Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

«Ψυχανάλυση»


«Ξαπόσταγμα» ...Εργο του Γ. Φαρσακίδη στην εξορία
«Ξαπόσταγμα» ...Εργο του Γ. Φαρσακίδη στην εξορία
«Δεν ξέρω αν ενοχλείται (σ.σ. η Τουρκία) καθ' οποιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες», αναρωτήθηκε προχτές σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο δεν άφησαν αρκετό χρόνο για να αναπαραχθεί αρκετά η κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει ως «εθνική επιτυχία» τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τις οποίες εξασφαλίζονται πακτωλοί χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους μαζί με μνημόνια διαρκείας για τους λαούς της Ευρώπης, που θα πληρώσουν το «μάρμαρο». Ετσι, η κυβέρνηση είπε να χτυπήσει με τον ίδιο σμπάρο άλλο ένα τρυγόνι, παρουσιάζοντας την όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης ως έκφραση τάχα του «εκνευρισμού» της Τουρκίας από την «εθνική επιτυχία» στις Βρυξέλλες. Στο πνεύμα αυτό, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε ότι «μια ισχυροποιημένη και ενωμένη Ευρώπη, όπως βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής, και μια Ελλάδα που βγαίνει ισχυρή, δημιουργεί εκνευρισμό και ανασφάλεια στην Τουρκία...». Αλήθεια, πόση «ανασφάλεια» δημιουργούν στην Τουρκία τοποθετήσεις σαν αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αμερικανικού ΥΠΕΞ για «αμφισβητούμενα ύδατα»; Πόσο «εκνευρισμό» προκαλεί στην Τουρκία το «πράσινο φως» που δίνουν ουσιαστικά η ΕΕ και οι ΗΠΑ για την επέμβασή της στη Λιβύη; Η τουρκική επιθετικότητα, που «φουσκώνει» από τη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καταρρίπτει στην πράξη τα παραμύθια των αστικών κυβερνήσεων όπως τα παραπάνω, και γι' αυτό η κυβέρνηση ΝΔ το ρίχνει σε ερμηνείες περί της «ψυχολογίας» Ερντογάν. Δεν φτάνει όμως να μη «χάφτει» ο λαός τα επιχειρήματα που ξεπλένουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις συμμαχίες όπου συμμετέχει μέχρι τα μπούνια η Ελλάδα, αλλά να παλέψει για την απεμπλοκή της χώρας από αυτά.

«Σιδερόφρακτες» παραλίες



Του Σπύρου Τζόκα *

Σε μια σκοτεινή περίοδο, όπου αναδίνονται μπόχα και σαπίλα από το πολιτικό σύστημα και καθημερινά εμφανίζεται κάποιο σκάνδαλο τύπου Μιονί, Νovartis, Καλογρίτσας και από την άλλη βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανάλγητες - πεζοδρομιακές συμπεριφορές αρμοδίων για ανείπωτες τραγωδίες, κάποιοι επιμένουν να αγωνίζονται, όσο και αν η δημοσιότητα τους γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη. Αφόρμηση έλαβα από μια αφίσα που παρατήρησα διασχίζοντας την παραλιακή, «Ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε καθαρές παραλίες με δωρεάν υποδομές», και από κάτω είχε την υπογραφή του ΚΚΕ Νοτίων Προαστίων. Ανάδειξη θέματος που ούτε υψηλής πολιτικής είναι, ούτε συμφέρει. 
Δεν πουλάει, δεν προβάλλεται. Ποιος νοιάζεται; Και όμως. Στη σκοτεινή αυτή περίοδο διέκρινα, και όχι μόνον εγώ, μια ακτίνα φωτός, κάποιους που επιμένουν να αγωνίζονται για τα προβλήματα του λαού. Και αυτά δεν είναι λίγα, έστω και αν δεν είναι θέματα προβολής από τα ΜΜΕ, έστω και αν δεν είναι θέματα «υψηλής πολιτικής». Οι «σιδερόφρακτες» παραλίες είναι ένα από αυτά και σημαντικό για τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ



ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
   ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ. ,  Τηλ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com    -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com
 
   
                    
ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ                     

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η μαζική, σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ιδιαίτερα σφοδρή ήταν η επίθεση που δέχθηκε το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Οι συντάξεις σαν σύνολο αποδοχών που συμπληρώθηκαν σε όλο τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο τους (κύριες, επικουρικές, 13η και 14η, επιδόματα οικογενειακά, εφάπαξ, ΕΚΑΣ, χηρεία κ.α.) σφαγιάσθηκαν στην κυριολεξία, για να γεμίσουν τα ταμεία των τραπεζών, να πληρωθούν τα δάνεια των δανειστών, να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, το οργανωμένο, αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα δεν έμεινε απαθές, δεν σταύρωσε τα χέρια, δεν είπε «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», δεν αφέθηκε στην τύχη των ατελείωτων «πήγαιν’ έλα» στα δικαστήρια.

Ύψωσε ανάστημα οργανωμένης και συντονισμένης αντίστασης, αγώνα, πλούσιας δράσης, που δεν μπόρεσε μεν να ανατρέψει συνολικά τη σφοδρή επίθεση και τα τραγικά αποτελέσματά της, κατάφερε όμως να μετριάσει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις, να καθυστερήσει κάποια μέτρα, να αποσπάσει μερικές παροχές από τις κυβερνήσεις, να πετύχει ακυρώσεις ή διορθώσεις μέτρων και ρυθμίσεων.

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας


Eurokinissi
«Στη βάση αυτού του σκανδάλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ίδια η φύση του αστικού κράτους ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η σύμφυση πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκεται στη βάση των σκανδάλων της σήψης και της διαφθοράς. Αυτή ακριβώς αποτελεί και πηγή της αναπαραγωγής τους», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και τακτικό μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής.
 Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το σκάνδαλο «Novartis» δεν είναι κάτι μεμονωμένο, καθώς αυτό που έκανε η «Novartis» το κάνουν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες για να αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά. Τα όσα βγήκαν στο φως είναι απόρροια των ανταγωνισμών και του πολέμου ανάμεσα στις πολυεθνικές, χαρακτηριστικό δείγμα των οποίων είναι ο πόλεμος τώρα ανάμεσα στις πολυεθνικές για το ποια θα κατασκευάσει πρώτη το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ποια δηλαδή «θα βγάλει αμύθητα κέρδη εκμεταλλευόμενη τον ανθρώπινο πόνο και την υγεία του κόσμου».