Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Η παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «κοινωνικό μέρισμα» (VIDEO)





Να στηριχθούν «πρακτικά και συγκεκριμένα» οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες ζήτησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παράλληλα κατήγγειλε το απύθμενο θράσος της κυβέρνησης που πανηγυρίζει για την «υπεραπόδοση» της αντιλαϊκής πολιτικής.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «κοινωνικό μέρισμα», υπογράμμισε πως «δεν θα είναι πολύ αργά αυτή η μέρα» που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα αποκομίσει τη λαϊκή οργή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η λαϊκή επιλογή θα αλλάξει ριζικά ρότα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι όλες οι σοβαρές λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων. Συμπλήρωσε πως το «κοινωνικό μέρισμα» προστίθεται στα άλλα μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας, καθώς και ότι έχει το στόχο να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στα αντιλαϊκά μέτρα της τρίτης «αξιολόγησης».

Με αφορμή τις πλημμύρες, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για τεχνοκρατικό πρόβλημα, αλλά για πολιτικό έγκλημα διαρκείας» όλων των αστικών κυβερνήσεων. Πρόσθεσε ότι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη εμποδίζει τη λαϊκή ευημερία και κάλεσε τις λαϊκές δυνάμεις να οργανώσουν «τώρα» την πάλη τους για να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. 

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

«Την οργή των νεκρών να φοβάστε…»




«Την οργή των νεκρών να φοβάστε…» — του Νίκου Μπογιόπουλου

 

 

ο Υπουργείο απαντά ότι για τα ανύπαρκτα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας φταίει η άναρχη δόμηση δεκαετιών, η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου.

Επομένως το Υπουργείο δεν φταίει.

Η Περιφέρεια απαντά ότι για τις καθυστερήσεις σχεδιασμού και εκτέλεσης απαραίτητων έργων πρόληψης φταίει το δαιδαλώδες, χρονοβόρο, γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, οι καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Επομένως η Περιφέρεια δεν φταίει.

Το κεφάλαιο κερνάει, το κεφάλαιο πίνει...


Πραγματική απαρτία στο συνέδριο, με τους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης και άλλων θεσμών του κράτους, που στρατεύονται ομόψυχα στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης...
Πραγματική απαρτία στο συνέδριο, με τους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης και άλλων θεσμών του κράτους, που στρατεύονται ομόψυχα στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης...
Μπροστά σε μια ...επικοινωνιακή καταιγίδα «καπιταλιστικής ανάπτυξης» βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή το 6ο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης στην Κομοτηνή. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί, εκτός από τα «πέρα δώθε», τα μεγάλα λόγια για τη «δίκαιη ανάπτυξη», το σκηνικό «success story», την «αλλαγή πορείας» σε σχέση με το «διεφθαρμένο παρελθόν» και άλλες μεγαλοστομίες, παρουσίασαν ένα συνεκτικό σχέδιο που περιλάμβανε βασικές προτεραιότητες για το κεφάλαιο στην περιοχή.
 
Προτεραιότητα η γεωπολιτική αναβάθμιση
 
Αυτές οι διακηρύξεις δεν είναι καινούργιες. Ο πρωθυπουργός επανέφερε επί της ουσίας τα περί «πολυδιάστατης» εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής, βάζοντας στο τραπέζι ανταγωνιστικά σχέδια, όπως τον πλωτό σταθμό LNG και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB από τη μια, και από την άλλη το ρώσικο αγωγό «Turk Stream».

Γιατί άραγε το (αστικό) κράτος δανειζόταν και συνεχίζει να δανείζεται;



 
Ο σύγχρονος κρατικός δανεισμός κάλυπτε επί παραδείγματι, την αποπληρωμή παλαιότερων κρατικών δανείων, όπως λόγου χάρη των περίφημων “Δανείων της Ανεξαρτησίας” της περιόδου του 1821 ή φερ’ ειπείν, μετά απ’ το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Τρικούπη, των δανείων του ελληνικού αστικού κράτους για πολεμικές αποζημιώσεις προς την οθωμανική αυτοκρατορία, μετά από τον “Ατυχή πόλεμο” του 1897…
 
Εξαιρετικά πιασάρικοι όροι, όπως όμως και Εξαιρετικά “αυτοΑναιρούμενοι”…
Ανεξαρτησία” μέσω δανειακής εξάρτησης ή “Ατυχής” έκβαση, σα να λέμε πως “θά’σαι τυχερός, αν δε σκοτωθείς”… Κανονικό καπέλωμα της αλήθειας με λέξεις.
Άκου μικροΑστέ! Στην Βιομηχανική Εποχή της δημιουργίας των αστικών εθνών-κρατών, το “εθνικόν κύρος και γόητρον” αγοράζεται ως μιά πιπίλα-καραμέλα.

Μια Ελλάδα...


«Αγώνα ενάντια στη λήθη» δίνει λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μάθαμε με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οσοι βιάστηκαν να γελάσουν ή πολύ περισσότερο να αηδιάσουν, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, αφού μιλάνε τα έργα της κυβέρνησης που έχει γεμίσει τον τόπο με «μνημεία» για να θυμούνται και να μαθαίνουν ο λαός και η νεολαία τι εστί αμερικανοΝΑΤΟική βαρβαρότητα και εμπλοκή της χώρας στα σχέδια αυτά. Ετσι, με βάση τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης, όσοι είναι στην Κρήτη μπορούν να βλέπουν κάθε μέρα τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και αεροπλάνα που πηγαινοέρχονται - πιο πολλά από ποτέ - για να θυμούνται ότι ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ μοιράζουν με το αίμα των λαών τους δρόμους του πετρελαίου, της Ενέργειας, του εμπορίου. Οι Πελοποννήσιοι όχι μόνο μπορούν να βλέπουν τα ισραηλινά αεροπλάνα να απογειώνονται από το «εκπαιδευτήριο» της Καλαμάτας και να εκπαιδεύονται σε προσομοιώσεις βομβαρδισμών στο Ιράν, αλλά σύντομα θα νιώθουν και την ανατριχίλα που προκαλεί η ύπαρξη πυρηνικών δίπλα τους, εκεί στον Αραξο, για να θυμούνται μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών.