Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Η αποχή των εκπαιδευτικών ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια επιβολής των ηλεκτρονικών εκλογών και του απαράδεκτου νόμου Χατζηδάκη

 

 

Σε ανακοίνωσή του για τη μαζική αποχή των εκπαιδευτικών από τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που απείχαν μαζικά από τις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προσπερνώντας το κοινό μέτωπο Υπουργείου Παιδείας- ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ.

Η μαζική αποχή είναι μια ακόμα ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει διαδικασίες που απαξιώνουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ανοίγοντας τον δρόμο στον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη.

Σταυροδρόμι

 

«Ολοι οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι οδηγούν στα Βαλκάνια», έγραφε προχτές η γερμανική «Ντόιτσε Βέλε» σχετικά με τη νέα μάζωξη της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου», στην οποία συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας για την αστική τάξη ένα γερό κομμάτι από τη «λεία» της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής. Στο μεταξύ, στα Βαλκάνια, εκεί δηλαδή όπου διασταυρώνονται οι «δρόμοι» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών με τα ανταγωνιστικά κεφάλαια Ρωσίας και Κίνας, η εικόνα θυμίζει κάτι από τον... «εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες»: Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι στα όρια της διάλυσης. Η Σερβία, που οι σχέσεις της με το προτεκτοράτο του Κοσόβου είναι στο όριο, καταγγέλλει απειλές σε βάρος της και δέχεται «προειδοποιήσεις» να διαλέξει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο πάραυτα. Η απόφαση της μόλις σχηματισμένης κυβέρνησης της Βουλγαρίας να στείλει όπλα στην Ουκρανία τροφοδοτεί παραπέρα τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Και, βέβαια, δεκάδες χιλιάδες ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη Ρουμανία κάνουν «πρόβες πολέμου», δηλώνοντας έτοιμοι «να περάσουν τα σύνορα» αν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος γενικευτεί. Αυτοί είναι οι «δρόμοι» που χαράσσουν οι σχεδιασμοί και οι αντιθέσεις του κεφαλαίου, για να κερδίζουν μια χούφτα καπιταλιστές. Ο λαός όμως έχει τον δικό του δρόμο να βαδίσει: Αυτόν της σύγκρουσης με την πολιτική της εμπλοκής, τον δρόμο της κοινής πάλης με τους γείτονες λαούς, ενάντια στα συμφέροντα της αστικής τάξης και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της.

Ακούσατε στα ΜΜΕ τίποτα για την καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας;

 

 ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Σαββατο 5 Νοεμβριου 2022 

 

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι από το 2019, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «έχει κλιμακώσει την πολιορκία γύρω από τη χώρα μας, μεταφέροντάς την σε μια ακόμη πιο σκληρή και απάνθρωπη διάσταση, με σκοπό να προκαλέσει σκόπιμα τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στις κουβανικές οικογένειες. ”

Για άλλη μια χρονιά το ψήφισμα που κατέθεσε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του εγκληματικού χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ συνάντησε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου.

185 χώρες ψήφισαν υπέρ, μόνο 2 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ) και 2 απείχαν (Ουκρανία, Βραζιλία), ενώ εκπρόσωποι 4 χωρών δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

Το ψήφισμα αυτό κατατίθεται τα τελευταία 30 χρόνια από την κουβανική κυβέρνηση, που με εμπεριστατωμένο τρόπο καταγγέλλει τον απάνθρωπο αποκλεισμό και τις τεράστιες επιπτώσεις του στον κουβανικό λαό.

Τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική επανάσταση - οικοδόμηση και η σύγχρονη ταξική πάλη σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου

 

Αποσπάσματα της τοποθέτησης του Ελισαίου Βαγενά στο 3ο Διεθνές Ιδεολογικό Σεμινάριο του ΚΚ Βενεζουέλας για τα 100 χρόνια της ΕΣΣΔ

 

Από το Διεθνές Ιδεολογικό Σεμινάριο
Από το Διεθνές Ιδεολογικό Σεμινάριο
Σήμερα οι κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε μπροστά σε νέα ζητήματα, σε νέες συνθήκες της ταξικής πάλης, σε νέα καθήκοντα που δεν θα μπορέσουμε επιτυχημένα να επιλύσουμε για την υπόθεση της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού εάν δεν αντλήσουμε σημαντικά συμπεράσματα από την Ιστορία. Η 100ή επέτειος της συγκρότησης του πρώτου εργατικού κράτους, της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, προσφέρεται για τη συζήτηση των συμπερασμάτων από τη μελέτη της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ.

Στις μέρες μας ορισμένοι, ανάμεσα στα άλλα, επικαλούνται τον Φιντέλ Κάστρο, για να μας πείσουν πως ο σοσιαλισμός δεν έχει νομοτέλειες, δεν έχει αρχές. Ο Φιντέλ είχε πει ότι «ανάμεσα στα πολλά λάθη που έχουμε κάνει όλοι, το πιο σημαντικό λάθος ήταν να πιστέψουμε ότι κάποιος γνώριζε για τον σοσιαλισμό ή ότι κάποιος ήξερε πώς χτίζεται ο σοσιαλισμός»1.

(...) Η συγκεκριμένη ρήση του Φιντέλ Κάστρο ειπώθηκε στα 2005, σε ομιλία του στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Βασικό αντικείμενο εκείνης της ομιλίας ήταν τα προβλήματα χαμηλής κοινωνικής ευθύνης και συνείδησης, της οικονομικής κακοδιαχείρισης, των λαθεμένων κυβερνητικών αποφάσεων, της ατομικής και καταχρηστικής ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου, της διαφθοράς κ.ά., που ο Φιντέλ αναδεικνύει στην ομιλία του, μιλώντας σε νέους ανθρώπους, σε φοιτητές, ξεκινώντας από την ανάγκη να μην επαναληφθεί στην Κούβα η εξέλιξη που είχε η ΕΣΣΔ. Μιλάει, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Κούβα στους νέους «απάτητους δρόμους», που οφείλονται και στον ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και όχι στις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αλλωστε, στην ίδια ομιλία, σε μια αποστροφή του, ο Φιντέλ κριτικάρει «εκείνους που πίστευαν ότι με καπιταλιστικές μεθόδους θα χτίσουν τον σοσιαλισμό», λέγοντας πως αυτό «είναι ένα από τα μεγάλα ιστορικά λάθη».

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Τρύπια και πανάκριβη η σωσίβια λέμβος της ΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια

 

 
  • Του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Παρά τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις της Κομισιόν και των κυβερνήσεων, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια «ήρθε για να μείνει», τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην ΕΕ.

Προσπαθώντας να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση που μεγαλώνει, αστοί πολιτικοί και αναλυτές ασκούν μια ψευδεπίγραφη κριτική στην υποτιθέμενη «ανικανότητα της γραφειοκρατικής ΕΕ, η οποία αργεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις» για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αρκετοί κατηγορούν τη Γερμανία και τους συμμάχους της για έλλειψη πνεύματος κοινοτικής αλληλεγγύης.

Είναι γεγονός ότι οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες Σύνοδοι των κρατών - μελών οι οποίες δεν καταλήγουν σε ουσιαστικές αποφάσεις θυμίζουν τη γνωστή κωμωδία «Η μέρα της μαρμότας». Στην πραγματικότητα, όμως, πίσω από τις αντιθέσεις των κρατών - μελών και τις δυσκολίες συμβιβασμού τους βρίσκονται οι αξεπέραστες αντιφάσεις του συστήματος και η ίδια η στρατηγική της ΕΕ, που όπως θα δούμε αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας του προβλήματος.

Η αλήθεια είναι ότι καμία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τον εφιάλτη της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας. Γι' αυτό, ακόμα κι αν υπάρξει κάποιος προσωρινός συμβιβασμός στο νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 24 Νοέμβρη, η μεγάλη αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών δεν πρόκειται να σταματήσει.