Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Κουράγιο


Μόνο ως της ...μπουρδολογίας το ανάγνωσμα μπορεί να χαρακτηριστεί το χτεσινό πόνημα της εμμονικής αντικομμουνιστικής στήλης των «Νέων». Η εφημερίδα, σε έναν ακόμα χυδαίο σχολιασμό για την τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη και για να στάξει δηλητήριο στην τελευταία επιθυμία του «να πεθάνει σαν κομμουνιστής», το ρίχνει στη γνωστή σταλινολογία. Κατά ...διαβολική σύμπτωση, ο αρθρογράφος της στήλης «θυμάται» μια ιστορία από το πώς ο σοβιετικός λαός αποχαιρέτησε μαζικά με λαϊκό προσκύνημα τον Ι. Στάλιν πριν από 68 χρόνια και με αφορμή τη διήγηση ενός ...έγκριτου «ιστορικού» εκείνης της εποχής, που διέγραψε λαμπρή καριέρα στον αντικομμουνισμό πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στις ΗΠΑ, «χτίζει» το παραμύθι του για την «απανθρωπιά» του σοσιαλιστικού συστήματος, που ενδιαφερόταν μόνο για τη χειραγώγηση και τις εντυπώσεις. Τι να πει κανείς για την απελπισία που βγάζουν τέτοια κείμενα; Τι να πει για τη μανία που πιάνει τους σεσημασμένους αρθρογράφους κάθε φορά που διαπιστώνουν ότι όση λάσπη και να ρίχνουν στο ΚΚΕ, στις ιδέες και τη δράση του, τους έρχεται το ένα στραπάτσο μετά το άλλο. Τι να πει κανείς για τα όσα υποφέρουν κάθε φορά που συνειδητοποιούν τους ακατάλυτους δεσμούς που έχει το ΚΚΕ με τον λαό της χώρας μας, με τους πρωτοπόρους δημιουργούς που υμνούν αυτή την «ακατάβλητη στρατιά των απλών ανθρώπων»; Κουράγιο μόνο... Θα το χρειαστούν.

«Μεταμορφώνονται» και αναδεικνύονται οι ελεύθεροι χώροι απ' όπου περνάει το Φεστιβάλ, δυναμώνει η πάλη για την αξιοποίησή τους

 

Σε νέο χώρο, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στην Πολίχνη, ξεκινάνε την ερχόμενη Πέμπτη οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη

 

Την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Σεπτέμβρη, και για τρεις μέρες κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες φέτος θα διεξαχθούν σε έναν νέο χώρο, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, στην καρδιά της δυτικής πλευράς της πόλης.

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να «μεταμορφώσουν» με τη συλλογική εθελοντική δουλειά τους έναν ακόμα χώρο απ' όπου θα περάσει το Φεστιβάλ.

Η αλλαγή χώρου εξάλλου δεν αποτελεί κάτι νέο: Αν και το μεγαλύτερο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός για την πόλη έχει καθιερωθεί για τους νεότερους να λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια, από το 2008, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», οι μεγαλύτεροι θυμούνται πως οι «κόκκινες πολιτείες» του Φεστιβάλ στη 47χρονη πορεία τους έχουν φιλοξενηθεί σε μια σειρά από χώρους και περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Από το 1975, οπότε το πρώτο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Τριανδρίας, πολλές είναι οι γειτονιές της πόλης που κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουν υποδεχτεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ήδη από τον Αύγουστο ξεκινούσαν τις εργασίες προετοιμασίας. Το στρατόπεδο «Καρατάσιου», συγκεκριμένα, θα αποτελέσει τη 12η τοποθεσία όπου έχει πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ Καταγγέλλει και καταδικάζει τις πρόσφατες προκλητικές αποφάσεις της ΕΕ κατά της Κούβας

 

 

«Τις προκλητικές πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μέσω της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωκοινοβουλίου δίνει βήμα σε μηχανισμούς και οργανώσεις που δρουν για την υπονόμευση των κατακτήσεων και των επιτυχιών της Κουβανικής Επανάστασης, καταγγέλλει και καταδικάζει», η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Όπως αναφέρει, «γι’ ακόμη μια φορά η ΕΕ επιστρατεύει τα χρεοκοπημένα, ψεύτικα επιχειρήματα της δήθεν υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας για να δώσει άλλοθι στις ιμπεριαλιστικές προβοκάτσιες κατά του λαού της Κούβας».

Μπογδάνος: Ο χαφιές των νηπίων — ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις



Νέο ρατσιστικό χτύπημα από τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνο. Χτες, με ανάρτηση στο ίντερνετ δημοσιοποίησε παράνομα λίστα νηπίων από βρεφονηπιακό σταθμό της Αθήνας, για να αναδείξει ότι τα περισσότερα νήπια είναι προσφυγόπουλα. Χρησιμοποίησε στοιχεία από την ιστοσελίδα MeaCulpa.gr. Λίγο αργότερα και μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε στο διαδίκτυο, για τη στοχοποίηση των παιδιών, κατέβασε την ανάρτηση.

“Φορολογήστε τους πλούσιους” – Ο “ακτιβισμός” των αστών βγαίνει στην πασαρέλα…

 


Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές των Δημοκρατικών λανσάρει σε ένα γκαλά ένα ακριβό φόρεμα με το σύνθημα “Φορολογήστε τους πλούσιους” και πιστεύει πως έτσι προωθεί τη λύση του προβλήματος…

Αν κάποιος θέλει να δει ποιο είναι το επίπεδο των δυνάμεων που θεωρούνται αριστερές  στις ΗΠΑ -και λειτουργούν ως… πρότυπο για τη δική μας “Αριστερά”-, πιθανότατα αρκεί να δει αυτό το βίντεο με τη Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, που έχει λάτιν ρίζες και πρόσκειται στη “ριζοσπαστική” πτέρυγα του Σάντερς.

Τα «προσεχώς» του «νέου ΕΣΥ»

 

Οσο πλησιάζουν τα αποκαλυπτήρια για το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι αυτό πρέπει να βρει απέναντι τον λαό και όλους τους υγειονομικούς, γιατί οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά και σε χειρότερες εργασιακές σχέσεις για γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, συνολικά για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα της Υγείας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν με βάση τις κατευθύνσεις του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ), η έκθεση του οποίου αναμένεται τις επόμενες μέρες. «Ραχοκοκαλιά» του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι «οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)» και «τα συμπεράσματα της έκθεσης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», η οποία αναφέρει ότι «το όφελος συνίσταται στην αύξηση του ανταγωνισμού των Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΥΥ) και στην αύξηση εσόδων μέσω της εφαρμογής ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας».

* * *

Η Ανώνυμη Εταιρεία που συστάθηκε με νόμο του 2020 θα αξιολογεί τις υπηρεσίες Υγείας, με κριτήρια «από το πάνω ράφι» της στρατηγικής της ΕΕ για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Υγείας. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει με αφορμή και την πανδημία ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συναποτελούν το «εθνικό σύστημα Υγείας», προλειαίνοντας το έδαφος για νέες συμπράξεις και συνέργειες, σε βάρος της υγείας και της τσέπης των ασθενών, αλλά σε βάρος και των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών. Οπως φάνηκε άλλωστε και στις διάφορες φάσεις κορύφωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που τα θεωρεί «κόστος», όχι μόνο δεν επίταξε χωρίς όρους και προϋποθέσεις τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αξιοποίησε την πανδημία και ως ευκαιρία για να προωθήσει νέες ανατροπές σε βάρος των υγειονομικών και κυρίως για να επιταχύνει προαποφασισμένες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που συμπυκνώνονται στο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ».