Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Οι Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού


Το κείμενο με τίτλο «Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη», που παρουσιάστηκε πρόσφατα εκ μέρους του σχετικού υπουργείου, είναι ένα καθαρά αντιλαϊκό - αντιδραστικό κείμενο. Είναι ένα κείμενο που προδιαγράφει ευκρινώς την ανατριχιαστική προοπτική μιας κολοσσιαίων διαστάσεων καταστολής για τον 21ο αιώνα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που προτίθενται να εντατικοποιήσουν οι αστικές κυβερνήσεις.

Είναι ευνόητο και συνάμα εύκολα ερμηνεύσιμο ότι πάγια επιδίωξη και βασικός στόχος του αστικού πολιτικού συστήματος είναι η μακροημέρευση και η σταθεροποίησή του. Βασικό εργαλείο του γι' αυτό είναι το δίπολο ενσωμάτωση και καταστολή. Αυτός είναι και ο λόγος που εναλλάσσει περίτεχνα απ' τη μια τη γενικευμένη επίκληση της «εθνικής ομοψυχίας» και της ανάγκης ύπαρξης ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου», στοχεύοντας στην ενσωμάτωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, κι απ' την άλλη την αδίστακτη εφαρμογή νέων και πιο εξελιγμένων μεθόδων κρατικής καταστολής, φόβητρο για τους μη συμμορφούμενους.

Η αναφορά στο κείμενο της «Λευκής Βίβλου» ότι «η εσωτερική ασφάλεια σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί να διαχωριστεί από την εξωτερική» αναδεικνύει μια νέα πτυχή της ανοιχτής και βίαιης καταστολής. Αυτή θα περιλαμβάνει τη δυναμική ανάπτυξη ενός συνόλου ολοκληρωμένων κατασταλτικών επιλογών, όπου θα χρησιμοποιούνται αστυνομικά και μη αστυνομικά μέσα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τη συντήρηση του κτιρίου της ΚΕ


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προχωρά στην απαραίτητη και αναγκαία ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιρίου της στον Περισσό, λόγω και της ηλικίας του κτιρίου, ώστε αυτό να ενισχυθεί στη φυσιολογική του «μάχη με τον χρόνο».

Το «σπίτι του ΚΚΕ» θεμελιώθηκε το 1980 και άρχισε να λειτουργεί για τις ανάγκες της Κεντρικής Επιτροπής. Η ανέγερση κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ, με μορφή αντάξια του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα, έγινε υπόθεση του ίδιου του λαού.

Κανένας δεν ξεχνάει πώς χτίστηκε το κτίριο του Κόμματος. Χτίστηκε με τον μόχθο και την εθελοντική δουλειά συντρόφων και φίλων του Κόμματος. Με την πλατιά ανταπόκριση του εργαζόμενου λαού στην οικονομική εξόρμηση που είχε τότε προκηρύξει το Κόμμα με το σύνθημα «Χτίστε τα γραφεία του ΚΚΕ».

Η ιστορία αυτού του κτιρίου είναι δεμένη με τη σύγχρονη Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τις σκληρές μάχες όλων των τελευταίων δεκαετιών, για να μείνει υψωμένη η σημαία του ΚΚΕ μέσα στη θύελλα της ανατροπής του σοσιαλισμού, της αντεπανάστασης.

Το κτίριο αποτέλεσε εξαρχής τη στέγη της Κεντρικής Επιτροπής και το κέντρο στο οποίο στεγάζονται ο «Ριζοσπάστης», η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», ο «Οδηγητής» και το πόρταλ «902.gr».

Τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ: «“Σκλάβοι" στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε»

 

 

Τετρασέλιδο φυλλάδιο κυκλοφόρησε το ΚΚΕ με τον τίτλο «“Σκλάβοι” στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε». 

Καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει τις “ανατροπές του αιώνα” στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση. Επισημαίνει πως για την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και το κεφάλαιο “σύγχρονος εργαζόμενος” είναι αυτός που δε θα προστατεύεται από συλλογικές συμβάσεις και που οι όροι εργασίας του θα προκύπτουν από «ατομική διαπραγμάτευση». Θα αμείβεται με ψίχουλα, θα δουλεύει απλήρωτα 10ωρα και Κυριακές.  

