Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Ο τομέας εργοδοσίας της ΝΔ και οι συμβολισμοί του





Ανάμεσα στις συνεχείς εξελίξεις με τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης τα οποία ψηφίζονται με την βοήθεια της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, μια είδηση ξεχώρισε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο εισηγητής της ΝΔ στην συζήτηση για το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αδήλωτη εργασία δεν ήταν άλλος από τον τομεάρχη εργασίας του κόμματος, τον Νότη Μηταράκη. Ο κ.Μηταράκης έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, παρόμοιο με αυτό που έχει όλο το πολιτικό προσωπικό της τάξης την οποία και ο ίδιος υπηρετεί: Διοικητικά συμβούλια διεθνών οργανισμών, σύμβουλος επιχειρήσεων, στέλεχος επενδύσεων κλπ.  Παράλληλα υπήρξε μέλος του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ που σχεδίασε και εφάρμοσε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τους άλλους “μενουμευρώπηδες” την πολιτική που έχει σαν αποτέλεσμα την βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα. Πολιτική την οποία συνεχίζει και αναπτύσσει Ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις.

Και τώρα ... η σειρά της Αλβανίας!


ΕΥΡΩΝΑΤΟΪΚΕΣ «ΛΥΣΕΙΣ» ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα τον περασμένο Γενάρη στο Νταβός
Eurokinissi
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα τον περασμένο Γενάρη στο Νταβός
«Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτήν τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν.
 Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία (...) Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές».
 Αυτά έλεγε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία και μάλιστα μπροστά στον προφανώς δυσαρεστημένο Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Ολοι τότε μίλαγαν για αστείο. Ανεξάρτητα από το αν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία συναντάει εμπόδια και ανεξάρτητα από αν έχει ή δεν έχει «παγώσει», όπως γράφεται, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει εθελοντικά να «πάει» το ευρωΝΑΤΟικό γράμμα στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ...μέχρι τέλους.

Είναι σαφές ότι η διαδικασία συμφωνίας με την Αλβανία, που είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, αποσκοπεί κυρίως στο «κλείσιμο» ανοιχτών ζητημάτων εντός του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων με τη Ρωσία στην περιοχή, και ταυτόχρονα στην προώθηση της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, διαδικασία που βεβαίως συναντά αντιδράσεις από άλλες δυνάμεις της, όπως η Γαλλία, που αντιδρούν στη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ ειδικά για τα Βαλκάνια βλέπουν τη γερμανική κυριαρχία στην περιοχή.

Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!


Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τους καλλιτέχνες που θα δώσουν το «παρών» στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ

Με σύνθημα δανεισμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε ενώ ήταν εξόριστος στο Κοντοπούλι της Λήμνου την περίοδο του εμφυλίου, ξεκίνησε ήδη το ταξίδι του το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.
«Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ, Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην Αθήνα, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, καθώς και άλλες εκθέσεις, που θα δημοσιευτούν αναλυτικά σε επόμενα φύλλα. Στο χώρο, επίσης, θα λειτουργεί Διεθνούπολη, Μαθητικό Στέκι με τη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, Μικρόκοσμος (χώρος για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας), Παιδότοπος για τα πιο μικρά παιδιά, Χώρος για τους φοιτητές και σπουδαστές, Χώρος για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, καθώς και για τους νέους σχολών κατάρτισης, Χώρος κατά των ναρκωτικών και περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων, Στέκι Πολιτισμού και πολλά ακόμα. Και τις τρεις μέρες θα ξεδιπλωθεί ένας πλούτος πολύμορφων δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συζητήσεων.

Εκμετάλλευση και ανισοτιμία... στην «ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο»


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ «BEST WORKPLACE»

Eurokinissi

« Επενδύοντας στους ανθρώπους» είναι ο τίτλος της έκδοσης «Best Workplace» του 2018, σε συνεργασία του οργανισμού «Great Place to Work Hellas» με την «Καθημερινή» και τη συνδρομή ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ALBA, American College of Greece). Στο πολυσέλιδο έντυπο παρουσιάζονται οι 25 επιχειρήσεις με το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα». Στις σελίδες της έκδοσης, στελέχη των επιχειρήσεων περιγράφουν τη συνταγή που ακολουθούν ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν «υπερηφάνεια για την εταιρεία τους». Δηλαδή, προβάλλεται ο πολυπλόκαμος μηχανισμός που αξιοποιούν επιχειρηματικοί κολοσσοί σε διάφορους κλάδους και τομείς της οικονομίας, από βιομηχανίες Φαρμάκου, Τροφίμων, εταιρείες Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν το κλίμα της ταξικής ειρήνης και συναίνεσης.
 
Ξεχωριστή θέση στην παρουσίαση της «επιτυχημένης εικόνας» των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων έχει η γυναικεία συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό της κάθε εταιρείας, όπως και το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, ως ένα από τα βασικά κριτήρια για τη βαθμολογία των 25 επιχειρηματικών ομίλων «Best Workplaces».

Ανάπτυξη χτισμένη... στο γόνιμο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας
 
Κάτω από τους τίτλους «Ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο», «Ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο», «Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη», επιδιώκεται να κρυφτούν οι πολλαπλές στοχεύσεις της καπιταλιστικής εργοδοσίας. Θολώνεται η μεγάλη διαφοροποίηση που επικρατεί σε κάθε επιχείρηση ανάμεσα στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους όσον αφορά στα ωράρια εργασίας, όπως τα σπαστά, κυλιόμενα ωράρια που σμπαραλιάζουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή, φθείροντας την υγεία ιδιαίτερα της εργαζόμενης γυναίκας.