Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Η μέρα της μάνας


Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας». Μια μέρα υποτίθεται γιορτινή που οι μάνες όλου του κόσμου έχουν την τιμητική τους. Όμως, όπως συμβαίνει και με πολλές ακόμα «παγκόσμιες ημέρες», τέτοιες επέτειοι, ξέχωρα απ’ τ’ αληθινά και ανόθευτα αισθήματα των ανθρώπων, έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.


Η μέρα της μάνας
Οι επέτειοι καθιερώνονται για να θυμίζουν γεγονότα και πρόσωπα. Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας». Μια μέρα υποτίθεται γιορτινή που οι μάνες όλου του κόσμου έχουν την τιμητική τους. Όμως, όπως συμβαίνει και με πολλές ακόμα «παγκόσμιες ημέρες», τέτοιες επέτειοι, ξέχωρα απ’ τ’ αληθινά και ανόθευτα αισθήματα των ανθρώπων, έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.

Η οφειλόμενη προσοχή και τιμή μιας κοινωνίας στη μάνα που δίνει ζωή και  μεγαλώνει παιδιά, που δημιουργεί, που παράγει, που αγωνίζεται,  ―πρέπει να― δίνεται πρώτ’ απ’ όλα με πολιτικές και μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της μητρότητας και του παιδιού. Όσο αυτό δεν θα συμβαίνει, η «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας» θα έχει μόνο συμβολική σημασία. Θα λειτουργεί ως άλλοθι για μια πολιτεία που θέλει να δείχνει ότι νοιάζεται αλλά στην ουσία δεν πολυσκοτίζεται για τη μάνα.

Ο Τζημερούλης, ένα «guter Junge»…





Ο Τζημερούλης, ένα «guter Junge»…

 

    Υπάρχει ένα είδος αλήτη που ξεπερνάει τα «αποδεκτά» όρια της αλητείας. Είναι ο αλήτης που χτυπάει γυναίκες. Αυτός, λέγανε οι παλιοί, είναι αλήτης στο τετράγωνο.

    Πάμε τώρα στο θέμα μας:

    Ο Τζημερούλης ισχυρίζεται ότι δεν είναι εκείνος που προπηλάκισε την Μπαλού. Αλλά ότι ήταν η… Μπαλού και οι κομμουνιστές φίλοι της που προπηλάκισαν τον Τζημερούλη.

    Θέμα πρώτο: Ο Τζημερούλης, όταν πέθανε ο Κάστρο, το 2016, καταγγέλθηκε ότι ανέβασε στο f/b φωτογραφίες του 2013 από τα νοσοκομεία της Αϊτής, όταν ξέσπασε επιδημία χολέρας στη χώρα, για να κατακρίνει το σύστημα υγείας μιας άλλης χώρας, της… Κούβας (http://www.altsantiri.gr/parapolitika/o-tzimeros-anevase-fotografies-apo-tin-aiti-gia-na-katakrini-ton-kastro/). Είναι δυνατόν ένας τέτοιος φιλαλήθης να λέει ψέματα;

    Θέμα δεύτερο: Υπάρχει, λέει ο Τζημερούλης, και βίντεο που αποδεικνύει του λόγου του το αληθές. Επομένως μέχρι να εμφανιστεί το βίντεο (αν υπάρχει και αν εμφανιστεί) η μαρτυρία ενός ολόκληρου Περιφερειακού Συμβουλίου και 100 (!) αυτοπτών μαρτύρων, δεν ισχύει… Που σημαίνει ότι από δω και πέρα, ακόμα κι αν ένας φόνος επιβεβαιώνεται από δεκάδες παρόντες δεν θα είναι φόνος μέχρι να τον δούμε στο βίντεο. Πάει καλά…

Αληθινή ζωή



1. Αμείλικτη η αληθινή ζωή, διατρανώνει παντού την παρουσία της και με το οξύ της πνεύμα αποδίδει δικαιοσύνη σε όσους τη διεκδικούν και βρίσκονται σε κοινό βήμα μαζί της. Δεν αναγνωρίζει τεχνάσματα, δεν αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες, έχει τον δικό της μετρημένο χρόνο, αγνοεί τις πρόχειρες ματιές, δεν περιμένει κανέναν από εμάς σε κανένα σταθμό για να τον σύρει στο άρμα της, δεν συμμετέχει σε καμία συνδιαλλαγή και δεν γνωρίζει συναισθηματικές διακυμάνσεις. Το πεζοδρόμιο γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα ότι της χρωστά τη ζωντάνια του, και εμείς τη δυνατότητα που μας δίνει να συντονιστούμε στο ρυθμό της, να οργανώσουμε τον εαυτό μας και να αιφνιδιάσουμε με την παρουσία μας.
 
2. Δεν υπάρχει χειρότερη φράση από το «έχασα τη ζωή μου», που συνοδεύεται από έναν βαθύ αναστεναγμό. Ας επωφεληθούμε από την κινεζική σοφία: «Οταν γεννιέται ένα μωρό, ούτε ο γιατρός ούτε η μάνα του του μαθαίνουν πώς να αναπνέει για να αρχίσει να ζει».