Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Νοστάλγησε την χούντα η κυβέρνηση της αριστεράς



Τα “νέα” κοινωνικά κινήματα που έχουν ταυτιστεί θεωρητικά και πολιτικά με τη ανάδειξη μιας σειράς ατομικών κοινωνικών δικαιωμάτων, που πρόδηλα καταπατούνται από το καπιταλιστικό κράτος, αποτέλεσαν γόνιμο πεδίο ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλείστες των περιπτώσεων πριν αποκτήσει την «αστική πολιτική σοβαρότητα» που τώρα τον διακρίνει, τα ανέδειξε ως την πρωταρχική κοινωνική και πολιτική αντίθεση του αστικού καθεστώτος οικοδομώντας στην βάση αυτής, το πολιτικό προφίλ του προσεταιριζόμενος παράλληλα πολιτικές συλλογικότητες  από τις οποίες απαλλάχθηκε, όταν πια δεν τις χρειαζόταν, προκειμένου να αναλάβει την διαχείριση της πολιτικής εξουσίας.
γράφει ο Χρήστος Μιάμης* 
Διόλου τυχαία εξέλιξη, καθώς η ανάδειξη των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων με πολυδιασπασμένο και κατακερματισμένο τρόπο, αποτελεί την οικεία τακτική κάθε σοσιαλδημοκρατίας που θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε ακόμη και λεκτική αναφορικά στα εργατικά δικαιώματα, όπως και κάθε ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που συγκροτείται γύρω από την κεφαλαιώδη αντίθεση κεφάλαιο-εργασία, εκ της οποίας άλλωστε απορρέει , και η καταπάτηση του συνόλου των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών στα πλαίσια της καπιταλιστικής δημοκρατίας.

Οι σύμμαχοι



Οι σύμμαχοι μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το καθεστώς νησίδων, βραχονησίδων, πλουτοπαραγωγικών πηγών (που έτσι κι αλλιώς οι δικοί τους μονοπωλιακοί κολοσσοί θα τρυγήσουν είτε κάτω από την γαλανόλευκη, είτε κάτω από την κόκκινη με το μισοφέγγαρο – οι σημαίες δεν επηρεάζουν τα κέρδη), αποτελούν όμως εγγύηση για το κοινωνικό καθεστώς της Ελλάδας, αυτό που επιτρέπει στον ελληνικό καπιταλισμό να αρμέγει τον ίδιο του το λαό.


Στις 29 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η ναυτική άσκηση Noble Dina 2018. Η άσκηση είχε προγραμματιστεί από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ και πραγματικά, μετείχαν σε αυτή πολεμικά σκάφη αυτής της χώρας, μία κορβέτα, δύο πυραυλάκατοι, ένα υποβρύχιο και δύο μαχητικά αεροσκάφη. Θα μπορούσε να είναι μια τρέχουσα άσκηση των ενόπλων δυνάμεων αυτής της γειτονικής χώρας αν δεν υπήρχαν δύο – τρία σημεία τα οποία εύλογα προκαλούσαν απορίες.

Το μέλλον


Οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος σχετικά με το «Facebook» επιβεβαιώνουν ότι τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αποτελούν μηχανισμό με πολλές χρήσιμες λειτουργίες για τους ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τους μονοπωλιακούς κολοσσούς: Είτε ως μηχανισμός που τους αποφέρει κέρδη, είτε ως εργαλείο παρακολούθησης και παρέμβασης υπηρεσιών και αρχών, κρατικών, ιδιωτικών, μυστικών και άλλων. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι αποκαλύψεις ότι «αξιοποιήθηκαν» προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του «Facebook», με σκοπό την πολιτική χειραγώγησή τους στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές (το λεγόμενο σκάνδαλο «Cambridge Analytica»), ήταν μόνο «το κερασάκι στην τούρτα». Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, μεγαλοστέλεχος της «Cambridge Analytica» δήλωνε σε συνέντευξή του: «Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από την Cambridge Analytica ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Αν μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, τότε μπορούμε να "μικροστοχεύσουμε" ένα μήνυμα πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, εμένα, εσένα ή τον άνθρωπο που βρίσκεται στο δρόμο δίπλα σου, και να έχουμε τρία διαφορετικά μηνύματα που είναι προσαρμοσμένα στο προφίλ καθενός από τους τρεις. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά αυτό είναι το μέλλον της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ». Αυτό λοιπόν είναι το «μέλλον» που ονειρεύονται για το λαό οι αστοί και τα επιτελεία τους, με την αξιοποίηση των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Κάθε καλοπροαίρετος λοιπόν, και κυρίως όποιος συμμετέχει στο κίνημα και στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, πρέπει να σκεφτεί καλά πού αφιερώνει το χρόνο και την ενέργειά του, πώς προστατεύει τον εαυτό του και προπάντων πώς περιφρουρεί τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.