Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

G 20 – Ο τρομονόμος είναι εδώ





 
«Είμαι εδώ επειδή έχω πολιτική γνώμη» καταθέτει ο 18χρονος Ιταλός εργαζόμενος Φάμπιο Β. Την Τρίτη (07.11.) στο Επαρχιακό Δικαστήριο Altona. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος «φέρεται» (φέρεται γιατί δεν στοιχειοθετείται από πουθενά) να συμμετείχε σε συγκρούσεις με τις γερμανικές δυνάμεις καταστολής) συνελήφθη λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των G-20.

Για περισσότερο από τέσσερις μήνες, ο 18χρονος βρίσκεται στην φυλακή. Το βράδυ της 6ης Ιουλίου ταξιδεύει στο Αμβούργο. Το πρωί της 7ης Ιουλίου, μια ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών κινήθηκε μέσα από μια βιομηχανική περιοχή στα δυτικά του Αμβούργου προς το κέντρο της πόλης νωρίς το πρωί όπου ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις. Οι αξιωματικοί έσπασαν την ομάδα των διαδηλωτών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με κανόνια νερού, όπου μερικοί από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς την αστυνομία. Περίπου 60 άτομα συνελήφθησαν μαζί και ο Φάμπιο με την σοβαρή κατηγορία της παραβίασης της ειρήνης.

Ο κακός (τους) ο καιρός


«Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία...». Τάδε έφη ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κύπρου, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση. Φαίνεται ότι όσο η κυβέρνηση απομακρύνεται από τον τόπο του εγκλήματος, τόσο πιο προκλητική γίνεται. Τα στελέχη της που βρίσκονται στην Αθήνα καταγγέλλουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για τα μπαζωμένα ρέματα, ενώ από την Κύπρο μάθαμε ότι για τους νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές φταίει η κλιματική αλλαγή. Πού οδηγεί η λογική τους; Στο συμπέρασμα ότι δεν φταίει το αστικό κράτος, δεν φταίνε διαχρονικά οι κυβερνήσεις του, δεν φταίει η Τοπική Διοίκηση - όπως η Περιφέρεια - αλλά οι «αστοχίες στη διαχείριση», ο «κακός ο καιρός», η «απληστία του κόσμου». Σε τελική ανάλυση, φταίει οτιδήποτε άλλο εκτός από την πολιτική που υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος και στη βάση αυτή διαμορφώνει τη χωροταξία, ιεραρχεί τις προτεραιότητες στις υποδομές, αποκλείοντας έργα που δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά και άλλα. Μετά από όλα αυτά, ελπίζουμε να μην πάρει στα σοβαρά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις η περιφερειάρχης Αττικής και περιλάβει στις μηνύσεις «κατά παντός υπευθύνου» και την «κλιματική αλλαγή», γιατί τότε σοβαρεύουν τα πράγματα...

«Black Friday» ή «Blind Friday»






Από  herko στο Νοέ 28, 2016



Γράφει η Αναστασία Ζήση* //

Οι μεγάλες ουρές έξω από τα εμπορικά πολυκαταστήματα της πόλης δεν ήταν μια είδηση ενός αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου ούτε μια σουρεαλιστική, λανθιμική σκηνή για τον κοινωνικό κομφορμισμό. Οι καταναλωτές/-τριες είχαν σχεδιάσει πριν από μέρες την αναμέτρηση τους με την «εκπληκτική οικονομική προσφορά» δαπανώντας πολύ χρόνο για τη μελέτη και την σύγκριση των καλύτερων τιμών, πολύ ενέργεια για την αναμονή στην ουρά, την μετακίνηση, την επικοινωνία και την αλλαγή σχεδίων. Η απατηλή σχέση ανάμεσα στην προσφορά της χαμηλότερης τιμής και την απόκτηση του επιθυμητού προϊόντος προκάλεσε  στο ευρύ καταναλωτικό κοινό μια ισχυρή ψευδαίσθηση ατομικής ευκαιρίας για το κόψιμο μιας αόρατης, απαγορευτικής ζώνης προς την ατομική υλική ευδαιμονία. 

Η δολοφονία του Χρήστου Μαλτέζου στις φυλακές της Κέρκυρας




Η δολοφονία του Χρήστου Μαλτέζου στις φυλακές της Κέρκυρας – του Ανδρέα Δενεζάκη

 

 
 
 
  Στις 22 Νοέμβρη 1938 πεθαίνει στις φυλακές της Κέρκυρας, σε ηλικία 30 χρόνων, ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της  Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, της ΟΚΝΕ. Ο Χρήστος Μαλτέζος υπέκυψε στα φρικτά βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν οι δήμιοι της μεταξικής δικτατορίας.
 
Γεννήθηκε στην Μεθώνη της Μεσσηνίας το 1908. Το 1925, όταν ήταν ακόμη φοιτητής της Νομικής, συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ, εντάχθηκε στις γραμμές της το 1928 και πολύ γρήγορα αναδείχτηκε σε στέλεχος.  Δούλεψε στις οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου. Καθοδηγούσε για αρκετό χρονικό διάστημα την έκδοση της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «ΝΕΟΛΑΙΑ», που έβγαινε τακτικά, και κυκλοφορούσε  στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στα σχολεία, στα χωριά και στο στρατό.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ



Για τη νέα επίθεση του Ευρωκοινοβουλίου ενάντια στις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 


Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη επίθεση των πολιτικών ομάδων του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων ενάντια στις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας για τις πολεμικές αποζημιώσεις που του οφείλει το γερμανικό κράτος από τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις με τροπολογίες που κατέθεσαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου διαγράφουν από το αρχικό κείμενο της ετήσιας έκθεσης δράσης της για το 2016 ακόμη και τη μνεία της Αναφοράς που είχε καταθέσει από τις 15-10-2014 η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις οφειλόμενες από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις ήταν αυτές που στις 8-9-2016 ψήφισαν στην Επιτροπή Αναφορών να κλείσει η Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χωρίς καμία διερεύνηση, με τη σαθρή και προσχηματική δικαιολογία ότι δήθεν δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ.

Θυμίζουμε τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που με την άρνησή της να απαντήσει σε σχετική επιστολή της Επιτροπής Αναφορών υπονόμευσε την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ και συνέπραξε στο "κλείσιμό" της, όπως άλλωστε έκαναν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ στο Ευρωκοινοβούλιο με τη σιωπή τους.

Για ακόμη μια φορά στην πράξη αποδεικνύεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ, που αποδεδειγμένα στρέφονται κατά των λαϊκών συμφερόντων, κινήθηκαν για άλλη μια φορά κατά των δίκαιων διεκδικήσεων του λαού μας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με συνέπεια να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για την προβολή των λαϊκών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων του λαού μας σε κάθε τομέα και θα συμβάλλει στην προσπάθεια για την ισχυροποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους».