Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στις 7 Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ το ραντεβού των Σωματείων στα εγκαίνια της ΔΕΘ

 

Από το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το 2023
Από το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το 2023
Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, διοργανώνουν τα εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Απαιτώντας μείωση ωραρίων και αυξήσεις των μισθών, καλούν σε οργανωμένο αγώνα και μαζική διεκδίκηση για τις δικές τους ανάγκες. Παράλληλα καλούν σε αγωνιστική υποδοχή των μεταλλεργατών της ΛΑΡΚΟ, που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους και σε όσους διεκδικούν αγωνιστικά ζωή και δουλειά.

Σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), Οικοδόμων και Εργαζόμενων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιδ. Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος, Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βορείου Ελλάδος, Εργαζομένων στη Μαλαματίνα, Εργαζομένων Coca Cola, εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης και Υπαλλήλων του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης σημειώνουν:

«Μείωση ωραρίων, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών. 

Όλοι στο μεγάλο ραντεβού, να υποδεχτούμε όπως αξίζει τους μεταλλεργάτες της ΛΑΡΚΟ, όλες και όλους όσοι διεκδικούν αγωνιστικά ζωή και δουλειά με βάση τις ανάγκες τους.

Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες.

ΝΕΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ Το κράτος – δολοφόνος βομβάρδισε πρόσφυγες την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο (VIDEO)


Δευτερόλεπτα πριν εκραγεί η ισραηλινή βόμβα στο σχολείο όπου έπαιζαν παιδιά ποδόσφαιρο
Δευτερόλεπτα πριν εκραγεί η ισραηλινή βόμβα στο σχολείο όπου έπαιζαν παιδιά ποδόσφαιρο

Ξεριζωμένους άμαχους που εκείνη την ώρα έπαιζαν ποδόσφαιρο στο προαύλιο ενός σχολείου του ΟΗΕ, βομβάρδισε την Τρίτη το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ. Το Ισραήλ συνεχίζει ασταμάτητο τα εγκλήματα κατά ενός ολόκληρου λαού με τις πλάτες των συμμάχων του, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 29 είναι οι νεκροί από την σφαγή στο σχολείο «Αλ Άουντα» στην Αμπασάν, της ανατολικής Χαν Γιούνις. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι εκτοπισμένες γυναίκες και παιδιά, ενώ άλλοι 53 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Βίντεο του Al Jazeera από το σχολείο δείχνει δεκάδες εκτοπισμένες οικογένειες στο προαύλιο του σχολείου να ζητωκραυγάζουν για τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο πριν επικρατήσει πανικός από τον ισραηλινό βομβαρδισμό. Μετά την επίθεση, σοροί κείτονταν στο έδαφος, ορισμένες από τις οποίες ήταν διαμελισμένες.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ «Κόφτης» στη διατροφή των λαϊκών νοικοκυριών

 

«Όνειρο θερινής νυκτός» οι καλοκαιρινές διακοπές

 

Από «συμπληγάδες πέτρες» περνούν οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν την τεράστια ακρίβεια και τις τιμές - φωτιά σε μια σειρά τομείς της ζωής τους.

Αυτό αποτυπώνεται και στην έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), για την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει πέσει «μαχαίρι» ακόμα και στην αγορά τροφίμων, ενώ επιβεβαιώνεται πως για έναν στους δύο είναι «όνειρο θερινής νυκτός» οι καλοκαιρινές διακοπές, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος.

Μεταξύ άλλων:

Η 4ήμερη βδομάδα και η «εξαίρεση»



«Σε όλη την Ευρώπη θεσπίζεται η 4ήμερη εργάσιμη βδομάδα, αλλά η Ελλάδα με το 6ήμερο γίνεται η "εξαίρεση"»:

Αυτή είναι η κριτική που βρήκαν να κάνουν δυνάμεις «σεσημασμένες» για το ξέπλυμα της ΕΕ και της βάρβαρης πολιτικής της, με αφορμή την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου της ΝΔ για την 6ήμερη εργάσιμη βδομάδα (νόμος Γεωργιάδη του 2023).

Είναι μάλιστα τέτοια η φούρια τους, που κατάφεραν να «σαπουνίσουν» ακόμα και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, με τον οποίο θεσπίστηκε η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου στη χώρα μας. Τότε, με βάση σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, δόθηκε η δυνατότητα στην εργοδοσία να απασχολεί τους εργαζόμενους 4 μέρες τη βδομάδα, 10 ώρες τη μέρα, και αντί να τους πληρώνει αυτές τις παραπάνω ώρες δουλειάς, να το «πατσίζει» με ένα ρεπό.

Αυτός ο νόμος λοιπόν ψηφίστηκε το 2021 από τη ΝΔ, προκαλώντας πανεργατικό ξεσηκωμό με πολύ μεγάλες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Θυμίζουμε μάλιστα ότι τα μισά του άρθρα τα ψήφισε και ο τότε «ενιαίος» ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εξηγεί προφανώς και το «σαπούνισμα» που του κάνει σήμερα μαζί με το ΠΑΣΟΚ, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το περιβόητο «4ήμερο» και αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για μια ακόμα εναλλακτική στο ξεζούμισμα των εργαζομένων και στη δουλειά - λάστιχο.

«Ασπίδα» στα κοράκια


 

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται, καθημερινά πλέον, αντιμέτωποι με την έξωση και τον πλειστηριασμό του μοναδικού τους σπιτιού, του μαγαζιού τους ή του χωραφιού.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρουσιάζει τα ...επιτεύγματα της οικονομίας, τους δείκτες αξιολόγησης των διεθνών οίκων, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τα λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν έναν Γολγοθά που φτάνει μέχρι και τις εξώσεις από τράπεζες, τα funds και τους servicers.

Αυτή η βιομηχανία πλειστηριασμών που ξεδιπλώνεται με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει για το β' εξάμηνο του 2024 10.234 πλειστηριασμούς ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών, λαϊκών ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «e-auction», που σημαίνει ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο.