Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Με Κιμούλη η επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρησ

Με Κιμούλη η επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Ο Αλέξης Τσίπρας ανταλλάσσει χειραψία με τον ηθοποιό, Γιώργο Κιμούλη που συμμετέχει στην επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ
Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάστηκαν επισήμως, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ενώ μεγάλη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή, ως μέλους, του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:

Σέρλοκ Χολμς... κωμωδία


Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι η πρώτη που επιχειρεί με αστεία επιχειρήματα να κρύψει αυτό που ξέρουν και οι πέτρες, ότι δηλαδή η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική πηγαίνει χέρι - χέρι με την καταστολή. 
 
Αλλά μιας που αυτή η κυβέρνηση επιλέχθηκε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου με το μανδύα της «αριστεροσύνης», η προσπάθεια γίνεται όσο πάει ακόμα πιο ύπουλη και ενίοτε και... κωμική. Αλλη μια τέτοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτές τις μέρες μετά τα χημικά στους συνταξιούχους. 
 
Ετσι, μετά τον πρωθυπουργό που πολύ αναστατώθηκε και πήρε αμέσως τηλέφωνο για εξηγήσεις (εκείνος βέβαια δεν εξήγησε γιατί αρνήθηκε ξανά να συναντήσει τους συνταξιούχους), μετά τις γνωστές δηλώσεις ότι δεν ξέραμε - δεν είδαμε και δεν θα ξαναγίνει (όσο γι' αυτό είμαστε σίγουροι...), μετά το γνωστό κρυφτούλι περί ευθυνών που πήγε πέρα - δώθε και έφτασε στην εύρεση του ύποπτου αστυνομικού που «πανικοβλήθηκε», γιατί νόμιζε ότι οι συνταξιούχοι... διψούσαν για αίμα, μετά τις προκλητικές δηλώσεις Κουρουμπλή ότι «μέσα στις κινητοποιήσεις υπάρχουν και άλλα στοιχεία» (!) χτες έδωσαν άλλα δύο ατράνταχτα επιχειρήματα.
 
 Πρώτον, ότι «οι άλλοι» ρίχνανε περισσότερα χημικά! Μιλάμε για την αποθέωση του «μικρότερου κακού» που πλέον γίνεται το μη χείρον... χημικό. Και δεύτερον (αυτό το «αποκάλυψε» ο Τ. Παππάς στην «Εφ. Συντακτών» με τον τίτλο «Στοιχειώδες κύριε πρωθυπουργέ») ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, όλα ήταν μια καλοστημένη παγίδα που έστησε το ΚΚΕ, για να απαντήσει στην κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή! 
 
Λίγο ακόμα δηλαδή και οι... Σέρλοκ Χολμς του ΣΥΡΙΖΑ θα μας πουν ότι τη φυσούνα που ψέκαζε την κράταγαν οι συνταξιούχοι!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ


Η Ομάδα Γυναικών Ωραιοκάστρου 
 
 -μέλος της ΟΓΕ-

καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση



 
την Τετάρτη 12 Οκτώβρη 19:00
 
και 
 
την Πέμπτη 13 Οκτώβρη 19:00

στο ΚΑΠΗ Παλαιοκάστρου



-Ενημέρωση κ΄ προγραμματισμός για τη δράση της.
 

-Εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 12ο συνέδριο της  
 
Ομοσπονδίας μας, που θα γίνειστις 11,12 και 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα.





«Στην οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση, με βάση τις σύγχρονες 
ανάγκες μας, για τη γυναικεία ισοτιμία, βρίσκεται η δύναμή μας.»

ΤΟ ΠΙΟ ΓΕΛΟΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ...



Το πιό γελοίο επιχείρημα : "Η ιδιωτική πρωτοβουλία ... η ανάπτυξη ... η επιχειρηματικότητα ... η ανταγωνιστικότητα ... θα φέρει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού" ... και δώστου νούμερα, δείκτες και διαγράμματα ...
Όλοι ... η ΝΔ φυσικά ... το ΠΑΣΟΚ φυσικά ... κι οι δορυφόροι τους ... κι ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά τώρα πιά ... η ΕΕ ... οι δανειστές ... οι βιομήχανοι ... κλπ ...
Δε ξέρεις ιστορία ; Πότε έγινε αυτό ; Το 1960 ; Το 2004 με τους μεγάλους δείκτες ανάπτυξης του Σημίτη, του ευρώ και της Γιάννας ; Πότε ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι ή ο λαός από την "ανάπτυξή" τους ; Πότε οι κεφαλαιοκράτες μοιράστηκαν κέρδη με τους εργάτες ; Πότε ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης δεν στηρίχθηκε (πάλι κι αυτός όπως κι η έξοδος από κάθε κρίση) στις θυσίες των εργαζομένων ;

«Υπο-κατώτερος» μισθός κάτω και από τα 511 ευρώ μεικτά!


