Κυριακή 10 Απριλίου 2022

«Ο λαός της Ελλάδας τους ναζί τους έκλεισε στη φυλακή και αυτοί μας τους φέρανε μέσα στη Βουλή»

 


Λαϊκή Συσπείρωση Σπάρτης: Κύριε Δούκα, ο Ζελένσκι φάνηκε να ξέρει πολύ καλή Ελληνική ιστορία. Μας είπε για Θερμοπύλες, Φιλικές Εταιρείες, Ελληνικές Επαναστάσεις, «Ελευθερία ή Θάνατος». Τι θέλατε και εσείς; Να πει για την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο;

Το Δίλημμα είναι ένα: Με τους Ιμπεριαλιστές ή με τους Λαούς!

Δεν πέρασαν παρά 2 ημέρες, από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή το ψήφισμα “καταδίκης” της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έφερε η παράταξη του κ. Αργειτάκου. Ένα ψήφισμα συγκάλυψης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στην κατεύθυνση που στηρίζουν  η  Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, με την άμεση εμπλοκή της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι ήταν ένα υποκριτικό και κατευθυνόμενο ψήφισμα, ενός ουσιαστικά  ξεπλύματος των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.  και της  συμμετοχής της χώρας μας. Καμία αναφορά  για το τι έγινε σε Κύπρο, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη και αλλού, που άλλαξαν τα σύνορα με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αν ήξερε…

 


Σε ερώτηση για τους Αζόφ στη Βουλή, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε: “Όταν έχεις πόλεμο, δεν ζητάς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων..

 

 

Σε ερώτηση για τους Αζόφ στη Βουλή, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε: “Όταν έχεις πόλεμο, δεν ζητάς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων από αυτούς που πολεμάνε”.
 
Μάλιστα. Κατ’ αρχάς όταν μιλάς για πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα και η παράταξή σου κάτι γνωρίζει γι’ αυτά, μια μεγαλύτερη συστολή χρειάζεται.
 
Κατά δεύτερον, ας υπενθυμίσουμε στην κυρία πρώην υπουργό:

Κάθε μέρα και ένα επιπλέον επεισόδιο στην επικίνδυνη εμπλοκή

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Εντείνονται οι πρόβες ενός πιο γενικευμένου πολέμου από τη μια και από την άλλη πλευρά, με τη χώρα μας να αναβαθμίζεται διαρκώς στη μεταφορά ΝΑΤΟικού υλικού

 

Νέα, πιο βαθιά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά παίρνει από μέρα σε μέρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, με ευθύνη της κυβέρνησης, που ετοιμάζει τώρα την αποστολή μάχιμου τμήματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης». Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση ενός Τμήματος Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία Διμοιρία με τέσσερα στοιχεία, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Οι ετοιμασίες ολοκληρώνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μετά την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ να προσθέσει άλλα τέσσερα «battlegroups» στα ήδη υπάρχοντα, για την «κάλυψη» του συνόλου των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στη Ρωσία, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Στη Βουλγαρία συζητιέται ότι θα καταλήξουν και στοιχεία «ελαφρέος αντιαεροπορικού πυροβολικού» τύπου ASRAD/Hellas, με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης.

Στον σχηματισμό μάχης που ετοιμάζεται για τη Βουλγαρία, είναι πιθανό να ενταχθούν και τα στρατιωτικά οχήματα του βρετανικού στρατού που ξεφορτώθηκαν από το πλοίο «ΜV Eddystone» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη (βλέπε σελίδα 6), με τη συμβολή στελεχών του Ελληνικού Στρατού, της Ακτοφυλακής και της Αστυνομίας.

Ας αναζητήσουμε τους υποκριτές, λοιπόν…

 

 

Ο κύριος Καβάκος εισήγαγε, τουλάχιστον ως δημόσιο λόγο, την αντιδραστική λογική και πρακτική των «πιστοποιητικών φρονημάτων» και των «δηλώσεων συμμόρφωσης» και στην εγχώρια πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή. Και αυτό εκτός από άθλιο είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο.

 

 

 

Ο Λεωνίδας Καβάκος, παγκοσμίου φήμης σολίστ και αρχιμουσικός αποτελεί ένα καύχημα για τη χώρα του, αλλά η χώρα του είναι  μία ντροπή για εκείνον, παρά το γεγονός ότι η  Ακαδημία της χώρας για την οποία ντρέπεται πριν από λίγο καιρό τον έχρισε Ακαδημαϊκό. Επίσης, ντρέπεται, και για τους συναδέλφους του (αν καταδέχεται να τους αποκαλέσει έτσι),  δηλαδή τους μουσικούς των ελληνικών Κρατικών Ορχηστρών, παρά το γεγονός ότι απευθύνεται σε εκείνους για τη διοργάνωση συναυλιών με τη σύμπραξή του. Βέβαια για εκείνους ντρέπεται εκ των υστέρων… δηλαδή αν συμφωνούν μαζί του και αν προσαρμόζουν τη δική τους ελληνική (μήπως, άραγε, και γι’ αυτό υποδεέστερη;) συναυλιακή ατζέντα στη δική διεθνή τότε είναι άξιοι… αν όχι τότε, αποτελούν όχι μόνο εγχώριο όνειδος και ντροπή, αλλά πρέπει και να λογοδοτήσουν.

