Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Μνημονιάρα

 

«Το νέο Μεσοπρόθεσμο είναι και νέο μνημόνιο;» ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απάντησε: «Το αντίθετο. Στην πραγματικότητα βάζει όρια και κανόνες για να μην οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια. Και επιβεβαιώνει ποιοι είναι συνεπείς σε σχέση με αυτά που λένε και αυτά που κάνουν». Πράγματι, η κυβέρνηση είναι συνεπέστατη στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Εξ ου και το πρόγραμμα προβλέπει κλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, καθήλωση των μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν 13 χρόνια, ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών (με «πράσινα» χαράτσια κ.λπ.), σε έναν αντιλαϊκό «οδικό χάρτη» που φτάνει μέχρι το 2028. Πλασάρει μάλιστα ως «τυράκι» τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση του χρέους, κρύβοντας ότι αυτά θα στηριχτούν στην παραπέρα διάλυση του λαϊκού εισοδήματος, ενώ τα όποια οφέλη θα τα καρπωθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο σκέλος των κρατικών εσόδων μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπου η συγκέντρωση έμμεσων φόρων έσπασε κάθε ρεκόρ. Είναι δεδομένο ότι ο λαός θα συνεχίσει να χαρατσώνεται άγρια για να «απελευθερώνονται» χρηματοδοτήσεις (από ευρωενωσιακά και κρατικά ταμεία) και να συνεχίζονται «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Με άλλα λόγια, όχι απλά μνημόνιο αλλά ...μνημονιάρα διαρκείας το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Λόγος απόλυσης η καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ!

 

Πηγή φωτο: https://theintercept-com.

Η εβραϊκής καταγωγής Μάουρα Φινκελστάιν είναι η πρώτη μόνιμη καθηγήτρια αμερικανικού πανεπιστημίου η οποία απολύθηκε από τη δουλειά της επειδή υποστηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό. Η Φινκελστάιν, που αποκάλυψε την υπόθεσή της σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «The Intercept», ήταν καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο κολέγιο Μούλενμπεργκ, ένα μικρό ίδρυμα ανθρωπιστικών επιστημών στην Πενσιλβάνια.

Η απόλυσή της είναι αποτέλεσμα της τεράστιας επιχείρησης τρομοκράτησης όσων εκφράζουν την καταδίκη τους στα εγκλήματα του Ισραήλ και την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Μια επιχείρηση που ειδικά στις ΗΠΑ εστιάζει στη νεολαία και στα πανεπιστήμια, με μεθόδους βγαλμένες από τα συρτάρια της εποχής του μακαρθισμού, ενώ οξύνεται και η κρατική καταστολή των κινητοποιήσεων.

Εκατοντάδες είναι οι φοιτητές στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό τους τελευταίους 11 μήνες. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καθηγητών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έχουν υποβληθεί σε έρευνα επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ακόμα και για δηλώσεις που έκαναν εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Αγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός μη μόνιμων ερευνητών και διδασκόντων που έχασαν τις δουλειές τους, καθώς τα - κατά πλειοψηφία ιδιωτικά - πανεπιστήμια των ΗΠΑ λειτουργούν κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αντίστοιχου είδους συμβόλαια με το προσωπικό τους.

Εικόνες του θανάσιμου κινδύνου της εμπλοκής


Αριστερά: Όπως φαίνονταν οι πύραυλοι του Ιράν από τη Λεμεσό της Κύπρου - Δεξιά: Η Ελλάδα «εντός βεληνεκούς»
Αριστερά: Όπως φαίνονταν οι πύραυλοι του Ιράν από τη Λεμεσό της Κύπρου - Δεξιά: Η Ελλάδα «εντός βεληνεκούς»

 

Λίγες ώρες μετά την πυραυλική απάντηση του Ιράν δεκάδες εικόνες, βίντεο, γραφικά κατακλύζουν τα social media και ενημερωτικά μέσα. Θα σταθούμε σε δύο από αυτές.

Στα πλαίσια στρατιωτικών αναλύσεων για τους τύπους πυραύλων που χρησιμοποίησε το Ιράν και για το οπλοστάσιό του, το BBC επεξεργάστηκε ένα γράφημα που απεικονίζει το βεληνεκές που έχουν τα πιο προηγμένα όπλα του Ιράν.

Στο γράφημα με τους κύκλους φαίνεται ότι η χώρα μας, άρα και κρίσιμες υποδομές που παίζουν ενεργό ρόλο στις κινήσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. η βάση της Σούδας), βρίσκονται «εντός βεληνεκούς». Μάλιστα, μόλις χτες, το Ιράν προειδοποίησε ότι αν οι σύμμαχοι του Ισραήλ παρέμβουν άμεσα, θα πρέπει να αναμένουν ότι τα συμφέροντα και οι βάσεις τους στην περιοχή θα αντιμετωπίσουν «ισχυρή επίθεση»... 

Η δεύτερη εικόνα έρχεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Εκεί που οι κάτοικοι αντί για τα αστέρια το βράδυ της Τρίτης έβλεπαν ιρανικούς πυραύλους...

Είναι και αυτές οι εικόνες μια επιβεβαίωση ότι η συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο υποστηρίζοντας το Ισραήλ, που κατέχει παλαιστινιακά και τώρα θέλει να κατακτήσει και εδάφη του Λιβάνου, καθιστά τον ίδιο τον ελληνικό λαό στόχο πιθανών αντιποίνων. 

 

902gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή Η κυβέρνηση οδηγεί τον λαό και τη χώρα σε πολεμική εμπλοκή με απρόβλεπτες διαστάσεις


 

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: 

«Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες του ισραηλινού κράτους με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη.

Επιβεβαιώνεται η πορεία της πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή η οποία μπορεί να πάρει ακόμη πιο τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν.

Η πολιτική του κράτους του Ισραήλ και της κυβέρνησης Νετανιάχου στρέφεται όχι μόνο κατά των άλλων λαών, αλλά και κατά του ίδιου του ισραηλινού λαού που τον μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων.