Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία (ΦΩΤΟ)



Παρέμβαση στην πλατεία του Ευόσμου πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο της δράσης βρέθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση και η δυσοσμία που προκαλείται από την λειτουργία των ΕΛΠΕ.

Ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του Δημαρχείου που έγραφε «τα κέρδη τους μολύνουν τον αέρα μας - αγώνας για ζωή χωρίς ρύπανση και ενεργειακή φτώχεια», ενώ «διακόσμησαν» το χώρο με αφίσες και χαρτόνια πάνω στα οποία αποτυπώνονταν μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού της περιοχής.

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη: 

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα συνοδευτεί ξανά από τις υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων για τη σημερινή κατάσταση, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, τις ελλείψεις μέτρων πολιτικής προστασίας, την επιστημονική συζήτηση για τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτές οι υποκριτικές δηλώσεις που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα από τη μια και στη φύση από την άλλη, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Το κοστουμάκι δεν κρύβει τη σβάστικα, ναζίδι


Η μοναδική «πατρίδα» των Κασιδιάρηδων είναι το Τρίτο Ράιχ και οι μόνοι «Έλληνες» που τους εμπνέουν είναι οι ταγματασφαλίτες.
Ο Κασιδιάρης σήμερα ανακοίνωσε το όνομα και το έμβλημα του κόμματος, που είχε προαναγγείλει, με επίσημο ύφος και κοστουμάκι. 

Το υπενθυμίσαμε και όταν ενημέρωσε, με άλλο βιντεάκι, για την αποχώρηση του από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή: Αυτός ο τύπος στις 20/4/2011 εξυμνούσε με άρθρο του στο περιοδικό «Χρυσή Αυγή» το «ανανεωτικό» και «πνευματικό κίνημα» του ναζισμού. 

Συγκεκριμένα:

«Ποιο θα ήταν το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου, αν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (…) δεν σταματούσε την ανανεωτική πορεία του Εθνικοσοσιαλισμού; Είναι βέβαιο ότι θεμελιώδεις αξίες που πηγάζουν ως επί το πλείστον από την ελληνική αρχαιότητα, θα κυρίευαν πνευματικά όλα τα κράτη και θα όριζαν τις τύχες των λαών. Ο ρομαντισμός ως πνευματικό κίνημα και ο κλασικισμός θα υπερίσχυαν (…)».

Για την καπιταλιστική κρίση


Θεωρία κρίσης ή θεωρία της αξίας;

Eurokinissi
Ζούμε άλλη μια καπιταλιστική κρίση που επιδεινώνει μια ήδη προβληματική κατάσταση. Η απασχόληση και το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργατικής τάξης και του συνολικού πληθυσμού απειλούνται με ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς στον καπιταλισμό δεν έχουν να κάνουν με την παραγωγή αξιών χρήσης κατάλληλων και απαραίτητων για την κοινωνική αναπαραγωγή, αλλά με τη μίσθωση της εργασιακής δύναμης με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οταν η τελευταία υποφέρει ή απειλείται, το κόστος καλούνται να το πληρώσουν όλοι οι άλλοι εκτός από τους καπιταλιστές. Μόνο που αυτά τα επεισόδια έχουν γίνει τόσο συχνά ώστε να θεωρούνται δικαιολογημένα η «κανονικότητα» του συστήματος, ενός συστήματος ώριμου για ανατροπή.
 
1. Αλλη μια καπιταλιστική κρίση: Από το τέλος της «χρυσής εποχής» της καπιταλιστικής συσσώρευσης (που βασική αιτία της ήταν η ανασυγκρότηση από τα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έπειτα, το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία αγκομαχάει βαδίζοντας από κρίση σε κρίση, με σύντομα ενδιάμεσα διαλείμματα μέτριας, αναιμικής ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση. Εχει διαγραφεί καθαρά πλέον μια μακροπρόθεσμη καθοδική τάση στην κερδοφορία του κεφαλαίου και στο ρυθμό ανάπτυξης, υποδηλώνοντας και εκφράζοντας με τον πιο καθαρό τρόπο τον σταδιακά μειούμενο δυναμισμό του καπιταλιστικού συστήματος. Κάθε ανάκαμψη είναι πιο ασθενική από την προηγούμενη, κάθε καθοδικό επεισόδιο είναι πιο οξύ από τα προηγούμενα, αφήνοντας έντονα σημάδια στη λειτουργία και την υγεία του συστήματος που όλο και επιδεινώνεται και κάθε επόμενο ρήγμα είναι όλο και πιο πιθανό να αποβεί μοιραίο, αν συνοδευτεί με την απαραίτητη πολιτική, επαναστατική δράση των υποτελών τάξεων.

Σήμα κινδύνου


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Τα κρούσματα κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν στην πτήση από το Κατάρ είναι ένα πρώτο δυνατό «σήμα κινδύνου» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων στα νησιά και στις άλλες τουριστικές περιοχές.

Και μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει τον εντοπισμό των κρουσμάτων ως στοιχείο «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού, έχει ανακοινώσει όμως ότι με τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων από τα μέσα Ιούνη και στο όνομα του να μην υπάρχουν εμπόδια στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, τα μέτρα πρόληψης θα χαλαρώσουν κι άλλο, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες για έγκαιρη ανίχνευση «εισαγόμενων κρουσμάτων», αφού η απόφαση προβλέπει μόνο «δειγματοληπτικούς ελέγχους» σε πτήσεις από το εξωτερικό.

Τελικά, η έγκαιρη πρόληψη επαφίεται στην τύχη και «για να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες», τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» ξύνουν τον πάτο του βαρελιού σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ασφάλειας.

O άσχημος κόσμος της ομορφιάς


  Εργασιακή γαλέρα μετά κορονοϊού: Εταιρεία ζητά τεστ για ναρκωτικά και αλκοόλ από εργαζομένους 

Εργασιακή γαλέρα μετά κορονοϊού: Εταιρεία ζητά τεστ για ναρκωτικά και αλκοόλ από εργαζομένους
Δεν πρόλαβε να τελειώσει η καραντίνα και μια σειρά από εταιρείες και εργοδότες άρχισαν να απειλούν εργαζόμενους με νέες ατομικές συμβάσεις που περιέχουν επαχθείς όρους, να απολύουν, ή να αρνούνται νόμιμα δικαιώματα. Το Dikaiologitika News μίλησε με τέτοιους εργαζόμενους και αποκαλύπτει μια πρωτοφανή, τροποποιητική σύμβαση που προσπαθεί να μπλοκάρει το σωματείο εργαζομένων του κλάδου καλλυντικών.

ην ώρα που πολλοί εργαζόμενοι αναμένουν ανακοινώσεις από τους εργοδότες τους για το πρόγραμμα «Συν-εργασία» μια σειρά από εργοδότες αποφεύγουν το παραπάνω πρόγραμμα κι έχουν αρχίσει να δείχνουν τις άγριες διαθέσεις τους, είτε αγνοώντας πλήρως τον νόμο είτε προτείνοντας ατομικές συμβάσεις με νέους απεχθείς όρους εργασίας.
 

O άσχημος κόσμος της ομορφιάς

Κομισιόν: «Χαμηλός ο κίνδυνος του κορονοϊού για τους εργαζόμενους»


Η νέα πρόκληση προδιαθέτει για νέα αντεργατική επίθεση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη

Από κινητοποίηση εργαζομένων της «Νissan» στη Βαρκελώνη την Τρίτη
Copyright 2020 The Associated
Από κινητοποίηση εργαζομένων της «Νissan» στη Βαρκελώνη την Τρίτη
Αλλη μια επιβεβαίωση ότι προτεραιότητα για τις αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ είναι τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι η υγεία των λαών αποτελεί η χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατατάξει τον κορονοϊό SARS-COV-2 σε απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζόμενους. Γίνεται έτσι φανερό ότι την κρίση και τις συνέπειές της, την οποία επιτάχυνε ως καταλύτης η πανδημία αλλά είναι το αποτέλεσμα της ίδιας της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, καλούνται να φορτωθούν και πάλι οι εργαζόμενοι, για να βγουν αλώβητοι οι καπιταλιστές.
 
Εμφανής στόχος της απόφασης της Κομισιόν να λύσει τα χέρια στη μεγαλοεργοδοσία, για τη λεγόμενη «πλήρη επανέναρξη της οικονομίας» και την ανάκαμψη, ώστε να εφαρμόζει λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, γιατί υποτίθεται ότι ο κορονοϊός δεν αποτελεί υψηλό κίνδυνο.