Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΔΙΚΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡ/ΣΤΡΟΥ








                                             Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 
Στις 31 Μάη 2017, δικάζονται στο Β΄ Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η Καρανικολάου Κατερίνα, τέως γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου και ο Θεμελής Αγγελος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
 
Μηνύθηκαν και δικάζονται γιατί αντιτάχθηκαν και κατάγγειλαν τις προσπάθειες δημιουργίας ξενοφοβικού και ρατσιστικού κλίματος, γιατί αποκάλυψαν τις σκοπιμότητες σκοταδιστικών πρακτικών της δημοτικής αρχής και ελάχιστων Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Γονέων. Πρακτικές που εξέθεσαν τον τόπο μας, που έκρυψαν την πραγματικότητα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από τους εργαζόμενους, τους απλούς ανθρώπους της περιοχής και τους μαθητές του δήμου μας.

«Συμβουλάτορες» από τη ΔΕΗ


Οπως πληροφορεί η «Αυγή», η ΔΕΗ θα προσλάβει «Σύμβουλο και όχι εισπράκτορα» και μάλιστα με διεθνή διαγωνισμό. Εξηγεί ότι σκοπός της επιχείρησης δεν είναι απλά να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της, αλλά να «αναβαθμίσει» τις σχέσεις με τους «πελάτες» της. Και τελικά ο κάθε «πελάτης», σύμφωνα με την «Αυγή», θα έχει δίπλα του έναν «σύμβουλο» και όχι έναν εισπράκτορα... Το ερώτημα είναι: Τι συμβουλές χρειάζεται μια εργατική οικογένεια για να έχει φως, ζεστό νερό, θέρμανση, να μαγειρεύει και να ψυχαγωγείται; Ο «εκμοντερνισμός» της ΔΕΗ που τονίζεται στο ρεπορτάζ της «Αυγής» δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποια δραστική μείωση στους λογαριασμούς, που πλέον η παραλαβή τους από τον ταχυδρόμο είναι εφιάλτης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι κάμποσες φορές μάλιστα που τονίζεται ότι το σύστημα που θα εφαρμόσει θα είναι «πελατοκεντρικό», κάνει φανερό ότι ετοιμάζεται «σαφάρι» εισπράξεων, που θα βάλουν θηλιά σε χιλιάδες εργαζόμενους για να μαζέψουν όσα παραπάνω μπορούν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Την ίδια στιγμή, περισσεύουν τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τις συμφωνίες εξόρυξης υδρογονανθράκων από μονοπώλια και την αναβάθμιση της χώρας στο ενεργειακό τοπίο με την ενίσχυση της θέσης επιχειρηματικών ομίλων. Οσο λοιπόν οι λαϊκές οικογένειες θα απολαμβάνουν τις «συμβουλές» της ΔΕΗ, οι όμιλοι θα αυγατίζουν τα κέρδη τους με τις εκμεταλλεύσεις «οικοπέδων»...

« Στο μπόι των ονείρων μας… »






Από τον Πάνο Σείκιλο

Χρόνια πριν αποκτήσει κασιδιαρέους η Βουλή και δούμε στα χωριά μας μαύρες μπλούζες με την σβάστικα και το μαίανδρο, περπατούσαν στις δημοσιές άνθρωποι-θεριά, πο ‘καμαν πράξη την αλληλεγγύη. Άνθρωποι που έμελε να τα βάλουν με το χάρο και να νικήσουν, έντιμες γυναίκες και άνδρες που δεν τους λυγούσαν τα καθεστώτα. Είχες ανοιχτό το σπίτι σου στον άρρωστο; Ήσουν φίλος τους. Αδίκησες το γείτονά σου; Κάλλιο να ‘στεκες μακρυά τους. Καρδιές αδάμαστες, που δε λογάριασαν ποτέ το καμτσίκι του μπάτσου, ακόμα κι όταν κρεμιόταν στα δέντρα τους παρακολουθώντας, να δώσει ρεπόρτο στις αρχές. Αυτή είναι η άγνωστη ιστορία του Κωσταντή και της Μαριώς Γαρδικιώτη από το Βυθούνι. Και αυτή τη διήγηση δε θα μπορούσε να την αγνοήσει κανείς σε μια βιογραφία…

Χτισμένο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, το Βυθούνι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια: Αυτό της Βόκας, που ποτίζει, δεκαετίες τώρα, τα περιβόλια των χωριανών και τον Ιόρδανο με το γραφικό γεφύρι, που ενώνει τον οικισμό με την Βροντίτσα και τους Αγίους Αναργύρους. Σε αυτό το χωριό έμελε να μετοικήσει η νεαρή Μαριώ Γαρδικιώτη, ένεκα των εποχών.\

«Απελευθέρωση» - ηλεκτροσόκ για το λαό



Με τρόπο προκλητικό ο πρωθυπουργός, σε μια περίοδο που ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια, δηλώνει ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η σημαντική ενίσχυση του «ανταγωνισμού» που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό των μονοπωλίων, θα οδηγήσουν σε «χαμηλότερες τιμές» τιμολογίων ηλεκτρισμού.

Κι όμως, αυτή ακριβώς η διαδικασία της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που έχει ξεκινήσει από το 1999 στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα τις εξωφρενικές αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή, βέβαια, εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη, ακόμη και εν μέσω κρίσης, για τους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου, αλλά και γενναίες εκπτώσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Ενώ ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι παραμένει «προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη και διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων, που αποτελούν εργαλείο στήριξης για ευπαθείς και αδύναμες κοινωνικές ομάδες», η ΔΕΗ δημοσίευε την προκήρυξη για την πρόσληψη «συμβούλου», με σκοπό την «ενίσχυση της εισπραξιμότητας» των ανεξόφλητων οφειλών.