Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Για τα κέρδη των ομίλων εκτοξεύουν την «ευέλικτη» εργασία

 

Η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας να μας «πουλήσει» «το κρέας για ψάρι», σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση, είναι προκλητική. Αξιοποιεί την κατάσταση που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στον Επισιτισμό - Τουρισμό, από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες, για να μας πείσει ότι το νομοσχέδιο είναι «φιλεργατικό». Πρόκειται για πολύ μεγάλο ΨΕΜΑ!

Η σύμβαση των μηδενικών ωρών, όπως και η πολλαπλή απασχόληση σε πάνω από έναν εργοδότη, η κατά παραγγελία σύμβαση, η απασχόληση την 6η μέρα (δηλαδή το Σάββατο, στη βιομηχανία κυρίως) δεν είναι μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Ερχονται κατά παραγγελία του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ ώστε να διασφαλίσουν τις ανάγκες για ακόμα περισσότερα κέρδη στις επιχειρήσεις, κάνοντας την εργασία των εργαζομένων πιο φτηνή. Αυτό θέλουν να πετύχουν μέσω της γενίκευσης της «ευέλικτης» εργασίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας - όπου έχει απομείνει - ανοίγοντας τον δρόμο και για απολύσεις εργαζομένων με σχετικά καλύτερα δικαιώματα.

Λες και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δεν έχουν πλέον πείρα, λες και ο κλάδος ξεκίνησε να λειτουργεί τώρα που έγινε υπουργός ο κ. Γεωργιάδης!

Είκοσι χρόνια μετά

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Η άτυπη συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που έγινε χτες, δεν μπορεί να κρύψει ότι 20 χρόνια μετά τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» και τον περίφημο «οδικό χάρτη» για την ένταξη όλων των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ, οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις στην περιοχή οξύνονται.

Απόδειξη είναι και το γεγονός ότι η διεύρυνση της ΕΕ «περπάτησε» με ρυθμούς πολύ κατώτερους των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν τότε. Η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» που εγγυόταν τάχα η «ευρωπαϊκή πορεία» της Βαλκανικής, μετατράπηκαν 20 χρόνια μετά σε «σοβαρές ανησυχίες» για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης, στη σκιά της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της χτεσινής συνάντησης, με την παρουσία μάλιστα του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι: Να αναθερμανθούν οι ευρωατλαντικές προοπτικές των χωρών της περιοχής και να δεσμευτούν σε έναν ενεργότερο ρόλο στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΕΕ με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία, που έχουν ισχυρά οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά ερείσματα στη Βαλκανική.