Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Αυτήν θα ήθελαν να ξεχάσουμε Ζελένσκι και Πούτιν

 

Εργοστάσιο στον Οδησσό (1920)
Εργοστάσιο στον Οδησσό (1920)
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και τόσο η αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση του Ζελένσκι, που έχει την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όσο και η αστική κυβέρνηση της Ρωσίας, με τον Πούτιν, στο πλαίσιο του «ιδεολογικού πολέμου», συμπίπτουν σε ένα ζήτημα: Στην αμαύρωση της Ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, της Οκτωβριανής Επανάστασης που την αποκαλούν και οι δύο «πραξικόπημα», της ΕΣΣΔ, που αποκαλούν «σταλινική δικτατορία» και «ολοκληρωτισμό», του Λένιν και των μπολσεβίκων.

Ανάμεσα σε αυτά που και οι δύο (Ζελένσκι και Πούτιν) θα ήθελαν να λησμονήσουμε μια και καλή είναι η ύπαρξη της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας (ΣΣΔΟ).

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!

Η 2η Σοβιετική Δημοκρατία

Η Σοβιετική Ουκρανία βρισκόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σοβιετικής Ενωσης. Δυτικά συνόρευε με Πολωνία και Τσεχοσλοβακία, νοτιοδυτικά με Ουγγαρία και Ρουμανία και στα νότια βρεχόταν από τη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Ηταν η δεύτερη (μετά τη Σοβιετική Ρωσία) σε πληθυσμό Σοβιετική Δημοκρατία, με πληθυσμό 49 εκατομμύρια (1/1/1976) και επιφάνεια 603.700 τετρ. χλμ.

Στην απογραφή του 1970 η σύνθεση του πληθυσμού είχε ως εξής: Ουκρανοί 35,2 εκατομμύρια, Ρώσοι 9,1 εκατομμύρια, Εβραίοι 777.000, Λευκορώσοι 386.000, Πολωνοί 295.000, Μολδαβοί 266.000 κ.ά.

Χωρίς ντροπή

 

Δύσκολα καταπίνεται η προπαγάνδα της κυβέρνησης για το κουπόνι του market pass, τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές στο ράφι έχουν ανέβει αλλεπάλληλες φορές απ' όταν ανακοινώθηκε το μέτρο. Τι λέει η κυβέρνηση χωρίς ντροπή; Οτι η «μεγάλη ανταπόκριση» του κόσμου να κάνει αίτηση για το κουπόνι επιβεβαιώνει την ...ορθότητα της πολιτικής της. Οτι δηλαδή ο λαός επικροτεί και επιβραβεύει τα επιδόματα - κοροϊδία ως μέτρο ανακούφισης από την ακρίβεια! Υπήρχε άραγε περίπτωση μέσα σε τέτοιες συνθήκες, με τον μήνα να βγαίνει μόνο με ...αεροπλανικά, να βρεθεί άνθρωπος που δεν θα πάρει έστω και το ένα ευρώ που δίνει το κρατικό κουπόνι, τη στιγμή μάλιστα που το έχει χρυσοπληρώσει μια και δυο φορές από την τσέπη του; Αν κάτι επιβεβαιώνουν δηλαδή οι μαζικές αιτήσεις του κόσμου, είναι η άθλια κατάσταση στην οποία τον έχει οδηγήσει η πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, να χρειάζεται ακόμα και τις πενταροδεκάρες που βαφτίζει «βοήθεια» το κράτος για να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη για την επιβίωση. Λέει και το άλλο ...ανέκδοτο η κυβέρνηση: Αν τα χρήματα του pass θεωρούνται ψίχουλα, τότε το 10% των αυξήσεων που (δήθεν) καλύπτουν είναι αμελητέο και κακώς διαμαρτύρεται ο κόσμος για τις ανατιμήσεις! Μιλάμε για «λογική» που σπάει κόκαλα. Τα 52 ευρώ που παίρνει μια τετραμελής οικογένεια τον μήνα από το pass δεν καλύπτουν ούτε τον τρέχοντα πληθωρισμό, πόσο μάλλον τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα από την ακρίβεια που τρέχει «με χίλια» τον τελευταίο χρόνο. Ας όψονται λοιπόν οι σουπερμαρκετάδες, που περιμένουν πώς και πώς να βάλουν κι αυτά τα χρήματα στα ταμεία τους, πουλώντας πανάκριβα εμπορεύματα.

Ρωτήστε τους… «γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία του ΚΚΕ»;

 

Όταν σας επισκεφθούν υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ  και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ρωτήστε τους… γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία του ΚΚΕ για προστασία της πρώτης κατοικίας από τα κοράκια τα funds… Κάποιοι με «χαριτωμενιές» και αοριστολογίες κοροϊδεύουν προεκλογικά τον λαό…

Η υποκρισία και σε αυτό το θέμα περισσεύει από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που κλαίνε σαν τους «απατημένους συζύγους», για την απόφαση του Αρείου Πάγου, που ξεμπλοκάρει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τα λεγόμενα funds, ερμηνεύοντας ουσιαστικά το ανώτατο  δικαστικό σώμα, το θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει  νομοθετώντας τα προηγούμενα χρόνια, τα κόμματα του αστικού τόξου.

Ευθυγραμμισμένοι με την στρατηγική της ΕΕ και ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα είναι αντιμέτωπα με πλειστηριασμούς και εξώσεις το επόμενο διάστημα, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Μια ωραία ατμόσφαιρα...


ΠΡΟ-ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οσο πλησιάζουν οι κάλπες, όλοι ψάχνουν ένα αποκούμπι...

Τσίπρας στον Μπλίνκεν, Τσίπρας στον Στουρνάρα, Τσίπρας και στον ΓΑΠ. Ετσι χτίζονται τα «προοδευτικά» μέτωπα.

Και ο Ανδρουλάκης θα πάει, λέει, με τον ...πρώτο. Είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να έχει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο ποσοστό για να επιβάλει το πρόγραμμά του. Αμα είσαι ιδεολόγος...

Πάντως, την τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ έκανε ...προγραμματική συγκυβέρνηση, κόπηκαν 3 - 4 μισθοί και καμιά δεκαριά συντάξεις.

* * *

Η Ντόρα «ντύθηκε» Πόπη... Απόκριες γαρ...

Και τι είπε; Οτι: «...μπορεί να λένε ό,τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, (...) επί της ουσίας όμως, όταν κάνεις κουβέντα μαζί τους, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές».

Θυμίζουμε τι είχε πει η Πόπη.

«Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας».

Και το «απογείωσε» ο ναύαρχος Αποστολάκης. Δεν θα απέκλεια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, είπε.«Ολα είναι θέμα θεωρήσεως, συζήτησης... Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει και οι πολιτικοί αρχηγοί το αποφασίσουν και το συμφωνήσουν, γιατί όχι να μη γίνει; Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά».