Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Λαμπρό

 

«Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας». Αυτά έγραφε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην πρόσκλησή της στον πρωθυπουργό για τη σημερινή ομιλία του στο Κογκρέσο. Παρεμπιπτόντως, αυτά τα περί «ασφάλειας», «ελευθερίας» και «λαμπρού μέλλοντος των παιδιών» δεν ισχύουν προφανώς για τα 10 μαύρα παιδιά που έπεσαν νεκρά το Σαββατοκύριακο από τα πυρά ενός ρατσιστή μακελάρη, ούτε για τα χιλιάδες άλλα που δολοφονούνται κάθε χρόνο από την αστυνομία στις ΗΠΑ. Δεν ισχύουν όμως και για όσα παιδιά στέλνονται για να σκοτωθούν και να σκοτώσουν άλλα παιδιά στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στην Αφρική, και να καταληστεύσουν τον πλούτο άλλων λαών για λογαριασμό των αμερικανικών μονοπωλίων στην αντιπαράθεσή τους με τους Κινέζους, Ρώσους και Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Γι' αυτόν τον «ελεύθερο κόσμο» της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και του πολέμου καλούν σε θυσίες χωρίς τέλος τον λαό η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία. Το λαμπρό μέλλον για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, όμως, βρίσκεται μόνο σε σύγκρουση με τον κόσμο των εκμεταλλευτών τους.

Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον Τουρισμό

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης απευθύνει το ΚΚΕ σε όλες και όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, στους μικρούς επαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Και με νέο φυλλάδιο που κυκλοφορεί, ταυτόχρονα με το ξεδίπλωμα πολιτικής εξόρμησης, με συσκέψεις, περιοδείες και άλλες πρωτοβουλίες (βλ. σελ. 18) αναδεικνύει ότι «οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό όχι μόνο δεν είδαν ποτέ τα "κοινά οφέλη" από τα εκατομμύρια των τουριστών και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων του κλάδου, αλλά πληρώνουν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το "τουριστικό θαύμα" που διαμορφώθηκε στις γαλέρες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι tour operators, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι».

Αναλυτικά στο φυλλάδιο που διακινείται από τις Κομματικές Οργανώσεις αναφέρεται:

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, η κοινή δράση όσων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση και να υπάρξουν νέες κατακτήσεις.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΠΑΪΝΤΕΝ Ο λαός θα πληρώσει την «καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν:

«Ο κύριος Μητσοτάκης "λανσάρει" στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως "καλού παιδιού" στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως "μεσάζοντα" για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μόνο που από αυτή τη "συναλλαγή", ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός που θα πληρώσει την "καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις" με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με νέα κούρσα ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και με νέους μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά που θα ωφεληθούν από τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Σε «άλλα επίπεδα» πλέον η εμπλοκή

 

Σε άλλα επίπεδα έχει περάσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και ευρύτερα.

Χαρακτηριστικά, δίπλα στα θηριώδη αμερικανικά αεροσκάφη που έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, επιχειρεί πλέον από εκεί και ένα «Breguet Br 1150 Atlantic», αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο κυβερνήσεις.

Σύμφωνα, εξάλλου, με αρμόδιες πηγές, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί μεταστάθμευσαν εκεί 3 ιπτάμενα τάνκερ τύπου «KC-135» (με συνολικό αριθμό προσωπικού 150 άτομα), από όπου επιχειρούν για να ανεφοδιάζουν στον αέρα ιπτάμενα ραντάρ και άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τους, τα οποία πραγματοποιούν επιχειρήσεις επιτήρησης στις παράκτιες στη Μαύρη Θάλασσα χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν τις σχετικές δυνατότητες (Βουλγαρία, Ρουμανία).

«Νέα εποχή» - μπαρούτι

 

  Πηγή: Associated Press

 

Η νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τη δρομολογούμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, όχι μόνο δεν προμηνύει τίποτα θετικό στους λαούς για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητά» τους, αλλά ίσα - ίσα αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Σε συνθήκες κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η εξέλιξη αυτή, που έσπευσε να χαιρετίσει και η ελληνική κυβέρνηση, συσσωρεύει και άλλο μπαρούτι πάνω από τα κεφάλια των λαών στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται όλο και πιο ανοιχτά σε μια ολομέτωπη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η νέα ΝΑΤΟική επέκταση προς τα ρωσικά σύνορα αποτελεί στην πραγματικότητα κίνηση που προετοιμάζει και επιταχύνει την παραπέρα όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, σε όλο το τόξο από τη Βαλτική Θάλασσα, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, έως τα Βαλκάνια.