Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Οι δύο όψεις του κράτους: «Ανύπαρκτο» ή Aποτελεσματικό; (vid)



Η συνειδητή ταξική επιλογή δεν είναι «ανικανότητα»

Οι τελευταίες καταστροφικές και πολύνεκρες πυρκαγιές στην Αττική έγιναν αφορμή για διάφορα στελέχη και προπαγανδιστές της κυβέρνησης να επικαλούνται τις «ακραίες» συνθήκες και την «κλιματική αλλαγή που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη», για να «θολώσουν τα νερά» και να κρύψουν τις ευθύνες της.

Οι δύο όψεις του κράτους «Ανύπαρκτο» ή Aποτελεσματικό
Καλιφόρνια

Προβάλλουν, για παράδειγμα, τα πύρινα μέτωπα που αποτεφρώνουν εδώ και μία βδομάδα τεράστιες περιοχές της βόρειας Καλιφόρνιας, τις φωτιές στη Σουηδία, τις υψηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ευρώπη, τις περσινές φονικές φωτιές στην Πορτογαλία, τις πλημμύρες σε άλλες περιοχές.

Φτάνει πια η κοροϊδία , 16 χρόνια είναι πολλά




Ανακοίνωση
Ταφικός Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας –Ζώνης
 
 
 
‘Εξι (6) πρωθυπουργοί πέρασαν και οι υποσχέσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες
 

Για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε  να επανέλθουμε στο ζήτημα της κατασκευής μουσείου για τη στέγαση,  προστασία και ανάδειξη  των ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας –Ζώνης  του  Δήμο Ορεστιάδας. 
 
 Από το 2002 που η αρχαιολογική  σκαπάνη  έφερε στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα  του τύμβου πέρασαν 16 χρόνια, πέρασαν  6 πρωθυπουργοί  (Σιμίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαδήμος,  Σαμαράς, Τσίπρας ) και  οι υποσχέσεις τους για την κατασκευή ενός μουσείου παραμένουν ανεκπλήρωτες και  τα ανεκτίμητης αξίας ευρήματα  παραμένουν με προσωρινά προστατευτικά στέγαστρα από ξύλο και νάιλον και φυσικά υφίστανται τη φθορά του χρόνου.

Κράτος, οι… χειρότεροι, οι αυθαιρετούχοι και τα… ψάρια του Αιγαίου





Από  atexnos

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Με αφορμή την μαζική δολοφονία στο Μάτι, εκτός των άλλων, προέκυψε και μια σειρά από ερωτηματικά. Τελικά, υπάρχει κράτος; 
Είναι αυτοί εδώ (οι κυβερνητικοί δολοφόνοι), χειρότεροι από τους προηγούμενους (κυβερνητικούς δολοφόνους); Φταίνε οι αυθαιρετούχοι για το κακό και πόσο; Τελικά το Αιγαίο, ανήκει στα ψάρια του ή όχι;

«Προτρέπει ένθερμα» για απαρέγκλιτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής


Προτεραιότητα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως άλλωστε διακηρύσσει και η κυβέρνηση

Από παλιότερη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ
Eurokinissi
Από παλιότερη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ
Σαφείς «συστάσεις» προς την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την Ελλάδα, την οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα.
 Το ΔΝΤ επισημαίνει την «πρόοδο» που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, και στη βάση αυτή καλεί σε κλιμάκωση της ίδιας πολιτικής, εντοπίζοντας τους κινδύνους για την ανάπτυξη «στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην ανεργία».
 Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση του ΔΝΤ αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων εκθέσεων της Κομισιόν και της ΕΚΤ για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας. Οι «συστάσεις» όλων αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών «πατούν» στο έδαφος των εγγυήσεων που δίνει η κυβέρνηση με κάθε αφορμή ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή επίθεση με πρόγραμμα δικής της «ιδιοκτησίας» και ότι δεν προβλέπεται καμιά ανάκτηση απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΑΞΙΑ ΓΗΣ




Μια βδομάδα από την μεγάλη τραγωδία της φωτιάς στην Αττική, αρχίζει η αναζήτηση, δειλά είναι η αλήθεια, εκείνων των αδυναμιών που στη συνάντησή τους με τον κίνδυνο της φωτιάς προκάλεσαν την καταστροφή. Κι επειδή οι συνέπειες των φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών είναι πολυάριθμες και επηρεάζουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης ζωής, εφόσον συντελούν στην απότομη διακοπή της κανονικότητας, πάντα υπάρχει ο φόβος να ακολουθήσουν πολιτικά γεγονότα που μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή ή ακόμη και την αιτία για μια πολιτική κρίση. Γι’ αυτό κάθε φορά οι κυβερνώντες προσπαθούν να ελέγξουν τις λαϊκές αντιδράσεις, αναδεικνύοντας την ικανότητά τους να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, να σχεδιάσουν και να υποσχεθούν πολιτικές δράσεις σε κρίσιμες καταστάσεις, αν και πολλές φορές αντιμετωπίζουν την καταστροφή περισσότερο με επικοινωνιακούς όρους, όπως κατηγορείται πως συμβαίνει με την κυβέρνηση των ΑΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό κι αποκτά τέτοια βαρύνουσα σημασία πότε ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την ύπαρξη νεκρών στην περιοχή της πυρκαγιάς. 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ



Οι καινούργιες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς φέρνουν νέα χαράτσια
















Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι καινούργιες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους 
οικογενειακούς γιατρούς, μέχρι στιγμής 650, ενώ καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις του Οργανισμού με 1.950 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους μέχρι σήμερα. Το μέτρο εντάσσεται στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τις καινούργιες συμβάσεις καταγγέλλουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων, τονίζοντας πως επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις ιατροφαρμακευτικές παροχές και φέρνουν νέα χαράτσια στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν:

Συγκέντρωση με αφορμή τα 73 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι


Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, για την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 73 χρόνια.
 
«Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο. Προωθούνται στρατιωτικοπολιτικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών πόρων», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ.
Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Στο εσωτερικό της χώρας εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της, ενώ παράλληλα βαθαίνει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες παίζοντας το ρόλο του σημαιοφόρου για τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Δ. Βαλκανίων και της Ν/Α Μεσογείου, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες», σχολιάζει.

Η ΕΕΔΥΕ διεκδικεί:
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Στα Χανιά
 
Το Σάββατο 4 Αυγούστου, αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση με το ίδιο θέμα οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, στις 9 μ.μ., στο Ενετικό λιμάνι. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων Μανώλης Παπαδομανωλάκης και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Εναλλασσόμενη Τάση».

Προαναγγελία αντιλαϊκής κλιμάκωσης


Πηγή: Associated Press

Με την «εκτίμηση βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, που δημοσιοποιήθηκε χτες από το ΔΝΤ, ολοκληρώθηκαν μια σειρά από εκθέσεις για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπου το στίγμα δίνουν οι «συστάσεις» για συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής μετά την τυπική λήξη των μνημονίων στα τέλη Αυγούστου.

Παίρνοντας το νήμα από την ΕΚΤ και την Κομισιόν και παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, άρα και την πορεία του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, το ΔΝΤ θεωρεί αναπόδραστη την εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας για τα λαϊκά νοικοκυριά, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει προσδοκίες για το αντίθετο.