Το πόρισμα προτείνει να αμείβονται οι εργαζόμενοι χωρίς εργασιακή εμπειρία με μισθό μικρότερο από αυτόν που παίρνουν σήμερα όσοι είναι κάτω των 25 ετών
 
Μετά από μια εξαντλητική παρουσίαση της πορείας που ακολούθησε η νομοθεσία για τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, αλλά και μια αναλυτική ανασκόπηση των «ευρωπαϊκών πρακτικών» σ' αυτά τα δυο ζητήματα, το πόρισμα μπαίνει στο «ζουμί» και καταγράφει τις συστάσεις της «Επιτροπής των ειδικών».
Συγκεκριμένα, για τον κατώτερο μισθό προτείνεται: «Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις αυξήσεις των ελάχιστων μισθών μετά από διαβούλευση με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές για την παραγωγικότητα, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Η συμφωνία τους θα έχει αυτόματα την ισχύ έναντι όλων».

Το «καινούργιο» που τίθεται, είναι ότι στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση εργαζόμενοι και εργοδότες θα πρέπει να παίρνουν υπόψη τους τις κατευθύνσεις μιας επιτροπής από «ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες», που θα διαμορφώνουν επί της ουσίας το εύρος των αυξήσεων (ή και των μειώσεων), πριν αυτές καταληχθούν από τους «κοινωνικούς εταίρους». Τα κριτήρια θα είναι αυτά που περιγράφτηκαν πιο πάνω και έτσι, στη διαπραγμάτευση για τους μισθούς, ένας τρίτος «παίκτης» προστίθεται στο πλευρό της εργοδοσίας.
Το πόρισμα των «ειδικών» και η υιοθέτησή του από την κυβέρνηση δικαιώνουν πλήρως το χαρακτηρισμό «ψαλιδοχέρης» που έδωσαν οι εργαζόμενοι στον υπουργό Εργασίας
Το πόρισμα των «ειδικών» και η υιοθέτησή του από την κυβέρνηση δικαιώνουν πλήρως το χαρακτηρισμό «ψαλιδοχέρης» που έδωσαν οι εργαζόμενοι στον υπουργό Εργασίας
 
Οπως χαρακτηριστικά γράφεται στο πόρισμα, «για να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα λαμβάνεται υπόψη, μια διαδικασία διαβούλευσης με τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες - όπως έχει ήδη καθοριστεί στο νόμο 4172/2013 - πρέπει να προηγείται της απόφασης των κοινωνικών εταίρων». Δηλαδή, η πρόταση της «Επιτροπής των ειδικών» βάζει από το παράθυρο το νόμο Βρούτση που έχει ήδη ψηφιστεί (βλέπε ξεχωριστό θέμα), με τη διαφορά ότι τις ...ανακοινώσεις για το ύψος του κατώτερου μισθού δεν θα τις κάνει η κυβέρνηση, αλλά οι κοινωνικοί εταίροι, αφού το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένο και ασφυκτικό για τους εργαζόμενους!
Στο ίδιο σημείο, το πόρισμα αποκαλύπτει και μια σημαντική πτυχή της διαβούλευσης που είχε η «Επιτροπή των ειδικών» με τους «κοινωνικούς εταίρους». Οπως γράφει, η συνδικαλιστική πλειοψηφία συμφώνησε με τους εργοδότες ότι «η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει» και ότι «μια γρήγορη επιστροφή στα προ κρίσης κατώτερα επίπεδα των μισθών και αυξήσεων των ελάχιστων μισθών, όπως πριν το 2009, δεν θα ήταν σκόπιμη, ούτε δυνατή στο άμεσο μέλλον».

Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να μάθουν να ζουν με τους σημερινούς άθλιους μισθούς και να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια για ανάκτηση των απωλειών, πόσο μάλλον να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Σημειώνουμε τέλος ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, «ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες».