Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Μετρώντας βήματα




Για τις ευρύτερες εξελίξεις στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα

Μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, μέσα σε συνθήκες βίαιου αντικομμουνισμού, με την απαγόρευση δράσης σε διάφορα ΚΚ της Ευρώπης και του κόσμου, με την θεωρία των «δύο άκρων» να δεσπόζει μέσα στα Πανεπιστήμια, αλλά και με την σοσιαλδημοκρατία να παίζει πρωτοπόρο ρόλο
στη διαχείριση του αστικού κράτους και τη σπίλωση του κομμουνισμού, το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα καλείται να σηκώσει και πάλι ψηλά τη σημαία της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Ιδιαίτερα σήμερα που ο ιμπεριαλισμός φαίνεται να ξανά θεριεύει θρέφοντας και πάλι τον φασισμό.

Παρόλα αυτά μπορούμε να πούμε πως κατά το πέρας αυτής της περιόδου το κομμουνιστικό κίνημα μετράει βήματα που ουκ ολίγη σημασία έχουν. Ας επισημάνουμε κάποια από αυτά:

Η μεγάλη απεργία στα μεταλλεία του Λαυρίου το 1929


 Μάθημα ταξικής αντοχής, αλληλεγγύης και θάρρους

Την 1η Φλεβάρη συμπληρώνονται 90 χρόνια από την έναρξη του σκληρού απεργιακού αγώνα που έδωσαν το 1929, επί 47 μέρες, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία του Λαυρίου. Κάθε μέρα της απεργίας είναι και ένα ξεχωριστό παράδειγμα ταξικής αντοχής, αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και θάρρους.

Τον αγώνα στο Λαύριο καθοδήγησε η Ενωτική ΓΣΕΕ, που συγκροτήθηκε λίγες μέρες μετά το ξεκίνημα της απεργίας.
Την ίδια περίοδο ξέσπασε μια ακόμη απεργία στην Ελευσίνα, στην οποία παρενέβη η τότε πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σε αυτούς τους δύο απεργιακούς αγώνες αποτυπώνεται ανάγλυφα η αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο κίνημα: Της ταξικής σύγκρουσης από τη μια και της ταξικής συνεργασίας από την άλλη.

Σήμερα, ξεχωρίζουμε κάποιες από τις στιγμές της μάχης στο Λαύριο, όπως αποδόθηκαν στα φύλλα του «Ριζοσπάστη» (διατηρείται η ορθογραφία της εποχής).

Σε αποστολή


Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεση του «ιδρύματος Σόρος» για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι τουλάχιστον υποκριτικές, από εκείνους που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, πτυχές του οποίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας με διάφορες αφορμές. Εφτασαν μάλιστα ορισμένοι να ανακαλύπτουν οργισμένοι τάχα ότι το «ίδρυμα Σόρος» δαπάνησε από το 1992 περίπου 100 εκατ. ευρώ στην ΠΓΔΜ για δράσεις που «ενθαρρύνουν» τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας, σε αντιπαράθεση με την επιρροή της Ρωσίας. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει στενές σχέσεις με τον κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντεπανάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα σχετίζεται με τους Δημοκρατικούς και χρηματοδοτεί ανά τον κόσμο χιλιάδες ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς, ακόμα και απευθείας τα κράτη, προκειμένου να προωθούν «μεταρρυθμίσεις» σύμφωνες με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Βέβαια, το «ίδρυμα Σόρος» δεν είναι το μοναδικό που κάνει αυτήν τη δουλειά. Μόλις πριν από λίγες μέρες γράφαμε για ανάλογα προγράμματα του πανεπιστημίου Columbia, ενώ η ίδια η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενθαρρύνει τη δράση και χρηματοδότηση ΜΚΟ, προκειμένου να αμβλύνεται ο αντιαμερικανισμός και να προχωράνε τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Πάντως, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, αλλά και τα πανηγύρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τη συμφωνία, είναι τουλάχιστον πρόκληση να επιμένει η κυβέρνηση ότι έκλεισε ένα «διμερές» ζήτημα, για να εξοικονομήσει διπλωματικό κεφάλαιο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία...

Κυβέρνηση με «Φιλεργατικές» φαντασιώσεις ενώ τσακίζει το λαό!


Παριστάνει με θράσος τον... φίλο του λαού

Συνεχίζει να προκαλεί το λαό η κυβέρνηση, επιχειρώντας να φιλοτεχνήσει το προφίλ του... φίλου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που εδώ και μια τετραετία έχει ισοπεδώσει με την πολιτική της.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που βάζει στο «γύψο» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αφήνοντας στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού τη διαμόρφωση των μισθών με γνώμονα τι «σηκώνει» η καπιταλιστική οικονομία, συνιστά μια «εμβληματική πρωτοβουλία» για το λαό, επαναλαμβάνοντας και όλη την κυβερνητική προπαγάνδα περί ενίσχυσης τάχα του λαϊκού εισοδήματος. Φυσικά, δεν είπε ούτε λέξη και ως προς το αίτημα για κατώτερο μισθό 751 ευρώ, ενώ την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου η κυβέρνηση «έχει καταθέσει σχετική πρόταση».

«Ικανοί» είναι οι εκλεγμένοι που βάζουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική


Σε εκδήλωση για τις εκλογές μίλησαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο Χ. Βέλλης, υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών
Ο Χ. Βέλλης, υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας Νεάπολης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27/1 η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΚΟΒ Νεάπολης - Συκεών του ΚΚΕ για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές ήταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Αβραμόπουλος, και ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χαράλαμπος Βέλλης.
 Ακολούθησαν παρεμβάσεις από μέλη φορέων του κινήματος της ευρύτερης περιοχής, ενώ το δικό τους ξεχωριστό στίγμα έδωσαν και εργαζόμενοι του δήμου που συμμετείχαν μαζικά και θα εκπροσωπηθούν και στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ !!! [ video ]




Όπου σπίτι, εκείνη η μικρή – ελάχιστη γαλαζοπράσινη κουκίδα σ’ ένα, μάλλον, άπειρο σύμπαν στο χρόνο και στο χώρο. Σ’ αυτόν τον ελάχιστο, όμορφο αλλά και άσημο πλανήτη όπου συντελείται το θαύμα της έλλογης ζωής, ο φασισμός επελαύνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του.



Ουκρανία, Πολωνία, χώρες της Βαλτικής, Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία. Στη Βουλγαρία (βλέπε φωτογραφία) ανεμίζουν οι σβάστικες στους δρόμους. Οι Πολωνοί νεοναζοί διαδηλώνουν μέχρι την πύλη του Άουσβιτς με αντισημιτικά συνθήματα.

Η καλύτερη απάντηση


Από το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας 
Από το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας

Η ενίσχυση των μπλόκων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, το στήσιμο νέων σε όλη τη χώρα, το κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, δίνουν την καλύτερη απάντηση στις τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος εκπροσώπων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Δίνουν την καλύτερη απάντηση στη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χτυπήσει τον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς «με το καλημέρα», με αυταρχισμό, συκοφαντίες και υποκίνηση του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού».

Είναι προκλητικές οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών - τις οποίες επανέλαβε και χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης - που κάνουν τους ανήξερους για τις διώξεις. Το ίδιο ανήξερη το έπαιζε η κυβέρνηση και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, όταν τα χημικά και οι βόμβες κρότου - λάμψης έπεφταν στο ψαχνό, τραυματίζοντας διαδηλωτές.