Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Η εξέγερση στο θωρηκτό «Ποτέμκιν»



Ήταν 27 Ιούνη, με το νέο ημερολόγιο,
14/6/1905, παλαιό ημερολόγιο, όταν έγινε η ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν.

 Το καλοκαίρι του 1905 η σοσιαλδημοκρατική οργάνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας (στο καθοδηγητικό της όργανο ήταν πολλοί μπολσεβίκοι) άρχισε να προετοιμάζει την εξέγερση, αλλά αυτή ξέσπασε αυθόρμητα και νωρίτερα από την ορισμένη προθεσμία.

Στις 14 Ιούνη (27 Ιούνη με το νέο ημερολόγιο) οι ναύτες του θωρηκτού «Πρίγκιπας Ποτέμκιν της Ταυρίδας» αγανακτισμένοι από την απάνθρωπη μεταχείριση και την ανήκουστη σκληρότητα της διοίκησης, εξόντωσαν τους πιο μισητούς αξιωματικούς και ύψωσαν στο πλοίο κόκκινη σημαία. Εκλέχτηκε επιτροπή του πλοίου με επικεφαλής το μηχανικό ναρκών Ματιουσένκο.

Το επαναστατημένο θωρηκτό μαζί με την τορπιλάκατο Νο 267 που είχε προσχωρήσει στην εξέγερση, κατέπλευσε στην Οδησσό όπου οι εργάτες είχαν κηρύξει γενική απεργία. Η δυνατότητα να συνενωθούν οι δυνάμεις των απεργών εργατών και των ναυτών έμεινε ανεκμετάλλευτη.

Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»

 

  Πηγή: Associated Press

 

Πριν λίγες ώρες πραγματοποιήθηκε η πιο αποτρόπαια σφαγή μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος στη Μελίγια, μία παράκτια περιοχή στη βόρεια ακτή της Αφρικής, η οποία αποτελεί έδαφος της Ισπανίας.

Την Παρασκευή 2.000 μετανάστες από διάφορες χώρες της Αφρικής επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα του Μαρόκο και να εισέλθουν στη Μελίγια, ελπίζοντας από εκεί να μπορέσουν να φτάσουν στην Ευρώπη και να βρουν μια καλύτερη ζωή. Τους υποδέχθηκαν, όμως, από την αρχή οι «αξίες» της ΕΕ… Αυτό που ακολούθησε είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια.

Πρόκειται για εικόνες που παραπέμπουν σε πρακτικές εξόντωσης, με νεκρούς, μισοζώντανους και ζωντανούς ανθρώπους να είναι στοιβαγμένοι σαν σακιά, με τα γκλοπ της μαροκινής και της ισπανικής συνοριοφυλακής να συνεχίζουν να πέφτουν στα κορμιά τους, με τις κάννες των όπλων τους να τους σημαδεύουν μην τυχόν και ζωντανέψουν... Εικόνες «γροθιά στο στομάχι» κάθε προοδευτικού ανθρώπου, κάθε αγωνιστή σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται, όποια γλώσσα και να μιλάει.

Χωρίς εισαγωγικά

 


Πριν από μερικά χρόνια, όταν το ΚΚΕ έβαζε στο καθημερινό πολιτικό και κοινωνικό λεξιλόγιο τον «μεσαίωνα» και τη «γαλέρα» στις εργασιακές σχέσεις, τα εισαγωγικά ήταν απαραίτητα. Κι αυτό γιατί η μετα-Μάαστριχτ ευρωπαϊκή αλλά κυρίως εγχώρια αριστεροδέξια σοσιαλδημοκρατία, στα χνάρια της δεξιάς, έραβε και έσκιζε οπορτουνίστικα μνημόνια, μαξιλάρια απ' του εργαζομένου το ξίγκι, και πούλαγε αναπτυξιακά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, πάντα εντός ΝΑΤΟ, εντός ΕΕ, και παρεούλα με διαβολικά καλούς.

