Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το «χρυσό» μυστικό της Μονής Ιβήρων

Από Το Ποντίκι

samaras_agio_oros1393611644 

Πολλά έχουν λεχθεί για την επίσκεψη, πριν από περίπου δέκα ημέρες, του Αντώνη Σαμαρά στο Άγιον Όρος, για το «Πάτερ Ημών» και το «Πιστεύω» που έψαλε και για τη δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στους μοναχούς, προσερχόμενος στη Μονή Ιβήρων.
Όπως είπε ένα πουλάκι, όμως, στο «Π», μετά τις ψαλμωδίες η συζήτηση περιεστράφη και γύρω από το χρυσό «μυστικό» της Μονής Ιβήρων. Και το χρυσό «μυστικό» δεν είναι άλλο από τα 937 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία της η Μονή Ιβήρων στο βουνό Κάκαβος, το οποίο έχει καταλάβει η Ελληνικός Χρυσός γιατί ακριβώς εκεί μέσα, στην ιδιοκτησία της μονής, έχει χωροθετήσει το τέλμα αποβλήτων «Λοτσάνικο» του μεταλλείου των Σκουριών. Το καταπληκτικό είναι ότι η πολιτεία, συντασσόμενη με την Ελληνικός Χρυσός, αποφάσισε να τα βάλει με τους μοναχούς και να εκδώσει απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης. Μόνο που δεν είναι εύκολο πράγμα να κάνεις αντίπαλό σου μια μονή. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Η Ελληνικός Χρυσός, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία της την έκταση, αποφάσισε να χωροθετήσει στη θέση «Νταμπίζ» στον Κάκαβο το τέλμα αποβλήτων του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές. Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο κομμάτι της επένδυσης, αφού ο χώρος απόθεσης θα δέχεται 23.500.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού από το μεταλλείο των Σκουριών.

Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν

     Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους ενάντια τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.








Πως η ΔΤ φιμώνει την διαφορετική είδηση για την Ουκρανία!


Η ΔΤ αναρωτιέται: "Είναι αυτός ναζιστικός χαιρετισμός;" Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως οι δημοσιογράφοι της ΔΤ προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι οφθαλμαπάτη και ότι δεν ειναι παρα...μια απλή ανάταση του χεριού! Δείτε πως με επίμονο τρόπο προσπαθούν να φιμώσουν την διαφορετική ερμηνεία των πραγμάτων σε σχέση με την Ουκρανία. Επί της ουσίας, δηλαδή την τοποθέτηση που δεν είναι κομμένη και ραμμένη για τους Δυτικούς, και τους Ναζί που πραξικοπηματικά ανέβηκαν στην εξουσία.
 


Η ΔΤ έχει επιλέξει να βγάλει στον αέρα το συγκεκριμένο δημοσιογράφο από το Κίεβο,  και να φιλοξενήσει τηλεφωνικά το Δημήτρη Λιάτσο,  τον επί χρόνια ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα, από τον οποίο δεν ζήτησαν να μεταβεί στην Ουκρανία. Αν και βρίσκεται στην Αθήνα, χωρίς αποστολή από τη ΔΤ,  δεν προσκαλείται στο στούντιο, σε αντίθεση με το Δημήτρη Απόκη, ο  ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, ο οποίος βρίσκεται στο πλατό ως συνομιλητής. Η επίσκεψη Βενιζέλου στην Ουκρανία και η συνάντησή του με το Γατσενιούκ, έχουν αντίκτυπό τους στην κυβερνητική τηλεόραση της ΔΤ, δίνοντας το λόγο σε εκείνους που δεν έχουν άμεση γνώση των πραγμάτων και περιορίζοντας όσους παρακολουθούν επί πολλά χρόνια τα γεγονότα.
 
Ο Νίκος Φραγκάκης επέμεινε πάρα πολύ στο να πείσει πως ο Γατσενιούκ δεν χαιρέτησε ναζιστικά, μετά και από διευκρινιστικές ερωτήσεις που υπέβαλαν οι  παρουσιαστές της εκπομπής, Βάλια Πετούρη και Διονύσης Μποτώνης. Στη συνέχεια έδωσαν το λόγο, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης στο Δημήτρη Λιάτσο, τον οποίο προσφώνησαν ως “καλό συνάδελφο” και όχι ως  ανταποκριτή,  γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του. Στον αέρα αμφισβήτησε την ουσία των λεγομένων του δημοσιογράφου Νίκου Φραγκάκη, καθώς ο τελευταίος επικαλέστηκε την επιστημονική του ιδιότητα του Ουκρανού πρωθυπουργού,  για να  υποστηρίξει πως ο χαιρετισμός δεν είναι ναζιστικός… Ο Δημήτρης Λιάτσος σημείωσε πως επί των ημερών της ΕΡΤ είχε πάντα ανταποκριτή, ο οποίος πήγαινε στις εμπόλεμες ζώνες, προσθέτοντας πως “οι ημέρες είναι γκαστρωμένες”. Πρόσθεσε επίσης πως παρά το γεγονός πως καθώς δεν του πρότεινε να πάει κανείς να πάει στο Κίεβο, τη Μαριούπολη ή την  Κριμαία, βρίσκεται στην Αθήνα και παρόλα αυτά η ΔΤ δεν θέλησε να τον καλέσει στο στούντιο.  Ο Δ. Λιάτσος εξήγησε πως η Μόσχα αυτή τη στιγμή επιχειρεί να επαναλάβει όσα έπραξε η Μεγάλη Αικατερίνη, στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο, που ήταν και η αφορμή για την απελευθέρωση των βαλκανικών λαών. “Μεταξύ αυτών, αυτός που γεννηθήκαμε, ο ελληνικός”!
 
Στο στούντιο της ΔΤ ο Δημήτρης Απόκης, επί πολλά χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον,  συνέστησε ψυχραιμία.  Ο Δ. Λιάτσος δεν άφησε αναπάντητο τον υπαινιγμό , λέγοντας πως ψυχραιμία πρέπει να έχουν αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις. Ο  Δ. Απόκης επανήλθε κάνοντας λόγο και πάλι για ψυχραιμία, “ειδικά, όταν μιλάμε μέσα από την  ελληνική δημόσια τηλεόραση” και “δεν είναι ο ρόλος μας να παίρνουμε το ρόλο της μίας ή της άλλης πλευράς”.”Δεν είμαι εγώ αυτός που το 2003 φωνάζαν οι Έλληνες τηλεθεατές Voice of Αmerica, ανταπάντησε ο Δ. Λιάτσος, επαναλαμβάνοντας πως η ΔΤ δεν τον κάλεσε στο στούντιο για να πει τη γνώμη, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν τιμά τους παρουσιαστές.