Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

ΠΟΕΣ: Να πληρώσει η Αττική Οδός ΑΕ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας


EUROKINISSI

Με έγγραφό της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο διαμαρτύρεται για τη χρησιμοποίηση μέσων και προσωπικού στον καθαρισμό από χιόνια της Αττικής Οδού και απαιτεί να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις ισχύουσας υπουργικής απόφασης και να ζητηθεί από την ιδιωτική εταιρία «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ» που διαχειρίζεται την Αττική Οδό και λαμβάνει τα κέρδη από τη χρήση της, να καταβληθούν τα ποσά που της αναλογούν από τη χρησιμοποίηση αυτή των μέσων και του προσωπικού.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΠΟΕΣ, μια τέτοια ενέργεια, στην οποία προέβη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παραχωρώντας προσωπικό για καθαρισμό οδικού άξονα που διαχειρίζεται ιδιωτική ανώνυμη εταιρία, αφήνει οποιονδήποτε «ορεχθεί» στο μέλλον κάτι παρόμοιο να το αιτηθεί και να το λάβει, χωρίς κόστος και κόπο.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ έχεις ως εξής:

Ζήτω το φαίνεσθαι – Εντολή υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία να “προσέξουν” περιστατικά δημοσιότητας


«20 Νοσοκομεία ήταν πλήρως αποκλεισμένα και απροσπέλαστα για ασθενείς και έκτακτα περιστατικά … Το εξουθενωμένο προσωπικό δούλευε από τη Δευτέρα το πρωί πάνω από 4 σερί βάρδιες για να καλύψουν τα κενά λόγω αδυναμίας πρόσβασης των συναδέλφων», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

Όλα αυτά την ώρα  που στη σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Υγείας ο οποίος δήλωνε ότι τα «νοσοκομεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα».

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι νοσοκομειακές δομές είχαν καταρρεύσει και το μόνο που ενδιέφερε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και μην ξεφύγει κάτι στη δημοσιότητα που θα εξέθετε και άλλο την ανικανότητα των χειρισμών τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιεύει έγγραφο προς τους Διοικητές των νοσοκομείων στους οποίους «εφιστούν την προσοχή τους ότι σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων ή σε περιπτώσεις που ενδεχομένως μπορούν να απασχολήσουν τη δημοσιότητα, ότι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα 24 ώρες το 24ωρο το ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ».

«Ξεκινάει η μάχη»


 

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό πως καταθέτει πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ πήραν μπρος και τα επικοινωνιακά επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί το έκανε; Τι κρύβει η πρόταση Τσίπρα;» και άλλα παρόμοια, χρωματισμένα βέβαια με την πολιτική τοποθέτηση του κάθε ΜΜΕ, κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση. Ενδεικτικά οι τίτλοι των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων που είναι φιλικά προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Ξεκινάει η μάχη σήμερα στη Βουλή», «Ροντέο», «Δε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης», «Ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την επίθεση», «Ανένδοτος διαρκείας», «Μετωπική σύγκρουση».

Ας αποκωδικοποιήσουμε λίγο τους τίτλους και την όλη συζήτηση. Ποια είναι η «μάχη» και η «κλιμάκωση»; Μία συζήτηση στη Βουλή, επί 3 ημέρες, με μία ψηφοφορία με αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δεν ισχυρίζεται άλλωστε και κανείς το αντίθετο. Ποια είναι η «θέση μάχης» που πρέπει να πάρει π.χ. εργαζόμενος; Να συντονιστεί στο κανάλι της Βουλής; Να έχει ανοιχτό το Τwitter και να παρακολουθεί τα hashtags των ημερών;

Μάχη... επιβίωσης

 

 

Με τον λαό να στενάζει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και σε άλλα βασικά αγαθά, γίνεται πια καθαρό ότι καμιά ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει με ψωροεπιδόματα και αυξήσεις - κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, όπως αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση και εξανεμίζονται την επόμενη κιόλας μέρα.

Δίπλα στον εφιάλτη των λογαριασμών για ρεύμα, φυσικό αέριο κ.ά., στις λίστες του σούπερ μάρκετ που μετατρέπονται σε δυσεπίλυτα «σταυρόλεξα», χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν και τα συσσωρευμένα χρέη στο κράτος, που οδηγούν σε κατασχέσεις και δεσμευμένους λογαριασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Νοέμβρη, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 110 δισ. ευρώ, ενώ λόγω ΕΝΦΙΑ και άλλων φορολογικών βαρών, μέσα σε ένα μόλις μήνα, προστέθηκαν άλλα 750 εκατ. ευρώ στις πλάτες του λαού, που δεν μπορεί να ξεπληρώσει, προμηνύοντας νέο κύμα κατασχέσεων.

Πλέον, περισσότεροι από 930.000 φορολογούμενοι με δεσμευμένους λογαριασμούς και εκατομμύρια δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό.

Τα νοσοκομεία λειτούργησαν χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων


Η πρόσβαση σε αυτά περιορίστηκε λόγω της ανυπαρξίας υποδομών καθαρισμού

 

Η είσοδος του Νοσοκομείου ΚΑΤ στις 25 Γενάρη
Η είσοδος του Νοσοκομείου ΚΑΤ στις 25 Γενάρη
Στον εξωραϊσμό της πραγματικότητας επιμένει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη να επιμένει ότι όλα πήγαν καλά και τα όποια προβλήματα περιορίστηκαν σε «νοσοκομεία που βρίσκονταν στα βόρεια προάστια, στο Παίδων Πεντέλης και το "Σισμανόγλειο", ως προς τη δυνατότητα εισόδου», ενώ «τα νοσοκομεία που εφημέρευαν δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός του "Σωτηρία", όπου υπήρξε μια δυσλειτουργία»...
 
Στο «Παμμακάριστος»

Στο κέντρο της Αθήνας, στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος», τη Δευτέρα 24 Γενάρη μόνο δύο ειδικευμένες παθολόγοι κατάφεραν να μεταβούν στο νοσοκομείο, σηκώνοντας όλο το βάρος της παρακολούθησης και ευθύνης για τη νοσηλεία δεκάδων ασθενών της Παθολογικής κλινικής, οι οποίοι ήταν μοιρασμένοι σε ...5 πτέρυγες.

«Δεν υπήρξε ενημέρωση στους εργαζόμενους πώς θα δουλέψουμε. Δεν υπήρξε μέριμνα για την ασφαλή μεταφορά ούτε του προσωπικού, ούτε των ασθενών από και προς το "Παμμακάριστος"», καταγγέλλει η μια από τις δύο παθολόγους, η οποία έκανε τη μια βάρδια μετά την άλλη.

Την Τρίτη 25 Γενάρη, ο συνολικός αριθμός ασθενών ήταν 55, εκ των οποίων 3 διασωληνωμένοι σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και 4 σε υποστήριξη με συσκευή high flow. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ, ούτε εντατικολόγους.

«Μομφή» για την κυβέρνηση, αλλά «μαξιλάρι» στην αντιλαϊκή στρατηγική

 

Eurokinissi

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Ως αφορμή για την επιλογή του ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε την διογκωμένη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο λαό για τις εξελίξεις στην πανδημία, τις μεγάλες ελλείψεις υποδομών και τις αντίστοιχες καταστροφές του πρόσφατου χιονιά καθώς και την εξέλιξη της μεγάλης ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα.

Είναι προφανές ότι με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως ο «νέος σωτήρας» την ίδια στιγμή που στην ουσία στηρίζει και έχει βάλει την σφραγίδα του και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία ευθύνεται για όλα όσα αγανακτεί και οργίζεται ο λαός μας.

Αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης, η συνεδρίαση της Ολομέλειας - που είχε πρόγραμμα τη συζήτηση του «αναπτυξιακού» νόμου - διακόπηκε, όπως προβλέπει ο κανονισμός, προκειμένου σήμερα στις 6 το απόγευμα να ξεκινήσει τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Για «πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, όπως και για «τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές, στην πανδημία, στον χιονιά». Το πεδίο αντιπαράθεσης θα μεταφερθεί στο ποιος είναι ο ικανότερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής της ίδιας στρατηγικής καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση οτι μπορεί αυτή να υλοποιείται, να στηρίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και να υπηρετεί και τις λαϊκές ανάγκες. Βεβαίως το έργο αυτό ο λαός το έχει ξαναδεί πολλές επαναλαμβανόμενες φορές.

«Άνθρακες»... ο θησαυρός


 

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρχικά στα social media, στη συνέχεια σε ιστοσελίδες διάφορες αναρτήσεις και τέλος σε κάποιες εφημερίδες -με πηγή τον καθηγητή Ιστορίας του John Hopkins Σεργκέι Ράντσενκο- αναφορές περί «συγκλονιστικών αποχαρακτηρισμένων αρχείων της Σοβιετικής Ένωσης» που αναφέρονται στον αγώνα του ΔΣΕ και τις σχέσεις ΚΚΕ - ΚΚΣΕ εκείνη την περίοδο. Οι τίτλοι και υπότιτλοι ξεπέρασαν τη φαντασία των συγγραφέων με αναφορές όπως «σχέδιο απόσπασης τμήματος της ελληνικής επικράτειας από το ΚΚΕ», «όπλα από τον Στάλιν στον Ζαχαριάδη» κ.ά.

Δεν ξέρουμε τι σχέση έχει κατ' αρχάς ο Σεργκέι Ραντσένκο με την ελληνική ιστορία. Μπορεί για αυτόν να πρόκειται για συγκλονιστικά νέα στοιχεία, όμως εδώ στην Ελλάδα οι αναφορές που παρουσιάζονται όχι μόνο είναι γνωστές, αλλά περιλαμβάνονται στην ουσία τους σε αναφορές του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ» στον σχετικό τόμο και στις αντίστοιχες σελίδες....