Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

ΕΒΡΟΣ Στάχτη το 1/5 του νομού και το 45% του δάσους!

 

Eurokinissi

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους, της λογικής «κόστους - οφέλους», βιώνει ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τις τελευταίες μέρες, με τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονταν για έβδομη μέρα την Παρασκευή.

Μετρά νεκρούς, αποκαΐδια και δεν μπορεί να χωρέσει ο νους του την τεράστια καταστροφή. 20 τουλάχιστον οι νεκροί ξεριζωμένοι, ανάμεσά τους και 2 παιδιά, στάχτη περίπου 800.000 στρέμματα δάσους, μεταξύ τους και ό,τι είχε απομείνει από την περσινή φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, ζώα, μελίσσια, εγκαταστάσεις, αποθήκες, δημόσιες υποδομές.

Είδε στην πράξη την «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού» και το «ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» να συνοψίζεται στο «τρέξτε να σωθείτε», δηλαδή στο μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών, καθώς η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, τόσο τις κρίσιμες ώρες όσο και στη συνέχεια, δόθηκε και δίνεται με λιγοστά μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό. Και ακόμα ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό.

Στον Εβρο, μέχρι και την Παρασκευή η φωτιά στη Δαδιά δεν ελεγχόταν. Το ένα μέτωπο κινούνταν προς την περιοχή της Λευκίμμης και το δεύτερο από Κοτρωνιά προς τον μικρό πυρήνα του δάσους, με ορατό τον κίνδυνο η φωτιά να περάσει προς τη Βουλγαρία, μέσα από την οροσειρά της Ροδόπης.

Με λιγότερες πυρκαγιές κάηκαν τριπλάσιες εκτάσεις!

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ



 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναλύοντας τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο, μόνο φέτος η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24/8, καταγράφει αύξηση 195%, την ώρα μάλιστα που ο αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) καταγράφει μείωση 52% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων!

Με απλά λόγια, οι πυρκαγιές είναι λιγότερες, αλλά εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής διάλυσης της δασοπυρόσβεσης, της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και του «τρέξτε να σωθείτε»... σβήνουν στη θάλασσα!

Την ίδια περίοδο (από την αρχή του χρόνου ως τις 24/8):

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 26-27 Αυγούστου

 


 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 26-27 Αυγούστου:

- Δεν πάει άλλο! Εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης κρατικού μηχανισμού: Κανείς θεατής, ώρα για δράση! Η πολιτική του κέρδους κάνει στάχτη το περιβάλλον, τα σπίτια, τις ζωές μας.

- Αποκαλυπτικό: Ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμοί – Επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό.

- ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Μεγαλύτερη «ευελιξία» και νέο χτύπημα στην απεργία, για δουλειά όποτε και όπως θέλει ο εργοδότης

- ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η καλύτερη άμυνα στην επίθεση του κεφαλαίου είναι η αντεπίθεση

- Πολλά φεστιβαλικά ραντεβού τις επόμενες μέρες: Στην κορύφωση προς τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη

- ΠΑΤΡΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Συνεχίζουμε με τον λαό τους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών!

- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη με μεγάλη συναυλία στη Ζάτουνα - Αυτήν την Κυριακή 27/8, στις 7.30 μ.μ., στον τόπο όπου ο Μίκης έγραψε εξόριστος τις «Αρκαδίες»