Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Τίμημα


«Η πράσινη μετάβαση ενδέχεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο απ' όσο είχαμε εκτιμήσει», είπε η Ιζ. Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην Αμερικανική Οικονομική Ενωση. Και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση για μείωση του πληθωρισμού κάτω από 2% «βασίζεται στην υπόθεση πως το 2023 και το 2024 το κόστος της Ενέργειας δεν θα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον πληθωρισμό». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι οι σχεδιασμοί για το νέο «πράσινο» Ελντοράντο του κεφαλαίου - που συνοδεύονται από τεράστια πακέτα κρατικής ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, με τον λογαριασμό να καταλήγει στους λαούς - οδηγούν ολοταχώς σε πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα, που θα ροκανίζουν από δέκα μπάντες το λαϊκό εισόδημα. «Πιλότος» είναι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης», που όχι μόνο δεν θα είναι προσωρινή, όπως λένε τα αστικά επιτελεία, αλλά «ήρθε για να μείνει» τουλάχιστον μέχρι το 2024, όπως υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς η παραπάνω δήλωση. Με δυο λόγια επιβεβαιώνεται ξανά ότι η ακρίβεια, που βυθίζει πιο βαθιά στη φτώχεια εκατομμύρια νοικοκυριά, δεν είναι κάποια παροδική και ανεξήγητη «μπόρα», αλλά το «αναγκαίο τίμημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τον λαό.

«Όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε, με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε»

 

 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαμαρτυρία ενάντια στην επαίσχυντη εγκύκλιο των νέων περικοπών στις συντάξεις (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Διαμαρτυρία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Απαίτησαν να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης, με την οποία επιβάλλονται νέες περικοπές στις συντάξεις και ιδιαίτερα στις συντάξεις χηρείας, και να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), που αποτελούν τη βάση των νέων αυτών περικοπών.

12/1/1936 Στα ελληνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης: Η μορφωτική μας δουλειά

 

Χρίστου Δαγκλή, «Τσαντίρια εξόριστων στον Αη Στράτη»
Χρίστου Δαγκλή, «Τσαντίρια εξόριστων στον Αη Στράτη»
Ε, είχαμε πια αρκετά ξεκουραστεί και ήταν καιρός ν' αρχίσουμε τη δουλειά. Αρχίσαμε να παίρνουμε μέρος ενεργό στις δουλειές της κολλεχτίβας, στις υπηρεσίες.

Οι δυο γιατροί μας ο Σιγανός, ο Δημησιάνος συστηματοποίησαν την ιατρική περίθαλψη ο καθένας στον κλάδο του. (...)

Οι δικηγόροι ανάλαβαν να ταχτοποιήσουν και να δώσουν συμβουλές στις διάφορες υποθέσεις που έχουν οι εξόριστοι τόσο για τον αγώνα, όσο και για ατομικά ακόμα συμφέροντα.

Οι τεχνίτες και οι διάφοροι ειδικοί μπήκαν αμέσως στα ανάλογα συνεργεία (...) ενώ σύγχρονα όλοι μας παίρναμε περιοδικά μέρος στις καθημερινές υπηρεσίες της κολλεχτίβας.

Μα το κυριώτερο απ' όλα είνε που βαλθήκαμε με σύστημα στη μορφωτική δουλειά. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο καθήκον μας τον καιρό της εξορίας.

Είχαμε υποχρέωση, δηλαδή, τώρα που είχαμε τον καιρό μας ελεύθερο να μην τον αφήσουμε να πάει χαμένος μα να τον χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο για τη μόρφωσή μας, ώστε να γυρίσουμε πίσω στον αγώνα για τις ελευθερίες μας και στην κοινωνία περισσότερο θεωρητικά καταρτισμένοι και περισσότερο χρήσιμοι και ικανοί.

Χωριστήκαμε σε ομάδες με ένα δάσκαλο επικεφαλής κι αρχίσαμε τα μαθήματα. Μιάμιση ώρα το πρωί, μιάμιση ώρα το βράδυ, γιατί ο καιρός της εξορίας μας ήταν λίγος και έπρεπε να προφθάσουμε μια σειρά από μαθήματα.

Guardian: Η Κούβα έγινε πρότυπο στη μάχη με τον κορωνοϊό

 

 

Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα, όπως τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και το εκταταμένο testing η Κούβα, η οποία έχει ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα

Η Κούβα, με τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus, έχει εμβολιάσει περισσότερους πολίτες κατά του κορονοϊού από ό,τι τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα έθνη του κόσμου. Η επιτυχία αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, όπως καταγράφει ο Guardian.

