Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

“Ειρήνη σημαίνει παγκόσμια επανάσταση του προλεταριάτου” – 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας


Σταθμοί που οδήγησαν στην ίδρυση του μαζικότερου ΚΚ της δυτικής Ευρώπης στο Μεσοπόλεμο. 


Το θερμό φθινόπωρο και τα «Κόκκινα Χριστούγεννα»  του 1918 στη Γερμανία βρήκαν το αποκορύφωμά τους σε μια μυστική τριήμερη συνεδρίαση στην πρωσική βουλή στο Βερολίνο, στο διάστημα 30 Δεκέμβρη – 1η Γενάρη. Επρόκειτο για το συνέδριο των Σπαρτακιστών, που αποφάσιζαν τον οργανωτικό τους διαχωρισμό από το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που είχε αποσχιστεί από το SPD το 1917, λόγω της αντίθεσης στην προδοτική φιλοπόλεμη πολιτική του τελευταίου και την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Η ιδρυτική απόφαση ελήφθη σχεδόν παμψηφεί, με εξαίρεση τρεις διαφωνίες, ανάμεσά τους και του παλιού συντρόφου της Ρόζας Λούξεμπουργκ, Λέο Γιόγκιχες, ηγέτη των Σπαρτακιστών που δε διαφωνούσαν με την δημιουργία του νέου κόμματος αυτή καθεαυτή, αλλά με τη χρονική στιγμή της ίδρυσής του.

Η «σοβιετική εισβολή» και «κατοχή» στο Αφγανιστάν






Από herko στο Δεκ 30, 2018 Ιστορία

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! //

Στις 27 Δεκεμβρίου 1979 η Σοβιετική Ένωση, έπειτα από έκκληση της αφγανικής κυβέρνησης και υλοποιώντας το σύμφωνο βοήθειας που είχαν συνάψει ένα χρόνο πριν, σπεύδει σε βοήθεια της λαϊκής δημοκρατίας του Αφγανιστάν που δοκιμαζόταν από την αντεπαναστατική δράση των αστών, του θρησκευτικού κατεστημένου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού (κυρίως του αμερικανικού).

Τελικά, με την καταλυτική συνδρομή των ΗΠΑ και με την αποχώρηση των σοβιετικών στις 15-φεβ-1989, θα επικρατήσουν οι μουτζαχεντίν (1992), οι οποίοι θα προχωρήσουν σε σφαγές χιλιάδων προοδευτικών ανθρώπων και θα επιβάλλουν στη χώρα ένα σκληρό και ανελέητο θεοκρατικό καθεστώς.

Η αποχώρηση της ΕΣΣΔ άνοιξε κυριολεκτικά την πιο «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του Αφγανιστάν…

Το 2019 χωρίς μαντεψιές




Αν δεν ήταν βαθιά αντιλαϊκά, σκόπιμα εκφοβιστικά κι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των πολιτών τα «εορταστικά» γεγονότα - πυροτεχνήματα της φετινής ουράς του έτους, θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει χοντροκομμένη γκροτέσκα προπαγάνδα ενός αυτοκαταστρεφόμενου πολιτικού συστήματος. Με μεγαλόστομα παζαρέματα, βόμβες απ' το ιδεολογικό πουθενά ως το ερμηνευτικό τίποτα, τη σπέκουλα πάνω στον πόνο των πολλών άλλων, νομιμοποιημένη τάχα μου δήθεν απ' το προεκλογικό κλίμα που στραβό - ξεστραβό το τρώει η αστική αλεπού συστηματικά κι οργανωμένα, μπαίνουμε στην καινούρια χρονιά κι η ημερολογιακή αλλαγή ξαφνικά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΞΙΚΟΥ


Χωρίς εργατική εξουσία δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αλλαγή
 
Συνέντευξη του Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέα της ΚΕ, στον «Ριζοσπάστη»

Το ΚΚ Μεξικού ενισχύει την αυτοτελή του παρουσία για την άνοδο της ταξικής πάλης στη χώρα
(CC) Cuau Guerra
Το ΚΚ Μεξικού ενισχύει την αυτοτελή του παρουσία για την άνοδο της ταξικής πάλης στη χώρα
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη χώρα μας, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον σύντροφο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, για την κατάσταση στη χώρα του, τις νέες αυταπάτες που δημιουργεί η «αριστερή» κυβέρνηση Ομπραδόρ, τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στους Μεξικανούς κομμουνιστές σε μια τεράστια χώρα με σχεδόν 130 εκατομμύρια κατοίκους και δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες στις ΗΠΑ, μέλος του G20 και 2η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
 Η συζήτηση που είχαμε έχει ως εξής:

-- Η αστική τάξη του Μεξικού κατάφερε να εγκλωβίσει την πλειοψηφία του λαού στις τελευταίες εκλογές και από την 1η Δεκέμβρη ανέλαβε καθήκοντα η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Τι αναμένει το ΚΚ Μεξικού από τη νέα κυβέρνηση, που αυτοπαρουσιάζεται ως «αριστερή»;

-- Καταρχάς ευχαριστούμε τον «Ριζοσπάστη», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ευκαιρία μέσω αυτής της συνέντευξης να μεταφέρουμε ορισμένες από τις σκέψεις και τις δράσεις του ΚΚ Μεξικού και να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες συγχύσεις και απατηλές ειδήσεις που διαδίδονται εκτός Μεξικού για το τι συμβαίνει σε αυτό, πώς εξελίσσεται η πάλη των τάξεων.

«ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ»


«Ζει και βασιλεύει» η εργοδοτική ασυδοσία - Ξεσκεπάστηκαν τα φούμαρα της κυβέρνησης
 
Γράφουν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από κλάδους μισθωτών επιστημόνων με γενικευμένη χρήση αυτού του αντεργατικού όπλου
Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, τον Ιούλη του 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξήγγειλε και διαφήμιζε ένα ακόμα δήθεν «φιλεργατικό» μέτρο: Διά στόματος του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι θα έβαζε τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών να εμφανίζουν μισθωτούς εργαζόμενους ως «αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι».

Πώς ισχυριζόταν ότι τάχα θα το έκανε αυτό η κυβέρνηση; Διατηρώντας στο ακέραιο τη δυνατότητα των εργοδοτών να συνεχίζουν αυτό το αίσχος και προσφέροντάς τους παράλληλα την εναλλακτική της... επιδότησης (!), προκειμένου, όπως έλεγε ο Αλ. Τσίπρας κατά την τότε επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, να «δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά, για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία».