Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη






Με την αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη 2016 και θα ξεκινήσει 11:00πμ μπροστά από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, που έχει εγκατασταθεί στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, κορυφώνονται φέτος οι εκδηλώσεις της Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ).


Εκδηλώσεις, που όπως σημείωσαν σήμερα 16 Μάη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Γραμματεία της ΕΔΥΕΘ, αφιερωμένες στον αγώνα για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρήσκευμα, από φύλλο και χρώμα του δέρματος. Εκδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό, το σωβινισμό και το φυλετικό μίσος ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους, που γεννά, ενάντια στην καταστροφή, τη φτώχεια και την πείνα, ενάντια στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.


«Αγώνας Δρόμου» χωρίς χορηγούς και σπόνσορες 


Για τρίτη κατά σειρά χρονιά η ΕΔΥΕΘ, στα πλαίσια των καθιερωμένων εκδηλώσεών της του μήνα Μάη, οργανώνει «Αγώνα Δρόμου» προς τιμή του δολοφονημένου, το 1963 στη Θεσσαλονίκη, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Πώς φτάσαμε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


 

pagkosmios-polemos

Πώς φτάσαμε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Γράφει ο Αρης Καρρέρ // Στο Ατέχνως

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ενεργούν τες εξ’ ονόματος του ανωτάτου γερμανικού στρατηγείου, δεχόμαστε την άνευ όρων συνθηκολόγηση όλων των ενόπλων μας δυνάμεων στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, καθώς και όλων των άλλων δυνάμεων που βρίσκονται σήμερα κάτω από τις διαταγές του γερμανικού στρατηγείου, με το ανώτατο στρατηγείο του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα με το ανώτατο στρατηγείο των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων».

Η παραπάνω πράξη της άνευ όρων συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας, υπογράφτηκε πριν 71 χρόνια μετά τα μεσάνυχτα της 8ης προς 9ης Μαΐου του 1945 στο προάστιο του Ανατολικού Βερολίνου Καρλσχόρστ, από τους αντιπροσώπους του χιτλερικού στρατηγείου στρατάρχη Κάϊτελ και τους ναυάρχους Φρίντεμπουργκ και Στούμπφ, μπροστά στους αντιπροσώπους της Σοβιετικής Ενωσης υφυπουργό Εξωτερικών Βισίνσκι και τον αντιπρόσωπο του Ανωτάτου Στρατηγείου στρατάρχη Ζούκωφ. Ετσι τέλειωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η ιστορία του όμως, δεν είναι μόνον μια ιστορία πολεμικών επιχειρήσεων, όπως ισχυρίζονται ακόμα και σήμερα οι αστοί ιστορικοί. Η ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου είναι πρώτα-πρώτα η ιστορία των λαών που ξεσηκώθηκαν με επικεφαλής τον σοβιετικό, στον αγώνα κατά του φασισμού κι εξασφάλισαν τη νίκη. Είναι η ιστορία των λαών που αγωνίστηκαν με εξαιρετική αποφασιστικότητα, σταθερότητα, ανδρεία και ηρωισμό κατά των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων για την παγκόσμια κυριαρχία.

Οργανωτές και καθοδηγητές του αγώνα-των λαϊκών αγώνων- ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Οι αγώνες της εργατικής τάξης και των εργαζομένων γενικότερα σε συνεργασία με τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιαποικιακά κινήματα, σημείωσαν ραγδαία ανάπτυξη όσο διαρκούσε η καπιταλιστική κρίση.