Την ώρα που η μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον να κάνει τον γύρο του κόσμου, το νησί της Καραϊβικής έχει καταφέρει ποσοστό εμβολιασμού πάνω από το 90% του πληθυσμού του με τουλάχιστον μία δόση και το 83% του πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο (δύο δόσεις τουλάχιστον), κατατάσσοντας το κράτος αυτό ως το δεύτερο παγκοσμίως μετά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ χωρών με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πληθυσμό. Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το «Our World in Data».

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα δολοφονία μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας

 

 

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα δολοφονία μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας, του Χοσέ Ουρμπίνα. Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την δολοφονία του Χοσέ Ουρμπίνα, μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας στην περιοχή Απούρε, στις 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την τρίτη δολοφονία μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο  Χοσέ Ουρμπίνα ήταν μαχητικός κομμουνιστής που υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του λαού στην περιοχή του. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα είχε καταγγείλει δημόσια πως δέχεται απειλές για την ζωή του λόγω τη δράσης του και των καταγγελιών του ενάντια στην καταστολή και καταπίεση του λαού από την  ''Μπολιβαριανή Εθνοφρουρά''.

Για τα πανηγύρια...

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Από τα πανηγύρια για τον αγωγό «East Med», που με τη στήριξη των ΗΠΑ τάχα θα «θωράκιζε» την ειρήνη, τη σταθερότητα, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην Ανατ. Μεσόγειο απέναντι στις αμφισβητήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, έως τις σημερινές αναλύσεις «για τα πανηγύρια», με τις οποίες προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, μετά την αναβολή του σχεδίου από τις ΗΠΑ, η απόσταση αποδεικνύεται και πάλι «ένα τσιγάρο δρόμος» για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και συνολικά τα αστικά επιτελεία.

Λίγη σημασία έχει βέβαια για τον λαό η επιτυχία ή η αποτυχία του ενός ή του άλλου σχεδίου της αστικής τάξης. Εκείνο αντίθετα που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν από ένα ακόμη επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

Τι αποδεικνύεται ξανά; Οτι τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, κι αυτά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, αποτελούν μαγνήτη κινδύνων, ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν, «προκαλούν εντάσεις», όπως χαρακτηριστικά λέει το αμερικάνικο «non paper».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Επικίνδυνη και ραγδαία η εξάπλωση της «Ομικρον»


Εκτιμήσεις ότι πάνω από το 50% των Ευρωπαίων ενδέχεται να προσβληθεί τους επόμενους δυο μήνες

 

Copyright 2021 The Associated

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να προσβληθούν από το παραλλαγμένο στέλεχος «Ομικρον» του κορονοϊού τους επόμενους δυο μήνες με τον σημερινό ρυθμό εξάπλωσης, προειδοποίησε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια στιγμή τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν «γονατίσει» για ακόμη μια φορά, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα εναντίον της διασποράς, αντίθετα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις εξετάζουν ή εφαρμόζουν τη μείωση της καραντίνας για τους εργαζόμενους που είναι θετικοί, με κριτήριο τη διασφάλιση της «κανονικότητας» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος «Ομικρον» «του επιτρέπουν να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί ή έχουν εμβολιαστεί», επισήμανε ο Χ. Κλούγκε, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η περιοχή της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 53 χώρες και φτάνει έως την Κεντρική Ασία, κατέγραψε περισσότερα από 7 εκατ. κρούσματα Covid-19 την πρώτη βδομάδα του 2022.

Οπως είπε αξιωματούχος του ΠΟΥ, η «πρωτόγνωρη» εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, «εγείρει προκλήσεις για τα συστήματα Υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε πολλές χώρες», παρότι το ποσοστό θνητότητας παραμένει σταθερό.

Κορυφή του παγόβουνου

 

 

Ασθενείς - ακόμα και διασωληνωμένοι - που στοιβάζονται σε φορεία, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα, για να μεταφερθούν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Κλινικές και τμήματα που συγχωνεύονται ή αλλάζουν όνομα εν μία νυκτί, νοσοκομεία που ξαφνικά παύουν να παρέχουν υπηρεσίες αφήνοντας ξεκρέμαστους τους ασθενείς. Υγειονομικοί που μεταφέρονται με συνοπτικές διαδικασίες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να μπαλώσουν τρύπες, αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, αφού αυτές «κοστίζουν», ειδικά τώρα που χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές νοσούν ή είναι σε αναστολή, μεγεθύνοντας τα κενά στις δομές Υγείας.

Δεν πρόκειται απλά για εικόνες μιας «έκτακτης», «μη κανονικής κατάστασης», όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά για την κορυφή του παγόβουνου της στρατηγικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, που διευρύνεται με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ».

«Κορωνίδα» αυτής της στρατηγικής, την οποία υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, είναι η «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) και η λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων».