοβιετικό (του «παραπετάσματος» δηλαδή) στρατιώτη να καρφώνει την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ!

28η Οκτωβρίου: Πίσω από το “αντιφασιστικό” κάδρο

 


Παρατήρηση πρώτη: To 1923 εκδηλώθηκε στο Μόναχο το λεγόμενο «πραξικόπημα της μπυραρίας». Ο Χίτλερ συνελήφθη αλλά παρότι οι νόμοι της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαϊμάρης προέβλεπαν ακόμα και την ποινή του θανάτου για το έγκλημά του, έμεινε στη φυλακή – σε υπερπολυτελές κελί – μόλις 8 μήνες, πλήρωσε 500 μάρκα πρόστιμο, και αφέθηκε ελεύθερος. Δέκα χρόνια αργότερα και αφού είχε αξιοποιήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαιμάρης, ο Χίτλερ διορίστηκε Καγκελάριος.

Αν η ιστορική γνώση παρέχει στοιχειώδη πολιτική επίγνωση, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι: η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία κάθε άλλο παρά αποτελεί αδιαπέραστη ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στον φασισμό.

Μήπως υπερβάλουμε;

Ανοιχτή... γραμμή

 


Ανοιχτή γραμμή... με την κοροϊδία έχει η κυβέρνηση, μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις ρεύματος που φτάνουν ανά περιπτώσεις ακόμα και το 170% (!) το τελευταίο τρίμηνο. Οπως ανακοίνωσε, μετά τα ...9 ευρώ επιδότηση ανά λογαριασμό, θα εγκαινιάσει τηλεφωνική γραμμή όπου θα καλούν όσοι τους κοπεί το ρεύμα αυτόν τον χειμώνα, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανασύνδεσης. Ούτε κι εδώ βέβαια πρωτοτυπούν, αφού ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εγκαινίασε το εν λόγω τερτίπι τα προηγούμενα χρόνια. Οπως αποδείχθηκε όμως και στην πράξη, ούτε κατά διάνοια δεν εμπόδισε το κύμα της ενεργειακής φτώχειας, που συνεχίζει να θεριεύει και να απειλεί ολοένα και περισσότερους. Αλλωστε, από το ίδιο καλάθι ψωνίζουν, αυτό του «πράσινου new deal», που προωθείται σε όλη την ΕΕ, και που μαζί με τα «χοντρά» πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους περιλαμβάνει και τέτοια μέτρα «διατήρησης της κοινωνικής συνοχής» από τις συνέπειες της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής τους, αλλά και «διασφάλισης της εισπραξιμότητας» για τους ενεργειακούς ομίλους.

Αυτήν την πολιτική προσπαθούν να κρύψουν σαν ταχυδακτυλουργοί και όσοι μιλάνε για «αυξήσεις με αδιαφάνεια» και «ρήτρες αναπροσαρμογής, που γίνονται εργαλείο επαύξησης της κερδοφορίας και όχι απλά διασφάλισης των κερδών των εταιρειών»! Καλά δηλαδή τα κέρδη και η υπεράσπισή τους με κάθε λογής «δικλίδες» που φορτώνονται στους λαούς, αλλά όχι να γίνονται και «υπερβολές»! Ενώ με αφορμή τις κόντρες που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της ΕΕ για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν λιγότερο χαμένοι, αναμασούν τους διαχωρισμούς ανάμεσα στον «ληστρικό βορρά» και στον «ριγμένο νότο», πίσω από τους οποίους κρύβουν τη στρατηγική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που όλοι μαζί προωθούν και υπερασπίζονται. Το «γαϊτανάκι» αυτό ο λαός το έχει ζήσει και με άλλες αφορμές και έχει πλέον πείρα: Στη μάχη για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, για ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό, χρειάζεται να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και να αναδειχθεί ότι η λύση δεν βρίσκεται στην καταδικασμένη από χέρι προσπάθεια να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα - δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος και οι λαϊκές ανάγκες - αλλά στον αγώνα για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει μόνο ένας ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας και στο πλαίσιο μιας κοινωνικοποιημένης οικονομίας, με τον λαό στην εξουσία.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940

 

«Τα διδάγματα από την 28η Οκτωβρίου του 1940 και την κατοπινή ηρωική πάλη του ελληνικού λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, εμπνέουν τους αγώνες σήμερα ενάντια στο σύστημα που γεννά το φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους. Σηματοδοτούν την αναγκαία ενότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ψευδεπίγραφη "εθνική ομοψυχία", πίσω από την οποία κρύβεται η εξαπάτηση του λαού και ο εγκλωβισμός του στους κάθε φορά "εθνικούς στόχους" του κεφαλαίου. Άλλωστε, η εξέλιξη του λαϊκού αγώνα καθ’ όλη τη δεκαετία του ‘40 σφραγίστηκε από την ασυμφιλίωτη αντίθεση που αντικειμενικά υπάρχει ανάμεσα στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία από τη μία και την εκμεταλλεύτρια αστική τάξη από την άλλη.

Από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυσή του, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης κι έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Από την άλλη μεριά υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό και άλλες -λιγοστές- οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών και με τα μάτια στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για την επανασταθεροποίηση της εγχώριας αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.