Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ατομική ευθύνη

 

Την ώρα που οι εταιρείες στο χρηματιστήριο σπάνε τα ρεκόρ της κερδοφορίας, με εμπροσθοφυλακή τους ομίλους της Ενέργειας, και ο πρωθυπουργός κάνει αναρτήσεις για το πώς οι ΑΠΕ κάλυψαν τη ζήτηση σε ρεύμα, δημοσιολόγοι προετοιμάζουν το έδαφος για περικοπές στη λαϊκή κατανάλωση Ενέργειας με εξυπνάδες του τύπου «κι άλλες γενιές έζησαν με ελλείψεις και επιβίωσαν». Κουνάνε μάλιστα το δάχτυλο σε όποιον δεν «προσαρμόζεται» ή δεν «βάζει πλάτη» για να αποδεχτεί ο λαός την «προσαρμογή», στο όνομα της περιβόητης ατομικής ευθύνης. Σε ποιους τα λένε αυτά, όταν ένα στα πέντε σπίτια δεν μπορεί στοιχειωδώς να ζεσταθεί; Οταν σε 100.000 σπίτια έχει κοπεί το ρεύμα το πρώτο οκτάμηνο του 2022 και 7 στους 10 δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους ρυθμισμένους λογαριασμούς; Ολοι αυτοί, και οι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι που ζουν στην ενεργειακή φτώχεια, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, της Ενέργειας - εμπόρευμα για να θησαυρίζουν μια χούφτα όμιλοι. Γι' αυτό δεν πρέπει να βρίσκει τόπο να σταθεί η άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά ούτε και οι ψεύτικες και παραλυτικές προσδοκίες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι λύση αποτελούν οι «προοδευτικές» κυβερνήσεις, που θα βάλουν τα νοικοκυριά να πληρώνουν από την άλλη τσέπη! Χωρίς αναμονή, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο λαός να οργανώσει την πάλη του για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, βάζοντας τον πήχη όχι στην «επιβίωση» άλλων εποχών, αλλά στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Η συμβολή στο να δυναμώσει αυτός ο αγώνας είναι η μεγαλύτερη «ατομική ευθύνη» για τον καθέναν!

ΓΑΛΛΙΑ Αυτή είναι η δύναμη της απεργίας...


 

Στη Γαλλία, η αστυνομία σπρώχνει τα περιπολικά της που ξεμείνανε από βενζίνη λόγω της απεργίας.

«Αυτή είναι η δύναμη της απεργίας. Αυτή είναι η δύναμη των εργατών» σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανάρτησή του στο twitter.

Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας και της πολυήμερης απεργίας τους που συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα στην επιστράτευση και την τρομοκρατία κυβέρνησης - εργοδοτών. Βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Γαλλίας, εκφράζοντας την στήριξη και την αλληλεγγύη του, ενώ τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα βρεθεί στην Γαλλία και θα μεταφέρει την αλληλεγγύη των συνδικάτων της Ελλάδας.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά

 

Σε απλησίαστα επίπεδα οι τιμές βασικών προϊόντων διατροφής και πετρελαίου θέρμανσης

 

« Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία τού εάν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα που έρχεται. Η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα διατροφής ξεπερνά πλέον κάθε όριο, ενώ σαν εφιάλτης μοιάζει η Παρασκευή που έρχεται αφού τότε ξεκινά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης, που έχει απογειωθεί σε επίπεδα τέτοια που κάποιες οικογένειες έχουν αποφασίσει να μη βάλουν ούτε σταγόνα.

Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώνεται σταδιακά από τον Σεπτέμβρη του 2021, πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου, έχει τη σφραγίδα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας υλοποιεί την καταστροφική για τον λαό πολιτική της «πράσινης μετάβασης». Ετσι, το εάν θα ζεσταθούν οι εργατικές οικογένειες ή εάν θα μπορούν να τραφούν σωστά τα παιδιά τους, εξαρτάται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τα κέρδη των μονοπωλίων και το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην αθλιότητα του «χρηματιστηρίου» της ενεργειακής φτώχειας.

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβρη, που έφτασε το 12%, αποτυπώνει μια τραγική κατάσταση, η οποία τον Οκτώβρη έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Το φυσικό αέριο, τον ίδιο μήνα, κατέγραψε αύξηση - ρεκόρ κατά 332%, ενώ ως χαριστική βολή μοιάζει η έναρξη πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στα 1,55 ευρώ το λίτρο από 1,1 ευρώ που ήταν πέρυσι! Μάλιστα, σε αυτήν την τιμή έχει συνυπολογιστεί και η ενίσχυση με 0,25 ευρώ το λίτρο, κάτι που αποδεικνύει το πόσο μικρή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των νοικοκυριών είναι αυτή.