Στο ξάνοιγμα της τρίτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα, ο μεσαίωνας είναι εδώ και η γαλέρα χειροτερεύει και γίνεται θεσμοθετημένο δουλεμπορικό. Μια ματιά απλής κοινής πείρας γύρω μας, χωρίς καν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, σε πείθει για δύο πράγματα. Η πραγματικότητα ξέσκισε τα εισαγωγικά. Και η βαρβαρότητα διέλυσε τις ψευδαισθήσεις, αιματηρά και ανάσωστα. Στο παγκόσμιο διαδικτυακό και μη χωριό, βλέπουμε να απαγορεύονται και να καίγονται βιβλία. Για την ώρα ρώσικα. Αύριο, άμα φαλιρίσει - που θα φαλιρίσει - καμιά Tesla και καμιά Amazon, ποιος ξέρει ποια βιβλία ποιανών θα καούν. Μισθοφορικοί στρατοί πουλάνε κι αγοράζουν ζωές μπίρ παρά. Στάρι και γάλα δεν αναβλύζει από κανένα κέρας καμιάς Αμάλθειας. Ακόμα και το κάλλος του λόγου στο Ασμα Ασμάτων σέρνεται και ερμηνεύεται σαν ουρά των πενήντα αποχρώσεων του γκρι. Τόσο βαθύ γκρι που θυμίζει βαριά σύννεφα πάνω από πανέμορφα νησάκια στο Αιγαίο, με την Αποκάλυψη και του Ιωάννη και του Μάρλον Μπράντο σε ένα τουίτ.

ΠΑΜΕ Σφαγή στην Μελίγια: Βάρβαρο έγκλημα του «προοδευτικού» ιμπεριαλισμού της Ευρώπης

 

 

«Οι εικόνες βαρβαρότητας και απανθρωπιάς στην Μελίγια, στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου, με την δολοφονία δεκάδων μεταναστών, είναι ένα σύγχρονο έγκλημα του δήθεν "προοδευτικού" ιμπεριαλισμού της Ευρώπης» σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Επισημαίνει ότι «οι ίδιες δυνάμεις που για αιώνες ληστεύουν τον πλούτο των χωρών της Αφρικής και εκμεταλλεύονται τους λαούς της σαν σκλάβους, σήμερα δολοφονούν εν ψυχρώ και σε ζωντανή μετάδοση εκατοντάδες ξεριζωμένους» και προσθέτει:

«Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που κόβουν τους μισθούς στους εργαζόμενους της Ευρώπης, επιβάλλουν βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, διώκουν όποιον αντιστέκεται και επιτίθενται στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στο εσωτερικό των χωρών τους,  επιχειρούν να στοχοποιήσουν τους φτωχούς και κατατρεγμένους άλλων χωρών και να καλλιεργήσουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό για να κρύψουν την σκληρή αντεργατική πολιτική τους.

Για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τη λεγόμενη «επισιτιστική κρίση»

 

  Πηγή: Associated Press

 

Του Κώστα ΜΠΑΣΔΕΚΗ*

Η απότομη άνοδος των τιμών στην αγροτική παραγωγή έγινε αισθητή όλη την περίοδο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τις αυξήσεις του κόστους της Ενέργειας και των λιπασμάτων και την επακόλουθη αύξηση των τιμών ορισμένων αγροτικών προϊόντων.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού και του κριθαριού αυξήθηκαν κατά 31% κατά τη διάρκεια του 2021. Η τιμή του ηλιελαίου αυξήθηκε περισσότερο από 60% την ίδια περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των παγκόσμιων τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) παρουσίασε άνοδο μεγαλύτερη από 50% από τα μέσα του 2020 μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου.

Η πορεία αυτή των τιμών βασικών αγαθών αποτελεί το μοιραίο αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης «επεκτατικής» πολιτικής («κόψιμο» χρήματος κ.λπ.), του πακτωλού των χρηματοδοτήσεων προς τους μονοπωλιακούς ομίλους για την προώθηση της «πράσινης» συμφωνίας της ΕΕ και του «πράσινου new deal» των ΗΠΑ, για την ενίσχυση των εξοπλισμών κ.λπ. που οδηγούν σε εκτίναξη του πληθωρισμού.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ που ονομάζει τους ξεριζωμένους ως "εισβολείς"

 

Κυνικές κι αποτρόπαιες ήταν οι δηλώσεις του "προοδευτικού" Ισπανού πρωθυπουργού

 

 

Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, που ονομάζει τους ξεριζωμένους ως "εισβολείς" και "υβριδική απειλή" σημειώνει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την άγρια καταστολή εναντίον μεταναστών στα σύνορα Μαρόκου-Ισπανίας. Χαρακτηρίζει κυνικές κι αποτρόπαιες τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού και θέτει το ερώτημα «τι άραγε έχουν να πουν στην Ελλάδα όσοι μιλούν για τον αέρα της "προόδου" στην Ισπανία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης;»

Αναλυτικά:

«Οι σοκαριστικές εικόνες στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου, με τις δυνάμεις καταστολής να επιτίθενται σε χιλιάδες ξεριζωμένους, ακόμη και σε ημιθανείς ανθρώπους, θυμίζουν πρακτικές και σχέδια εξόντωσης. Προκαλούν αποτροπιασμό κι οργή.