Αλήθεια, πού,  ακριβώς να λογοδοτήσουν; Στον ίδιο; θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αδιαμφισβήτητη αυθεντία του δεν φτάνει μέχρι την ανοησία… Στο λαό; Αλήθεια, τί τον αφορά ένας λαός, για τον οποία συστηματικά ντρέπεται και γι’ αυτό άλλωστε μετοίκησε στην «αμόλυντη» και «άσπιλη» Ελβετία.

Μαζική και μαχητική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη (ΦΩΤΟ - VIDEO)

 

 
 

Μια μαζική και μαχητική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται στο τέλος του ρεπορτάζ)

Με συνθήματα και πανό ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, όπως «δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», και «ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» η πορεία, με την ιδιαίτερη συμμετοχή της νεολαίας και έντονο αγωνιστικό παλμό κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμος της πόλης, όπου σταμάτησε έξω από το επίτιμο προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί, οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν ψήφισμα της συγκέντρωσης με το οποίο απαιτούν να σταματήσει να σταματήσει άμεσα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και να τερματιστεί αμέσως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο ψήφισμα εκφράζονταν επίσης και η αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας «ώστε να απαλλαγούν από κάθε λογής Πούτιν και Ζελένσκι που τους σέρνουν στον πόλεμο και την καταστροφή για τα συμφέροντα των καπιταλιστών». (Δείτε το ψήφισμα στο τέλος του ρεπορτάζ)

Σκοτάδι στο τούνελ

 


Όταν έχεις μεγαλώσει με Ερωτοδικείο ή όταν ακόμα επιβιώνουν Παρατράγουδα και Σεφερλήδες είναι δύσκολο να δεις πού βρίσκεται ο τηλεπάτος. Όμως η Νικολούλη ανήκει σε άλλη κατηγορία. Αυτό το κράμα τρασίλας και μπατσίλας δεν μπόρεσα ποτέ να το καταναλώσω.

Παίζει να είμαι ένας από τους ελάχιστους κατοίκους αυτής της χώρας που δεν έχει δει ποτέ εκπομπή της Νικολούλη. Διαβάζω μετα μανίας αστυνομικά μυθιστορήματα, βλέπω true crime ντοκιμαντέρ, ταινίες και σειρές εγκλημάτων και μυστηρίου. Αλλά αυτό το κράμα τρασίλας και μπατσίλας δεν μπόρεσα ποτέ να το καταναλώσω.

Όχι ότι είναι η χειρότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Όταν έχεις μεγαλώσει με Ερωτοδικείο ή όταν ακόμα επιβιώνουν Παρατράγουδα και Σεφερλήδες είναι δύσκολο να δεις πού βρίσκεται ο τηλεπάτος. Όμως η Νικολούλη ανήκει σε άλλη κατηγορία. Επικράτησε τηλεοπτικά σε τέτοιο βαθμό που έγινε λαϊκή ρήση, γι’ αυτό λέμε ότι αν χάσεις κάτι θα πρέπει να πας στη Νικολούλη για να στο βρει. Αυτή την …αντιποίηση αρχής, η έμπειρη δημοσιογράφος ήταν πάντα πρόθυμη να την αναλάβει.

Τυπογραφική μηχανή «Βικτώρια», μια «ηρωίδα» της Εθνικής Αντίστασης

 

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΑΜ

Αφιερωμένο στη μνήμη της Αριστούλας Ελληνούδη

 

Προπαγανδιστικό φυλλάδιο της ΚΟ Αθήνας για τα 25χρονα του Κόκκινου Στρατού (Αρχείο ΚΚΕ)
Προπαγανδιστικό φυλλάδιο της ΚΟ Αθήνας για τα 25χρονα του Κόκκινου Στρατού (Αρχείο ΚΚΕ)
Ενώ η πείνα θερίζει τον αθηναϊκό λαό, αβοήθητος από τις κατ' όνομα «συμμαχικές» δυνάμεις, αυτός δεν το βάζει κάτω. Τα φτωχικά συσσίτια που οργανώνει αυτός ο πνεύμονας επιβίωσης σε συνθήκες κατοχής, η Εθνική Αλληλεγγύη, ξεγελάνε για λίγο το στομάχι και δυναμώνουν την θέληση για τον Αγώνα της Απελευθέρωσης.

Ομως, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες είναι «χορτάτοι» από τα συνθήματα που είναι γραμμένα σ' όλους τους τοίχους της πρωτεύουσας με το κόκκινο χρώμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που προασπίζεται την ταξική συνείδησή τους. Μάχονται μέχρι θανάτου τους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατακτητές, οργανωμένα και συντεταγμένα, γιατί καθοδηγούνται από την ΚΕ του Κόμματος του Λαού και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Ετσι, σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε λεωφόρο, σε κάθε δρόμο και σοκάκι, η συνεργασία και η αλληλεγγύη σε συνθήκες παρανομίας, μεταξύ των μελών του ΚΚΕ, ορθώνουν το ατσάλινο τείχος που κρατά μακριά τα «αδιάκριτα» βλέμματα των ξένων εισβολέων και των Ελλήνων συνεργατών τους.

Μ' αυτό το αδιαπραγμάτευτο υλικό αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας, που όταν ρίχνεται στις φλέβες των μαχόμενων κομμουνιστών κάνει τ' αδύνατα δυνατά, στήνεται, με κοινή απόφαση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, παράνομο τυπογραφείο. Στεγάζεται στην προσφυγική κατοικία του Στέλιου Μενεμενή, κάτοικου Καισαριανής, η οποία χτίστηκε το 1928, επί της οδού Σκρα 31, στη λαϊκή συνοικία της Καλλιθέας.