Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

«επενδύουν πάνω σε μια ειλικρινή συλλογική διαπραγμάτευση ξεπερνώντας διαιωνιζόμενα στερεότυπα περί "ταξικών αντιπάλων" και καταλήγουν σε μια αποδεκτή επωφελή συμφωνία...»


Πανηγυρίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι

Τρίβουν τα χέρια τους οι μεγαλοξενοδόχοι μετά την υπογραφή της Σύμβασης με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου. Σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σε διθυραμβικό τόνο αναγνωρίζει ότι μαζί με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων «επενδύουν πάνω σε μια ειλικρινή συλλογική διαπραγμάτευση ξεπερνώντας διαιωνιζόμενα στερεότυπα περί "ταξικών αντιπάλων" και καταλήγουν σε μια αποδεκτή επωφελή συμφωνία...». Ποια είναι, όμως, αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία; 

Οπως σημειώνει ο ίδιος ο πρόεδρος των ξενοδόχων, «οι εργαζόμενοι (σ.σ. δηλαδή η ηγεσία της Ομοσπονδίας τους) δεν δίστασαν να συναινέσουν σε διψήφια μείωση των αποδοχών τους, ενεργώντας οραματικά εις βάρος της καθημερινότητάς τους, διαβλέποντας τη δυναμική του κλάδου...». Ολο το ζουμί μέσα σε λίγες λέξεις. Η μείωση των εργατικών αποδοχών κατά 15% που έγινε το 2012 και στην ουσία μονιμοποιήθηκε και νομιμοποιήθηκε με τις δύο Συμβάσεις που ακολούθησαν, αποτελεί «οραματική» πρακτική εκ μέρους των συνδικαλιστών, ενώ η γραμμή της «ταξικής αντιπαλότητας» είναι στερεότυπο! Η συνηγορία των μεγαλοξενοδόχων στη σύμβαση που υπογράφτηκε, είναι μια ακόμη απόδειξη για το ταξικό της περιεχόμενο και πολύ περισσότερο για το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Είναι και ταυτόχρονα μήνυμα προς τους εργαζόμενους του κλάδου για το τι επιλογές πρέπει να κάνουν. Και απ' αυτήν την άποψη το άρθρο του προέδρου της ΠΟΞ είναι πέρα για πέρα χρήσιμο.

Ριζοσπάστης

Να τι σημαίνει κομμουνιστής δήμαρχος!


Να τι σημαίνει κομμουνιστής δήμαρχος!

Γράφει ο Νίκος Μόττας // Στο Ατέχνως
Διαβάζουμε στο 902.gr: «Καμπάνια για την ανεργία και τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, την κάλυψη κενών θέσεων στο Δήμο Πάτρας κ.ά., κλιμακώνει ο Δήμος Πάτρας, δρομολογώντας σειρά αγώνων και πρωτοβουλιών, από την ενημέρωση των ανέργων και τις συνελεύσεις στις γειτονιές, μέχρι την κινητοποίηση με πορεία από την Πάτρα ως το Σύνταγμα στην Αθήνα για το θέμα της ανεργίας, ο Δήμος Πάτρας καλεί τη νεολαία, τον πατραϊκό λαό και τους φορείς του σε συστράτευση».

Για όσους παρακολουθούν την πολιτική που έχει χαράξει ο- εκλεγμένος με την στήριξη του ΚΚΕ- δήμαρχος της αχαϊκής πρωτεύουσας Κώστας Πελετίδης η παραπάνω είδηση δεν εκπλήσει. 

Αντιθέτως. Τα έργα και οι ημέρες της, μέχρι τώρα, δημαρχίας Πελετίδη αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ειδοποιού διαφοράς του κομμουνιστή δημάρχου με τους υπόλοιπους. Η διαφορά αυτή έγκειται στο εξής απλό: ο Πελετίδης δεν είναι δήμαρχος-διαχειριστής, αλλά αγωνιστής, μπροστάρης της τοπικής αυτοδιοίκησης.