Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές – Αποχή – Ακροδεξιά: Σκέψεις και συμπεράσματα


 

Τώρα που κόπασαν κάπως τα ταρατατζούμ των «όλοι βγήκαν νικητές και όλοι οι άλλοι χάσαν», πάμε να δούμε ορισμένα στοιχεία όπως προκύπτουν από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου:

Νέα Δημοκρατία

  • Η ΝΔ με το 28%, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 έχασε περίπου 1.000.000 ψήφους και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 έχασε 770.000 ψήφους. Ο τρισμέγιστος πολιτικός ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «ψήφο ενίσχυσης, σταθερότητας και εμπιστοσύνης» και εισέπραξε αποδοκιμασία, διαμαρτυρία και απόρριψη. Ο Μητσοτάκης «κατάφερε» παίζοντας μόνος του να έχει το δεύτερο χειρότερο εκλογικό ποσοστό που είχε ποτέ η ΝΔ σε ευρωεκλογές (μετά το 22% του 2014) και το δεύτερο χειρότερο ποσοστό της ΝΔ ιστορικά μετά από το 18% του Σαμαρά τον Μάιο του 2012 αν συγκριθεί με εκείνα των εθνικών εκλογών . Ο Μητσοτάκης σε σχέση με το 2023 έχασε πάνω από 12 μονάδες ενώ και σε σύγκριση με το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 που είχε θέσει σαν βολικό του στόχο, είχε απώλειες 5 ποσοστιαίων μονάδων.  Στην πραγματικότητα, αυτός ο σπουδαίος κυβερνήτης, που καταγγέλλει  όσους διαδηλώνουν, κινητοποιούνται, απεργούν κατά της πολιτικής του σαν “μειοψηφίες¨, κυβερνάει με ποσοστό λιγότερο του 12% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους…

Συμπέρασμα: Η σκοτεινιά του δεύτερου και του τρίτου στο κυρίαρχο αστικό πολιτικό παιχνίδι προφανώς δεν καθιστά «λαμπερό» και «αστραφτερό» τον νικητή των εκλογών, την ΝΔ, που προφανώς νίκησε, αλλά δεν κέρδισε. Εκείνο που «κέρδισε» και εισέπραξε – και ως αντίτιμο για την αλαζονεία του 41τακατό» – ήταν τα επίχειρα της πολιτικής της στην ακρίβεια, στην Υγεία, στην παιδεία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην φορολεηλασία, στην αθλιότητα γύρω από τα Τέμπη, στην πολιτική του βαστάζου και συνεργάτη των γενοκτόνων στη Γάζα, του χειροκροτητή των ναζιστών του Αζοφ στο μακελειό στην Ουκρανία κτλ.

Πού να καταλάβουνε


 

Διάφοροι μίρλες για να δικαιολογήσουν την πτώση έως και αφανισμό των κομμάτων τους, από χτες κουνάνε ξανά το δάκτυλο στους κομμουνιστές. Ο λόγος; Γιατί μέλη και φίλοι του ΚΚΕ πανηγύρισαν τη νέα άνοδο του Κόμματος!

«Μα είναι δυνατόν με τέτοια άνοδο της ακροδεξιάς να πανηγυρίζετε;» λένε. Και το λένε αυτό στο ΚΚΕ που έχει δώσει αίμα, αγώνες και σύγκρουση με την ακροδεξιά!

Τα λένε αυτοί που συγκυβέρνησαν με την ακροδεξιά! Όπως δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα απομεινάρια της Νέας Αριστεράς και του ΜέΡΑ25.

Τα λένε αυτοί που ακόμα και τώρα δεν τους παίρνεις κακό λόγο για την ΕΕ του αντικομμουνισμού.

Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι ψάχνουν ήδη γραφεία ανακαινίσεων και μεταφορικές.

Οι ίδιοι που λένε τα παραπάνω έχουν φιλοτεχνήσει το «κεντροδεξιό» και φιλελεύθερο προφίλ του Μητσοτάκη, έχουν ταυτιστεί με τις επιλογές και την πολιτική των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, έχουν εκφράσει πολιτικές θέσεις του Νετανιάχου. Είναι οι ίδιοι που βρίσκονται απ' έξω και λοιδορούν συγκλονιστικούς εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, έχουν πει «ακροδεξιούς» τους αγρότες, φοβητσιάρηδες τους εργάτες που απεργούν μία μέρα κόντρα σε θεούς και δαίμονες ενώ οι ίδιοι ψάχνουν στο λεξικό τι σημαίνει «απεργία» και μοιράζουν ηρωικές αναμνήσεις εργατικών αγώνων παρελθόντων πάντα ετών αφού «τώρα αυτά δεν είναι αποτελεσματικά».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ Τα «ζόρια» της κυβέρνησης προήλθαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού στις οποίες πρωτοστάτησε το ΚΚΕ (VIDEO)

 

 
 

Τα «ζόρια» της κυβέρνησης προήλθαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού το προηγούμενο διάστημα στις οποίες πρωτοστάτησε το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ αποκτά ολοένα μεγαλύτερη δυναμική και ο λαός έχει συμφέρον να συμπορευθεί μαζί του, τόνισε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στον «ANT1» το πρωί της Τρίτης 11 Ιούνη. 

Είπε πιο συγκεκριμένα πως το ΚΚΕ απευθύνεται στον κόσμο με βάση τη θέση του στην κοινωνία, αν δηλαδή, για παράδειγμα, είναι εργαζόμενος ή βιοπαλαιστής αγρότης και όχι με βάση τι ψηφίζει, παρουσιάζοντας το «κυβερνητικό» του πρόγραμμα, την πολιτική του πρόταση που προτάσσει ότι όταν αποφασίσει ο ίδιος να βγει μπροστά στον αγώνα για τα προβλήματά του, εκεί θα βρει σύμμαχο το ΚΚΕ και έτσι θα μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για πιο ριζικές αλλαγές.  

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Επιβεβαιώθηκε το διάτρητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου


 

Η ολοκλήρωση των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε περίτρανα τις ενστάσεις που εξαρχής είχε καταθέσει το ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο και δικαίωσε την άρνησή του να στηρίξει μια διάτρητη διαδικασία, όπως πιστοποιούσε η διεθνής εμπειρία από χώρες που έχει εφαρμοστεί και όπως τελικά αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παρατηρήθηκαν παρατυπίες που εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες και ερωτήματα.

Σε πρώτο στάδιο ήταν η διαρροή των προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας εκλογέων του εξωτερικού, που πέρασαν απ' το υπουργείο Εσωτερικών στα χέρια της ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννας - Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία τα αξιοποίησε φυσικά για την προεκλογική της εκστρατεία. Παρά τις φαιδρές της δικαιολογίες, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταλόγισε ευθύνες και πρόστιμα, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει και ουδείς εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί.

Ιστορίες δημοκρατίας...


Πηγή: Eurokinissi

 

Στις ευρωεκλογές η ΝΔ πήρε ποσοστό 28,31%. Σε απόλυτα νούμερα συγκέντρωσε 1,125,602 ψήφους. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι εγγεγραμμένοι ήταν 9.814.685.

Κάνοντας μια αναγωγή σε σχέση με τους εγγεγραμμένους, το πραγματικό ποσοστό της ΝΔ είναι 11,4%!

Παρ' όλα αυτά θα συνεχίζει να έχει 158 βουλευτές από το 41% που πήρε πέρσι, το οποίο εάν πάλι κάνουμε την αναγωγή επί των εγγεγραμμένων είναι 21,5% (την είχαν ψηφίσει 2.115.322 άνθρωποι).