Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Τραγωδία σε διαρκή επανάληψη

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από τις περσινές τραγικές καταστροφές δασών, καλλιεργειών, κατοικιών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αιγοπροβάτων, λαϊκών περιουσιών και πλημμυρών που ακολούθησαν στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και αλλού.

Και φέτος, η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δήλωνε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα», «έχουν εξασφαλίσει περισσότερα εναέρια μέσα», «ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος» και «με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες εξασφάλισαν το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για τη δασοπυροπροστασία», «έχει γίνει μια καταπληκτική, πρότυπη δουλειά» ...αλλά η «κλιματική κρίση απειλεί». Τίποτα το πρωτότυπο.

Ολες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, υποδεικνύουν τους ίδιους φταίχτες των φυσικών καταστροφών, πότε τις ακραίες καιρικές συνθήκες, πότε τον «στρατηγό άνεμο» και τις «ασύμμετρες απειλές», πότε την «κλιματική αλλαγή». Μετά από κάθε τραγική καταστροφή εμφανίζονται να «χαράζουν νέους δρόμους» για την αντιμετώπισή τους. Επιδιώκουν να πείσουν τον λαό ότι την επόμενη φορά «θα είναι αλλιώς», μόνο που η κάθε «επόμενη φορά» επιφυλάσσει νέες καταστροφές και νέες τραγωδίες.

Ολες οι εκφράσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης έχουν αντιλαϊκό χαρακτήρα

 

Μεγάλο ενδιαφέρον στην εκδήλωση της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γρ. Λιονή, μέλος της ΚΕ

 

Στην πολιτική εκδήλωση - συζήτηση της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ μίλησε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα, ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «"Πράσινη" ανάπτυξη - μύθοι και πραγματικότητα».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λαέρτης Ρέγκας, Γραμματέας της ΚΟ Θεσπρωτίας, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχτούν οι αιτίες και όχι μόνο τα συμπτώματα, θέτοντας το ερώτημα ποιοι ωφελούνται από την «πράσινη» ανάπτυξη, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν.

Ο Γρηγόρης Λιονής ξεκινώντας την ομιλία του υποστήριξε ότι η «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» έχει να κάνει με την ανάγκη του καπιταλισμού να αντιμετωπίσει τη χαμηλή κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, καταστρέφοντας από τη μία τμήμα του ήδη υπάρχοντος κεφαλαίου, π.χ. στην Ενέργεια, στις μεταφορές κ.α., ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

Στη συνέχεια, φέρνοντας πολλά παραδείγματα, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των πολιτικών «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» δεν έχει μόνο επιπτώσεις στην τσέπη του λαού με την εκτόξευση των τιμών στην Ενέργεια, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμη και στα τρόφιμα, αλλά απειλεί την ίδια ώρα με ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή την ελληνική ύπαιθρο για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

ΠΑΜΕ Καταγγέλλει την επίθεση των κυβερνήσεων Ουκρανίας-Ρωσίας εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 


 

Την επίθεση των κυβερνήσεων Ουκρανίας-Ρωσίας εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Αφού υπενθυμίζει τον στίχο του Μπ. Μπρεχτ «Ο πόλεμος τους τσακίζει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», σημειώνει: 

«Εν καιρώ πολέμου η Κυβέρνηση Ζελένσκι, προωθεί βάρβαρα αντεργατικά νομοσχέδια υπέρ των βιομηχάνων. Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση Ζελένσκι με δυο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο (στο οποίο έχουν απαγορευτεί σχεδόν όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα) καταργεί το δικαίωμα των συνδικάτων σε Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και μια σειρά μέτρων προστασίας των εργατών ενώ μεταξύ άλλων δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να βάζουν σε αναστολή το 10% των εργαζομένων (συμβόλαιο μηδενικών ωρών). Επίσης με νέα νομοσχέδια που προωθούνται η Κυβέρνηση ουσιαστικά θα κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία των συνδικάτων, παρά το ότι ήταν φιλοκυβερνητικά. Εξελίξεις που σημαίνουν ότι ακόμη και συνδικάτα και οργανώσεις που δρούσαν με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως τα συνδικάτα που μέχρι σήμερα δεν είχαν απαγορευτεί, ουσιαστικά καταργούνται. Η Κυβέρνηση Ζελένσκι μάλιστα είχε επιχειρήσει να περάσει αυτά τα νομοσχέδια πριν τον πόλεμο, αλλά δεν το κατάφερε λόγω των σφοδρών αντιδράσεων.

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ Οι «δικοί μας άνθρωποι»

 

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττική 
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττική

 

Είναι οι παρόντες στις δύσκολες στιγμές, χωρίς πολλά λόγια, όταν τα γεγονότα σε σαστίζουν και στέκεις αμήχανος, που έρχονται και πιάνουν δουλειά συντονισμένα, όπως μόνο «αυτοί» ξέρουν.

Μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά τα παιδιά της ΚΝΕ με τα φωσφοριζέ γιλέκα της μόνης πραγματικής Αλληλεγγύης «Μόνο ο Λαός σώζει το Λαό» κι από όποια μπάντα θέλεις πάρτο.

Θεωρητικά και πρακτικά.

Στην ηχηρή απουσία της επίσημης εξουσίας, η παρουσία των «δικών» μας καταλυτική και ελπιδοφόρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Είχε προειδοποιήσει από τον Απρίλη για τα αποτελέσματα της απαξίωσης της πρόληψης και της πυροπροστασίας

 

INTIME NEWS

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος δημιουργεί χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και τους εμπλεκόμενους φορείς»! Το ΚΚΕ, από τις 15 Απρίλη, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθυνόταν στους συναρμόδιους υπουργούς, είχε σημάνει συναγερμό αναδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις στις κρίσιμες υπηρεσίες της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης, και βέβαια τα χιλιάδες κενά και την τεράστια έλλειψη προσωπικού των αρμόδιων φορέων και πρώτα απ' όλα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος (πρώτη μετά τις μεγάλες περσινές δασικές πυρκαγιές, με τις τεράστιες καταστροφές κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία) ξεκινάει σε λίγες μέρες, ενώ ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες καταστροφές από εκατοντάδες πυρκαγιές οι οποίες έχουν ξεσπάσει μέσα στον μήνα Απρίλη. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες έως τώρα κυβερνήσεις πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο και διαψεύστηκαν από τις τεράστιες καταστροφές», ήταν οι πρώτες αναφορές στην Ερώτηση του Κόμματος.

«Ακραίο φαινόμενο»

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Οι «δυνατοί άνεμοι», η «κλιματική κρίση», το «ανάγλυφο της περιοχής», το «μικροκλίμα της φωτιάς» και οι «στροβιλισμοί» είναι μερικά από όσα επιστρατεύτηκαν ως δικαιολογίες για μια ακόμα φορά από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στην Αττική.

Μαζί μ' αυτά και κάτι γενικότητες για τις «χρόνιες παθογένειες», για την «άναρχη οικιστική ανάπτυξη», τις κατοικίες που «φυτεύονται μέσα στα δάση», λες και όλα αυτά προέκυψαν μόνα τους, χωρίς καμία κρατική ευθύνη. Τα επιχειρήματα μονότονα, τα ίδια εδώ και τόσα χρόνια, απ' όλες τις κυβερνήσεις, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.