Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Στόχος

 

Μια αποκαλυπτική προσομοίωση ενός πυρηνικού πολέμου την οποία είχε κάνει το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον «παίζει» αυτές τις μέρες σε ιστοσελίδες και κανάλια, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κλιμακώνεται και τις απειλές για χρήση ακόμα και τέτοιων όπλων. Το βίντεο - γράφημα βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία πραγματικών δυνάμεων και στόχων, αποτυπώνοντας ένα αληθινό μακελειό, με τα σενάρια να προβλέπουν δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε μερικές ώρες. Ενδιαφέρον όμως έχει και μια λεπτομέρεια που λίγο σχολιάστηκε στα αστικά ΜΜΕ: Σύμφωνα με την προσομοίωση, ένας από τους πρώτους στόχους των ρωσικών πυρηνικών πληγμάτων δεν είναι άλλος από τη βάση της Σούδας. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι η προσομοίωση αυτή είχε γίνει πριν πέντε χρόνια, πριν την «επικαιροποίηση» της κατάπτυστης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, με ευκολία καταλαβαίνει τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» που εξασφαλίζουν η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο απ' άκρη σ' άκρη. Ο λαός να μη δεχτεί να γίνεται στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Aπέναντι στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα, να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον ίδιο στην εξουσία.

 

Περί διώξεων κατά «κομμουνιστοσυμμοριτών» στην Ελλάδα του 2022


 

Ελλάδα 2022. Οι κύριοι της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) επανέρχονται στη δίωξη κατά του κομμουνιστή δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου.

Αύριο, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί, εκδικάζεται η αγωγή της ΕΑΑΣ στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων. Zητάνε (ξανά) την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του Ν. Μπογιόπουλου για έξι μήνες.  Η αγωγή είναι πανομοιότυπη με αυτή που απορρίφθηκε μετά την περσινή δίκη.

1. Παραπέμπουμε σε πρόσφατο αναλυτικό δημοσίευμα του «Ημεροδρόμου»: Αυτοί είναι που θέλουν να βάλουν φυλακή τον Μπογιόπουλο – “Εργα και ημέραι” μελών της Ενωσης Αποστράτων

2. Επαναλαμβάνουμε όσα γράψαμε πριν την περσινή δίκη

Πώς την πάθανε την «ηθική βλάβη» και θέλουν να αποζημιωθούν οι εύθικτοι κύριοι της ΕΑΑΣ; Από το άρθρο του με τίτλο «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ» που δημοσιεύθηκε στον «Ημεροδρόμο» και το περιεχόμενο του μετέφερε ο Νίκος Μπογιόπουλος στην εκπομπή του στον Real fm.

26/10/1943 Το τάγμα θανάτου


Στο 36οΣύνταγμα της 13ηςΜεραρχίας του ΕΛΑΣ δημιουργήθηκε εδώ κι ένα μήνα ένα τάγμα παλληκαριών, το τάγμα θανάτου. Μόλις γένηκε γνωστή η συγκρότηση του τάγματος μια μεγάλη άμιλλα άρχισε ανάμεσα στους ηρωϊκούς σταυραητούς μας για το ποιος θα πρωτοπάει στο τάγμα. Γιατί το τάγμα μας έγινε για το θάνατο του φασισμού, για τη ζωή και τη λευτεριά.

Το τάγμα θανάτου είναι διεθνικό. Σ' αυτό ανήκουν έλληνες, ρώσσοι, ιταλοί, πολωνοί, ολλανδοί, γερμανοί. Ανάμεσα στους ιταλούς είναι και ο γιος του Ματεότι [σημ: ηγετικό στέλεχος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας που δολοφονήθηκε απ' τους φασίστες]. Τον γνωρίσαμε λίγες μέρες ύστερα απ' τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Είχε έρθει για ν' ανταμώσει στα γραφεία της μεραρχίας τους συμπατριώτες του που παραδόθηκαν στον ΕΛΑΣ. (...)

Λίγες ώρες αργότερα βλέπουμε το Ματεότι ανάμεσα σε μια ομάδα ρώσσων αιχμαλώτων, που ξέφυγαν απ' τα νύχια του φασισμού. Τα παιδιά της Σοβιετικής Ενωσης γιομίζουν την ελεύθερη πολιτεία της Ρούμελης με τους γλυκούς ήχους των τραγουδιών τους. Τραγουδούν το Βόλγα, παρτιζάνικα τραγούδια τη Διεθνή. Ο κόσμος χειροκροτεί και μοιράζει δώρα. ΟΙ σοβιετικοί φαντάροι είναι ενθουσιασμένοι - λάμπουν τα πρόσωπα τους - γιατί φεύγουν για το τάγμα θανάτου. Οταν σε λίγο ξεκινάει το αυτοκίνητο που θα τους πάει στην έδρα του τάγματος ξεσπούν σε ζητωκραυγές:

ΠΑΜΕ Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα την Υγεία του λαού

 

Ανακοίνωση για το νομοθετικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

 

Αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων προκαλεί ήδη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης (έως τις 3 Νοέμβρη), ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει τη συζήτησή του στη Βουλή. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων που δυναμώνουν έχουν βρεθεί μια σειρά από διατάξεις που φέρνουν το επόμενο βήμα εμπορευματοποίησης της Υγείας, την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες που πληρώνουν αδρά για τις υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη.

«Συναγερμό» σημαίνει το ΠΑΜΕ για το νομοσχέδιο, καλώντας τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της Υγείας του λαού, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν οι προβλέψεις του, να απαιτήσουν την απόσυρσή του.

Στην ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο το ΠΑΜΕ αναφέρει αναλυτικά:

Το τίμημα

 

 

Την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας έχει περάσει σε νέα, πιο οξυμένη φάση. Αν και με αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εντείνεται η αμερικανική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι με σύγχρονο πολεμικό υλικό, δρομολογώντας ανάλογες αποφάσεις και από τους Ευρωπαίους «εταίρους» στο ΝΑΤΟ.

Ηδη η Ισπανία έχει δηλώσει ότι θα στείλει στην Ουκρανία τέσσερα τέτοια αντιαεροπορικά συστήματα, υλοποιώντας το «γράμμα» και το «πνεύμα» του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι το ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα επικυρώνει και επικροτεί την απόφαση της ΕΕ και των κρατών - μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητά τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού», ενώ καλεί σε συντονισμό τις κυβερνήσεις έως και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της»


 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ: 

«Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο γιατί ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της, αλλά κυρίως γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών, για την οποία και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, έχουν “λερωμένη τη φωλιά τους”».