Υπογραμμίζει πως «Η ζωή που μας αξίζει, προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών μέσων να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου κι όχι για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Είναι ώρα οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν τα δικά τους “όπλα” στην επίθεση του κεφαλαίου!

Μέχρι την οριστική κατάργηση της μισθωτής “σκλαβιάς”!

Γνωμολαγνεία

 


Υπάρχει όμως μία θέση – απάντηση – επιχείρημα των αρνητών του εμβολίου, που συνδέει υποδόρια και διατρέχει όλο το φάσμα των λογικών ή και παλαβών απόψεων. Αυτή νομίζω είναι και η πιο προβληματική: «Να περιμένω να δω!»…Είναι η πιο εγωιστική, ιδιοτελής, ψευδαισθησιακή και ύπουλη.

Του Λαζάρου σήμερα, οπότε έχουμε ευχέρεια επιλογής. Και μάλιστα μεγάλη. Μπορούμε να ασχοληθούμε εθιμικά και κλισεδιάρικα με κάποιον που αναστήθηκε, αλλά Θεός δεν έγινε. Μπορεί όμως και να πρωτοτυπήσουμε. Να μιλήσουμε για το μενού του σεφ Λαζάρου, που δε μαγειρεύει μόνο για μας από την τηλεόραση, αλλά και για αναγνωρίσιμους σύγχρονους πρόσκαιρους σταρ – θεούς, σε μέγαρα και παλάτια.

Να με συγχωρήσουν οι Λάζαροι, αλλά μεσούσης μιας φρικτής πανδημίας, είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από την ουσιαστικά οργουελική αναπαραγωγή μιας επιδερμικής, και μάλιστα με νοοτροπία παντογνώστη, προσέγγισης όχι μόνο των ονομάτων αλλά και των λέξεων. Λες και η κοινή νοημοσύνη, αυτή που μας επιτρέπει να επιβιώνουμε στις κοινωνίες μας, έχει κυριολεκτικά ενταφιαστεί. Και ψηφιακός να είναι ο τάφος, τάφος είναι. Κι άμα χάσουν οι λέξεις το νόημά τους, ακόμα κι οι πιο καθημερινές συμβατικές, τότε ψαλιδίζονται μέχρις αναπηρίας τα φτερά του νου. Κι έτσι ανοίγεται αναπόφευκτα ο δρόμος στο άλογο, στο παράλογο, στο έστω και ανεπαισθήτως κτηνώδες της ανθρώπινης φύσης.

Δεν υπάρχει


Τι κι αν τα κρούσματα χτυπάνε «κόκκινο» κάθε μέρα, το ίδιο και οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων από την πανδημία... Η εικόνα αυτή... απλά δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, που λέει πως ό,τι ήταν να κάνει το έκανε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ότι όπου να 'ναι έρχονται περισσότερα εμβόλια. Και μέχρι να υποχωρήσει η πανδημία, όταν και όπως γίνει αυτό, η μόνη ελπίδα για το λαό είναι η «ατομική ευθύνη», η αυτοδιάγνωση και να εύχεται να μην αρρωστήσει από κορονοϊό ή απ' οτιδήποτε άλλο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που στοιβάζεται και στα γκέτο της εργοδοσίας, όπου δουλεύει χωρίς μέτρα προστασίας. Κατά την κυβέρνηση, μέχρι οι «προσευχές» να πιάσουν τόπο, ο ρόλος της είναι να κρατάει... ημερολόγιο, για το πότε θα ανοίξει τα σχολεία όπως ακριβώς τα έκλεισε, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας, για το ποια μέρα είναι η καταλληλότερη για τους τουρ οπερέιτορ και τους ξενοδοχειακούς ομίλους να ανοίξουν τις πόρτες του Τουρισμού, με τα «πετυχημένα», όπως λέει, περσινά πρωτόκολλα - «λάστιχο», που εκτίναξαν τα κρούσματα. Κι αν η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει την πανδημία που θερίζει ζωές, στο έδαφος της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και του ξεδοντιασμένου συστήματος Υγείας, είναι ζήτημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων να της «θυμίζουν» κάθε μέρα, με τους αγώνες, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, ότι δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παίζει στα ζάρια την υγεία και τη ζωή τους, για τα κέρδη του κεφαλαίου.