Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Αντιλαϊκό... και παρωχημένο

 

Ως «ισχυρό και ευέλικτο σύμπλεγμα υπηρεσιών» παρουσιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του ΕΣΥ, που θα φέρει νέα λουκέτα σε νοσοκομεία, συγχωνεύσεις και περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μπαίνουν μάλιστα στο στόχαστρο συγκεκριμένες δομές Υγείας, με τη λογική ότι «δεν γίνεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων να υπάρχουν δύο νοσοκομεία», αφού αυτά ...κοστίζουν. Αυτοί οι μπακαλίστικοι λογαριασμοί γύρω από τα ζητήματα της Υγείας προκαλούν τον κοινό νου. Αλήθεια, αναβαθμίστηκε ή υποβαθμίστηκε η υγειονομική περίθαλψη για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας μετά το κλείσιμο του πρώην «Λοιμωδών» στην Αγία Βαρβάρα; Περισσεύουν υγειονομικοί και κλινικές ή υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες στη Δυτική Αττική, παρόλο που το «Αττικό» και το «Θριάσιο» Νοσοκομείο απέχουν μεταξύ τους 17 χιλιόμετρα; Η κυβέρνηση φέρνει ως παράδειγμα τα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, που λειτουργούν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, λες και αυτό ήταν που εμπόδισε τη λειτουργία έστω και μίας ΜΕΘ ή μίας Πνευμονολογικής κλινικής σε κάποιο από τα δύο!

Παρουσιάζεται μάλιστα αυτό το εφιαλτικό σχέδιο ως «ενίσχυση της πρόληψης», τη στιγμή που ο φετινός προϋπολογισμός για την ΠΦΥ ήταν μειωμένος κατά σχεδόν 40% σε σχέση με πέρυσι. «Παρωχημένο» επομένως δεν είναι να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες οι αναγκαίες υποδομές, με ευθύνη του κράτους και επαρκή χρηματοδότηση, όπως διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς, με τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και στην καρδιά της πανδημίας. Παρωχημένο είναι το σύστημα που ανοιγοκλείνει δομές Υγείας με βάση τη λογική «κόστους - οφέλους», που κάνει «εξορθολογισμούς» με κριτήριο τη δημιουργία περισσότερου «επενδυτικού χώρου» για τα αρπακτικά της Υγείας. Γι' αυτό άλλωστε και το συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται στο υπερμνημόνιο «Ελλάδα 2.0», με το οποίο μπαίνει άλλη μια μέγγενη διαρκείας στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα για τα μονοπώλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Μπογδάνος με το Αντιϊμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

 



Για άλλη μια φορά, εκείνος που δυσκολεύτηκε περισσότερο να κρύψει τον πόνο του, ήταν ο πάντα αγαπημένος – not – Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την παρουσία παιδιών στο αντιϊμπεριαλιστικό διήμερο και τις υψωμένες γροθιές τους.

Υπάρχουν πολύ παραπάνω από ένα κριτήρια για να χαρακτηριστεί πετυχημένο το 30ό Αντιϊμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη. Από τα πλήθη που συνέρρευσαν σε ιστορικά πρωτοφανείς αριθμούς για τη χθεσινή κεντρική πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Σαπφούς, μέχρι τα υπέροχα διεθνιστικά μηνύματα που έστειλε η παρουσία της αντιπροσωπείας του ΤΚΡ, δίνοντας τον τόνο στη φετινή διοργάνωση. Τίποτε όμως δεν πιστοποιεί καλύτερα το βαθμό επιτυχίας του θεσμού, όσο οι λυσσώδεις αντιδράσεις των απανταχού αντικομμουνιστών, που, για άλλη μια φορά βαρυστομάχιασαν που το “κόμμα των γερόντων και των απολιθωμάτων”, όπως αρέσκονται να το αποκαλούν, κατορθώνει να συγκινήσει τη νεολαία και φυσικά ανθρώπους κάθε ηλικίας, πολύ περισσότερο από τα δικά τους κόμματα, που κοινωνικά σχεδόν δεν υφίστανται εκτός της κάλπης.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ή ποιος τον υπονομεύει;


