Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ



Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών  για την ευρωβουλή και αυτοδιοίκηση, η υπερψήφιση της Ν.Δ και η υψηλή αποχή που έφτασε τη δεύτερη Κυριακή το 56%,  μοιάζει να σηματοδοτούν τον προσανατολισμό μεγάλου μέρους της κοινωνίας μετά από δέκα σχεδόν χρόνια λιτότητας. Το εκλογικό σώμα, επηρεασμένο από επιλεγμένες επαναλαμβανόμενες πληροφορίες με διαψευσμένες τις ελπίδες του από δημαγωγούς της αριστεράς, απογοητευμένο από τα κόμματα εξουσίας που επέβαλλαν τις πολιτικές λιτότητας,  αλλά  και  φοβισμένο για το μέλλον, μετατοπίζεται σε πιο εθνικιστικές κι αυταρχικές θέσεις. Η υπερψήφιση λοιπόν της ΝΔ μοιάζει μονόδρομος, ακριβώς γιατί η ΝΔ ολισθαίνει σε όλο και πιο ακροδεξιές θέσεις, που προϊόντος του χρόνου και του εκφασιζόμενου εκλογικού σώματος θα απορροφήσει πιθανόν και τις φασιστικές εκφάνσεις της πολιτικής σκηνής.   

Σοβαρά ερωτήματα



Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες συνεχίζουν να προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, ζητάει να διευρυνθεί η ατζέντα, προωθώντας το σχέδιο για μια εφ' όλης της ύλης διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, που συναντά «χλιαρές» και τυπικές αντιδράσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τους οποίους κατά τ' άλλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, την ώρα μάλιστα που συμμετέχει με συγκεκριμένο καταμερισμό στο αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο για διατήρηση της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι η διαπραγμάτευση των ΜΟΕ αποφασίστηκε στην τελευταία επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αγκυρα και κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως η αφετηρία για να γίνουν το επόμενο διάστημα «ιστορικά βήματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Προεκλογικά θυμήθηκε και τις γερμανικές αποζημιώσεις που παρέπεμψε στις καλένδες!


Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, κατόπιν οδηγιών της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε χτες στο γερμανικό ΥΠΕΞ Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική «να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
 Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «η διπλωματική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 17/4, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ' όψιν το Πόρισμα - Εκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας».

Τα ασυμμάζευτα


Τα ασυμμάζευτα προσπάθησε να μαζέψει ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε σχέση με τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει τους αντιπάλους των υποψηφίων του ΚΚΕ στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δήθεν υποδείξει την υπερψήφιση «προοδευτικών» υποψηφίων, ανάμεσά τους και των υποψηφίων του ΚΚΕ. Είχε το θράσος μάλιστα να εγκαλέσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για την καθαρή στάση του ΚΚΕ στον β' γύρο των τοπικών εκλογών. Ο πρόεδρος της Βουλής μάλλον μπερδεύει το ΚΚΕ με την καρικατούρα της «προοδευτικής συμμαχίας», τους γυρολόγους της πολιτικής και τα λοιπά στελέχη των αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μαζέψει στο κόμμα του. Με όλους αυτούς έχει πολιτικές συγγένειες ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το ΚΚΕ. Τέτοιες υποψηφιότητες στήριξε και στην Τοπική Διοίκηση. Οσο για τη δήθεν στήριξη των υποψηφιοτήτων του ΚΚΕ, καλούμε τον κ. πρόεδρο να ενημερωθεί για τα επίσημα τουίτ του υπουργού Παππά υπέρ του αντιπάλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Καισαριανή, αλλά και για τη στάση των εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους δήμους. Ο λαός έχει μάτια και βλέπει, και η στάση αυτή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι κριτήριο ψήφου για τον πραγματικά προοδευτικό - αριστερό κόσμο.

Με τρομοκρατία στο λαό και κάλπικη «αυτοκριτική»



 
Με ένα μείγμα τρομοκρατίας προς το λαό και μπόλικη θεατρινίστικη «αυτοκριτική», ότι τάχα η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα για να αλλάξει πορεία, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας χτες βράδυ στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας μια σειρά από προκλητικά «άλλοθι» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την αντιλαϊκή πολιτική που άσκησε προς όφελος του κεφαλαίου, αυταπάτες για καλύτερες μέρες αν ο λαός τού εμπιστευτεί ξανά την ψήφο του και κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα για την υφαρπαγή της.
 Ο πρωθυπουργός, διασκεδάζοντας σενάρια των τελευταίων ημερών, δήλωσε ότι θα επισκεφτεί την προσεχή Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη εκλογών στις 7 Ιούλη, παρουσιάζοντας μια επιλογή επιβεβλημένη από τις ανάγκες του κεφαλαίου να μη χαθεί ούτε λεπτό στην αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» και την επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, ως «δημοκρατική ευαισθησία» που τάχα διακατέχει την κυβέρνησή του.

Στο μπαράζ νομοσχεδίων και τροπολογιών που έρχονται αυτές τις μέρες στη Βουλή, για να κλείσουν μια σειρά από αντιλαϊκές εκκρεμότητες, ο Αλ. Τσίπρας δεν βρήκε τίποτα το μεμπτό και υποστήριξε ότι η χώρα πάει συντεταγμένα σε εκλογές και ότι η Βουλή έχει νομοθετική αρμοδιότητα μέχρι την τελευταία μέρα της λειτουργίας της, ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε προσπάθεια εκμετάλλευσης της πολιτικής συγκυρίας.