Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Βαφτίσια


Η κυβέρνηση βαφτίζει «13η σύνταξη» το επίδομα που δίνει στους συνταξιούχους, το οποίο θα εξαρτάται κάθε χρόνο από τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα εξασφαλίζει με την υπεραπόδοση των ματωμένων πλεονασμάτων. Δηλαδή, από το ξεζούμισμα του λαού, άρα και των συνταξιούχων. Η 13η σύνταξη, όμως, που την επαναφορά της διεκδικούν οι συνταξιούχοι, μαζί με τα επιδόματα Πάσχα και καλοκαιριού, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη και υπολογιζόταν σε υψηλότερες συντάξεις από τις σημερινές, πριν πετσοκοπούν με τους νόμους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, η κυβέρνηση καθιερώνει ένα αμφίβολο επίδομα για τους συνταξιούχους και το πλασάρει σκόπιμα ως «13η σύνταξη», για να δημιουργήσει συνειρμούς, άρα και προσδοκίες στο λαό ότι σταδιακά ανακτά τις απώλειες από την κρίση, ενώ μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, στοχεύει με αυτές τις ψευτοπαροχές στους πιο χτυπημένους από την κρίση, διαμοιράζοντάς τους ένα ελάχιστο μέρος από αυτά που τους κλέβει και τους στερεί στο διηνεκές. Το ίδιο ισχύει με το ΕΚΑΣ, που ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σκέφτεται να επαναφέρει, «με διαφορετική μορφή και πιο στοχευμένο». Το κόψιμο του ΕΚΑΣ, που παύει οριστικά να υπάρχει από το 2019, έγινε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δικαιολογία μάλιστα ότι «ήταν επίδομα και όχι σύνταξη»! Τώρα ετοιμάζεται προφανώς να φέρει ένα επίδομα με το ίδιο όνομα, αλλά μικρότερο και για πολύ λιγότερους, συνεχίζοντας την κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων. Το μόνο τελικά που δεν αλλάζει όνομα και περιεχόμενο, πριν και μετά τα μνημόνια, είναι τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου, που συνεχίζονται ακάθεκτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό το χειροκρότημα βέβαια της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.

Εμείς δεν θέλουμε και δεν θα ζήσουμε με επιδόματα. Να δοθούν κανονικά η 13η και η 14η σύνταξη που είναι δικά μας χρήματα (AUDIO)





Εμείς δεν θέλουμε επιδόματα, δεν θα ζήσουμε με επιδόματα. Να δώσουν κανονικά τα δώρα που έχουν κόψει, δηλαδή την 13η και την 14η σύνταξη, που είναι δικά μας χρήματα, είναι πληρωμένα, σε όλη μας τη ζωή και που τα πληρώνουν και τα παιδιά μας σήμερα, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 15 Μάη σε εκπομπή της ΕΡΑ.

Η Ελλάδα των πολλών



Απέναντι στα κυβερνητικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ελλάδα των πολλών», στα προεκλογικά ψέματα, στις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές τους με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, το πραγματικό δίλημμα ήταν, είναι και θα είναι: Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης για το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, των λίγων ή θα αλλάξουμε πορεία, θα παλέψουμε για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, της λαϊκής πλειοψηφίας, πραγματικά των «πολλών»;

Βέβαια, οι «μονομάχοι» και «μπαλαντέρ» του κεφαλαίου και της ΕΕ έχουν ήδη απαντήσει: Καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις στον ίδιο δρόμο που τσακίζει το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου, παρουσιάζοντας ως «νέα εποχή» και «ελπιδοφόρα προοπτική» τα όποια ψίχουλα θα περισσεύουν κάθε φορά από το πλουσιοπάροχο τραπέζι που στρώνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τη δική τους απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ώρα να δώσουν με την ψήφο και με τη δράση τους, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία.

Ενας ακόμη μοχλός της αντεργατικής πολιτικής


Η «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας» αποτελεί ένα βήμα στην κατεύθυνση ενιαιοποίησης της αγοράς εργασίας σε όλη την ΕΕ, καθώς και των ευρωενωσιακών κανόνων που τη διέπουν, με δεδομένη την ελεύθερη κίνηση εργατικού δυναμικού.

Η αιτιολογική έκθεση του κανονισμού εφαρμογής της αναφέρει ότι πρέπει «να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών και συντονισμένη διοικητική δράση για τη διαχείριση της ολοένα και πιο ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας». Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι «είναι ευάλωτοι ή στερούνται τα δικαιώματά τους» και μιλά για «καταπολέμηση της απάτης που συνδέεται με την απόσπαση των εργαζομένων». Αυτά τα περί «δικαιωμάτων» και περί «καταπολέμησης της απάτης» είναι ωστόσο το τυρί στη φάκα εξωραϊσμού της ΕΕ, ως προστάτιδας τάχα των εργαζομένων από την εργοδοσία, όταν ήδη η ίδια η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα βαθιά ταξικό εκμεταλλευτικό εργασιακό καθεστώς, με ευελιξία εφαρμογής του στα κράτη - μέλη της, για ολοένα αυξανόμενη εκμετάλλευση. Εδώ εντάσσονται και η κινητικότητα, η περιπλάνηση στην αναζήτηση μεροκάματου.

Εργασιακές συνθήκες ζούγκλας
 
Τι προστατεύουν όμως;

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει: «Ο προτεινόμενος κανονισμός θα συμβάλει στην υλοποίηση των αρχών και των δικαιωμάτων που ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ιδίως με την προώθηση της ενημέρωσης για ευκαιρίες κατάρτισης και διά βίου μάθησης για τους μετακινούμενους πολίτες, καθώς και με την ενεργή υποστήριξη της απασχόλησης και, γενικότερα, με την αποτελεσματική και αποδοτική ενίσχυση του ενωσιακού δικαίου (...) και τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης».

Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης και στήριξης του λαού


Η... μεταμνημονιακή Ελλάδα του κεφαλαίου δεν χωράει ούτε τα ελάχιστα για τα λαϊκά στρώματα

Χωρίς καμία συζήτηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την εκκωφαντική σιωπή των άλλων αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, απέρριψε τις τροπολογίες που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο με τα δήθεν «θετικά μέτρα». Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, συνοπτικά προέβλεπαν: Τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών προς το Δημόσιο, Εφορίες, τη διαγραφή χρεών προς τους δήμους με εισοδηματικά κριτήρια τέτοια που να προστατεύουν τα λαϊκά συμφέροντα, κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου από 9.500 ευρώ σε λιγότερο από 6.000 ευρώ, από 1/1/2020, για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατάργηση της διάταξης που βάζει πρόσθετα εμπόδια για την κήρυξη απεργίας με το γνωστό «50+1».
 Η απόρριψή τους έγινε από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς καμία απολύτως αναφορά. Απλώς χτες ανακοίνωσε ποιες βουλευτικές τροπολογίες κάνει δεκτές η κυβέρνηση, αφήνοντας εκτός τις τροπολογίες του ΚΚΕ.