Eurokinissi

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας πως χρειάζεται μαζικός οργανωμένος εμβολιασμός, με όλα τα ασφαλή εμβόλια, τα οποία η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει. Διεκδικούμε την αναγκαία στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με όλο το απαραίτητο προσωπικό και όχι μετακινήσεις υγειονομικών από πόλη σε νησί και από νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο, όπως κάνει η κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εξαγγελίες για ποινές και «δωράκια», προνόμια και τιμωρίες σε εμβολιασμένους και μη. Ο διχασμός καλλιεργείται ωμά. «Δεν θα ξανακλείσει η χώρα για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι», δήλωσε με κυνισμό ο πρωθυπουργός. «Οι ανεμβολίαστοι να πληρώνουν αν νοσήσουν και χρειαστούν ΜΕΘ», λέει μία ξεφτιλισμένη εκδοχή της αγοραίας υγείας διά στόματος γνωστού κυβερνητικού παπαγάλου. «Αν αύριο φτιαχτούν 10.000 ΜΕΘ θα είναι άχρηστες, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές να τις στελεχώσουν, οπότε μόνη λύση είναι το εμβόλιο», συνεχίζει μία άλλη διά στόματος φιλοκυβερνητικού καθηγητή. Η μόνιμη καραμέλα της ατομικής ευθύνης στο απόγειό της.

Γιατί ανοίγει η συζήτηση από την κυβέρνηση;

Η αξία του οργανωμένου μαζικού εμβολιασμού στα λοιμώδη νοσήματα είναι επίτευγμα και κατάκτηση της ανθρωπότητας. Τα εμβόλια για την COVID-19 έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στη βαριά εξέλιξη της νόσου. Ταυτόχρονα, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, το εμβόλιο προστατεύει κυρίως αυτόν που το κάνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα (ένας ασυμπτωματικός ασθενής μεταδίδει λιγότερο), πληθαίνουν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν τη μείωση της συχνότητας μετά-COVID συνδρόμου (μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου) στους εμβολιασμένους.

Μύθοι και αλήθειες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης

 

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Μια ματιά σε βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης που καταρρίπτονται, αποδεικνύοντας το μέγεθος της επίθεσης ειδικά στους νέους εργαζόμενους

 

Δεν υπάρχει ψέμα που να μην έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να παραπλανήσει τους ασφαλισμένους, παλιούς και νέους, και να κρύψει τις επικίνδυνες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων, μέσα από την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Θυμίζουμε ότι το σχετικό αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να το παρουσιάσει σαν έναν ακόμα «εκσυγχρονισμό» που ολοκληρώνει τα χτυπήματα προηγούμενων κυβερνήσεων, με πιο εμβληματικές τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η περαιτέρω θωράκισή των αναδιαρθρώσεων με τον νόμο Βρούτση.

Καταγράφοντας λοιπόν μερικούς από τους μύθους που διακινεί η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό γύρω από τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί, έχουμε και λέμε:

1ος Μύθος: Με τον «ατομικό κουμπαρά» οι νέοι κάνουν κουμάντο στις αποταμιεύσεις τους, αποκτούν εμπιστοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία

Η αλήθεια: Οι «ατομικοί κουμπαράδες» δεν θα βρίσκονται στα χέρια των νέων ασφαλισμένων, αλλά στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Κουμάντο στις εισφορές τους και με το αζημίωτο θα κάνουν οι τζογαδόροι των χρηματιστηρίων και οι «ειδικοί» της αγοράς. Οπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, με τα εκατομμύρια των εργαζομένων που «έμειναν στον άσο», χάνοντας τις εισφορές και τους κόπους μιας ζωής, οι μελλοντικές τους συντάξεις θα γίνουν έρμαια των χρηματιστηριακών παιχνιδιών, με οδυνηρές συνέπειες.

Εγκληματικός «εξορθολογισμός»

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Μπορεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο λαός να πληρώνει πανάκριβα τις συνέπειες της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, την προσαρμογή της λειτουργίας νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη λογική του «κόστους - οφέλους», οδηγώντας σε κλεισίματα κρίσιμων μονάδων τα προηγούμενα χρόνια, όμως η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έγκλημα.

Και ενώ η πανδημία συνεχίζεται ακάθεκτη, μαζί της συνεχίζονται και οι διακηρύξεις: Όχι για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς, αλλά για «εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη» με νέο γύρο συγχωνεύσεων και λουκέτων σε νοσοκομεία, με το καθ' όλα ...«επιστημονικό» κριτήριο της χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ τους.

Κυβερνητικές διαρροές μάλιστα εστιάζουν σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως των Νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς, που απέχουν λιγότερο από 50 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, οπότε ένα από τα δύο «προγράφεται» να εξαφανιστεί.