Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Ανάπτυξη για λίγους με τις θυσίες των πολλών...


Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «Frigoglass»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «Frigoglass»
Από τη «μεταμνημονιακή ανάπτυξη», είτε είναι «δίκαιη», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε «βιώσιμη», όπως λέει η ΝΔ, δεν έχει τίποτα να περιμένει ο λαός. Η ανάπτυξη που υπηρετούν με την πολιτική τους και οι δύο, όπως και τα άλλα κόμματα, δεν είναι για τους «πολλούς», όπως λένε, αλλά για τους λίγους.
 
Είναι δηλαδή για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που αξιοποιούν όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και να αυξήσουν τα κέρδη τους, συνθλίβοντας δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες.

Τα κέρδη, όμως, δεν πέφτουν από τον ουρανό και οι όμιλοι δεν επενδύουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το καπιταλιστικό κέρδος προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, διατήρηση και επέκταση όλου του αντεργατικού πλαισίου για μισθούς, ωράρια και δικαιώματα, νέες φοροαπαλλαγές, νέες κρατικές χρηματοδοτήσεις, τράπεζες απαλλαγμένες από «κόκκινα» δάνεια και με λαϊκά σπίτια «στο σφυρί».

Επομένως, ο δρόμος που προτείνουν και οι δύο για την επομένη των εκλογών δεν είναι καινούργιος και στο «τέρμα» του δεν βρίσκεται η ευημερία του λαού.

Απέναντι στον αντιλαϊκό συσχετισμό...


Ο λαός την επόμενη μέρα των εκλογών θα βρεθεί απέναντι σε έναν νέο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που συγκροτούν κόμματα του κεφαλαίου, κόμματα των επιχειρηματικών ομίλων. Από αυτά που διεκδικούν θέση στη Βουλή τα τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25) έχουν ψηφίσει και στηρίξει μνημόνια, δηλαδή έχουν βάλει το χεράκι τους να φορτωθεί ο λαός την καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες του, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι φασιστικά - ακροδεξιά κόμματα (Χρυσή Αυγή, κόμμα του Βελόπουλου). Αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό θα βρει την επόμενη μέρα απέναντί του...
 
* * *
 
Γιατί:
 
  • Τα κόμματα αυτά μπορούν να συνεργαστούν σε πολλούς πιθανούς και απίθανους συνδυασμούς συγκρότησης αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Το έχουν άλλωστε δηλώσει οι περισσότεροι. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει κάνει σκοπό της ύπαρξής του να στηρίξει την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και έτσι διαφημίζει την χρησιμότητά του στο σύστημα. Ο Βαρουφάκης δηλώνει ευθαρσώς ότι αν χρειαστεί, «για το καλό του τόπου», είναι έτοιμος να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ, αρκεί, όπως λένε στελέχη του στα κανάλια, αυτά τα κόμματα να προσχωρήσουν στη λογική της «ρεαλιστικής σύγκρουσης στην ΕΕ»! Τη Χρυσή Αυγή μπορεί να μην την θέλουν όλοι οι άλλοι στις κολιγιές τους... το κόμμα όμως του Βελόπουλου; Αλλωστε, θυμίζουμε ότι ο Βελόπουλος, ως βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου και τη μνημονιακή της πολιτική. Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η συζήτηση για ενδεχόμενο «μεγάλο συνασπισμό» στο μέλλον ...πάντα «για το καλό του τόπου», ζήτημα που ζυμώνεται σε δηλώσεις και αρθρογραφία. Κι αν γίνεται κάτι τέτοιο προεκλογικά, σκεφτείτε τι θα γίνει μετά..

Τιμές σε ναζί αξιωματικό από το στρατό της Βραζιλίας



Ως “επιζώντα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” και θύμα του “σοβιετικού ολοκληρωτισμού” παρουσιάζει σε τιμητικό κείμενο ο βραζιλιάνικος στρατός τον Όττο φον Βεστερνχάγκεν, που είχε λάβει παράσημο από το Χίτλερ προσωπικά. 

Μετά τις δηλώσεις υπουργού του Μπολσονάρου πως ο εθνικοσοσιαλισμός “είναι κίνημα της αριστεράς”, φαίνεται ως η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν αρκείται πια μόνο σε έμμεσο ξέπλυμα του ναζισμού. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα και τα ΜΚΔ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προς τιμήν του ναζί αξιωματικού Όττο Μαξιμίλιαν φον Βεστερνχάγκεν (1923), που είχε φοιτήσει σε ανώτατη στρατιωτική σχολή της Βραζιλίας.

Ο Βεστερνχάγκεν, που είχε παρασημοφορηθεί από τον ίδιο το Χίτλερ στη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας και τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό, διέφυγε όπως και πολλοί άλλοι ομοϊδεάτες του στην Αργεντινή μετά το τέλος του πολέμου. Αργότερα όμως, όπως και πάλι συνέβη με πολλούς ναζί, αποκαταστάθηκε κι επέστρεψε μάλιστα στο γερμανικό στρατό, ως “ειδικός πυροβολικού”. Τη δεκαετία του ’60 ταξίδεψε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στη διάρκεια προγράμματος ανταλλαγής στρατιωτικών μεταξύ ΟΔΓ και της βραζιλιάνικης δικτατορίας, που τόσες φορές έχει επαινεθεί από τον Μπολσονάρου.