Ευθυγραμμισμένοι ΝΑΤΟικά


Πηγή: Associated Press

 

Η ανησυχία για την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία μεγαλώνει, μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και όσα ακολούθησαν.

Τα ρωσικά αντίποινα, οι επαναλαμβανόμενες απειλές για τη χρήση πυρηνικών, οι δεσμεύσεις των ΝΑΤΟικών για περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία και το «ένα βήμα παραπέρα» της Λευκορωσίας στο πλευρό της Ρωσίας επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση και αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.

Στοιχεία κλιμάκωσης είναι επίσης το σαμποτάζ στους αγωγούς «Nord Stream», το «μπλακάουτ» στους γερμανικούς σιδηρόδρομους, οι καταγγελίες της Ρωσίας για στοχοποίηση του «Turkish Stream» αλλά και τα αυξημένα μέτρα για την προστασία στρατηγικών υποδομών σε όλη την Ευρώπη.

Ρεσάλτο της εφορίας στα σπίτια!

 


Ως και ...εισβολές δικαστικών επιμελητών και υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε σπίτια, με έρευνες για τιμαλφή, μετρητά και κατασχέσεις σοδειών, περιλαμβάνει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που εντάσσεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Αυτό είναι το «κερασάκι στην τούρτα» ενός νόμου που προαναγγέλλει πογκρόμ πλειστηριασμών και εκβιασμών.

Ο νόμος αφορά το πώς το κράτος θα γίνει πιο αποτελεσματικό και γρήγορο στη φοροληστεία, με την αξιοποίηση των ψηφιακών ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και των «αρπακτικών» των εισπρακτικών εταιρειών, που έχουν αποδείξει τη δεινότητά τους στο να σφίγγουν τη «θηλιά στον λαιμό» του λαού. Σε όλους αυτούς το νομοσχέδιο δίνει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών να τα κάνουν «φύλλο και φτερό» (περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις κ.λπ.), για να είναι πιο «αποτελεσματικός» ο εκβιασμός σε αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Λες κι αν κάποιος διαθέτει ένα χωραφάκι, ή και κάνα χαμόσπιτο στο χωριό, σημαίνει κι ότι του περισσεύουν λεφτά να πληρώσει την εφορία!

12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα ελεύθερη

 

12 Οκτωβρίου 1944.

Η Αθήνα έξαλλη...

Οι ποταμοί του ανθρώπινου πλήθους ακένωτοι, φουρτουνιασμένοι, ατελείωτοι σα να μην είχαν πηγή και σα να μην είχαν κοίτη, κατέβαιναν από τις ανατολικές συνοικίες, ανέβαιναν από τις δυτικές, ορμούσαν ακράτητοι στις κεντρικές πλατείες και πλημμυρώντας έστρεφαν πίσω για να γυρίσουν πάλι.

Ενώ ακόμη γερμανικά τμήματα στάθμευαν μέσα στην πόλη, οι ελληνικές σημαίες είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους και μανιασμένα πλήθη διαδηλωτών τους δρόμους κατέβαζαν και ποδοπατούσαν τις άπειρες γερμανικές επιγραφές. Οπου χώρος πλατύς, στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια και στα Χαυτεία, χόρευαν παπάδες, γέροι, άντρες, γυναίκες, παιδιά.

Υστερα, οι συγκροτημένοι διαδηλωτές. Ανέβαιναν και κατέβαιναν με το ρυθμικό βήμα και το τραγούδι:

- Εμπρός ΕΛΑΣ.

Είτε τη ρυθμική κραυγή:

- Ε-ΑΜ! Ε-ΑΜ!

- Κάπα-κάπα-Εψιλον!

Οι πρώτες μεταπελευθερωτικές εφημερίδες, ο «Ριζοσπάστης» και ο «Απελευθερωτής», κυκλοφορούσαν σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Αντάρτες συντεταγμένοι δεν μπήκαν ποτέ στην Αθήνα. Αλλά την πρώτη μέρα ήρθαν μερικοί από το στρατόπεδο του ΕΛΑΣ στην Ελευσίνα. Οι πρώτοι Ελληνες στρατιώτες στην Αθήνα! Πώς χύθηκε ο κόσμος απάνω τους και πώς τους αγκάλιαζε και τους φιλούσε και σηκωτούς στους ώμους τους τριγύριζε στους δρόμους.