«Διέξοδο μπορεί να δώσει ένα ισχυρό ΚΚΕ» (VIDEO)





Διέξοδο μπορεί να δώσει ένα ισχυρό ΚΚΕ επεσήμανε σε παρέμβασή του στο «Action 24», ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Δυτική Αττική καλώντας τον λαό να κρίνει όλη την πορεία, τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τις πολιτικές που ακολούθησαν και «να κρίνει το εξής: αν το ΚΚΕ ήταν πιο ενισχυμένο αυτά τα χρόνια και είχε μεγαλύτερα ποσοστά, θα ήταν καλύτερη η κατάσταση στο λαϊκό κίνημα. Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατό θα είναι το λαϊκό κίνημα γιατί μόνο με τους αγώνες του λαού μπορούν να επιτευχθούν λύσεις». 

Ερωτώμενος για το «ΜέΡΑ 25» είπε ότι «πάντα το σύστημα είχε κόμματα μιας χρήσης. Τα ζήσαμε και την προηγούμενη περίοδο» Ο Βαρουφάκης έχει την ιστορία του, ήταν υπουργός, ακολούθησε αυτές τις πολιτικές, στη συνέχεια ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, είπε ότι είναι σύμφωνος με το 70% των μνημονίων.

Τώρα είναι η ώρα! ΚΚΕ με το νου και την καρδιά!


ΚΚΕ! Και με το μυαλό και με την καρδιά!
 ΚΚΕ, και με το νου και με την ψυχή μας! Αυτή πρέπει να είναι η επιλογή την Κυριακή πάνω από την κάλπη, για όσο γίνεται περισσότερους εργάτες, ανέργους, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες, συνταξιούχους.

Είτε κανείς σκεφτεί με την «ψυχρή λογική» είτε με το συναίσθημα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΚΚΕ, στο μόνο κόμμα για το οποίο μπορεί να είναι σίγουρος ότι η ψήφος του θα πιάσει τόπο, ότι δεν θα το μετανιώσει την επόμενη μέρα.

Η μόνη επιλογή που θα σε δικαιώσει
 
Το ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή:

Για καθέναν που αναλογίζεται ότι την επόμενη μέρα, τα συμφωνηθέντα που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση από τη σημερινή φέρνουν τον επόμενο αντιλαϊκό βηματισμό, επομένως χρειάζεται να οργανωθούν η αντίσταση, η λαϊκή διεκδίκηση, η αντεπίθεση για τις ανάγκες μας.

Για καθέναν που παίρνει διαζύγιο από τις αυταπάτες, που δεν αντέχει άλλο στο στενό κορσέ του «μικρότερου κακού», που πάντα φέρνει το μεγαλύτερο.

«Τα ψυχωμένα τ' άψυχα»




1. Η λαϊκή γλώσσα αποτυπώνει με θαυμαστή ακρίβεια την κατάσταση του Νεοέλληνα: Ζωντανός αλλά άψυχος. Ψυχωμένη αλλά άψυχη, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί την πτώση της σιωπηρά, σαν σε κινηματογραφική ταινία, περιμένοντας... Χρόνια, περιμένοντας τι;
 
2. Λογής λογής αναλυτές και ψευτοδιανοούμενοι ακόμα προσπαθούν δήθεν να αναλύσουν το πώς η χώρα μας, μετά από δέκα χρόνια ταλαιπωρίας, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Ο,τι κι αν πουν, ό,τι κι αν κάνουν, άψυχοι ήταν, άψυχοι θα μείνουν. Το ΚΚΕ γεννήθηκε ψυχωμένο, πέρασε τον Ρουβίκωνα, τα σαράντα κύματα, πέρασε μέσα από τη φωτιά. Η ψήφος στο Κόμμα είναι ψήφος αξιοπρέπειας. Η ψήφος στους Κόκκινους είναι ψήφος αντίστασης μέσα σ' ένα περιβάλλον υποταγής, στο οποίο επιμένουν οι δύο φτηνοί μονομάχοι.

Πρώην στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζουν ΚΚΕ! #2



Ανδρέας ΚΟΛΛΙΑΡΑΚΗΣ
Ποιητής, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, πρώην στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ισχυρό ΚΚΕ για την επόμενη μέρα. Ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, σημαίνει ισχυρή εργατική τάξη και ισχυρός λαός. Οι καπιταλιστικοί και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο τις ζωές μας. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει τη λαϊκή αντιπολίτευση και τη λαϊκή αντίσταση που είναι αναγκαία και να οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση που είναι απαραίτητη. Οι πρόσφατες ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές έδειξαν ότι, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε το ΚΚΕ από κάθε πλευρά, κατάφερε και να κρατήσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε έναν κόσμο του αγώνα που είτε το ψήφισε είτε συμπορεύτηκε μαζί του πιο ενεργά. Κι αυτό το άνοιγμα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όλο και πιο δημιουργικά.