Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Βρυχάται ο Πόλεμος στα Σοκάκια του Κόσμου

 

Μα περνάνε παιδιά
Με φωνές και σημαίες

Μπάμπης Ζαφειράτος

Βρυχάται ο Πόλεμος στα Σοκάκια του Κόσμου

 

Συντάσσονται πάλι τα ανθρωποειδή
Τις νιτσεράδες της νύχτας ντυμένα

Ακονίζουν τα νύχια
Του κυνηγιού φορούν τα χειρόκτια
Κι εκεί γαντζωμένα
Σκοτεινά γυμνασμένα γεράκια
Οσμίζονται αίμα

Όρθια τα ερπετά του πλανήτη
Σφυρίζουν
Στους ουρανούς στυλωμένο
Το νεκρόσιτο βλέμμα
Κουκούτσια ουρανίου να φτύνουν παντού
Του πολέμου τους εμπόρους
Δοξάζοντας
Του θανάτου τις ύαινες
Ταΐζοντας
Και του ζόφου τα όρνεα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Από τη «μεταμνημονιακή εποπτεία» στο νέο υπερμνημόνιο

 

Ενεργειακή φτώχεια, εξώσεις, φοροληστεία και μισθοί πείνας «που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα» τα «καλά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του Ταμείου Ανάκαμψης

 

© European Community, 2007

Ενεργειακή φτώχεια «με τη βούλα», εξώσεις και εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια, ακάθεκτη φοροληστεία και μισθούς πείνας στα όρια της «ανταγωνιστικότητας» της καπιταλιστικής κερδοφορίας προδιαγράφει η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε χτες, ως η «άλλη όψη» των δισεκατομμυρίων και των «πακέτων» που θα μασουλάνε την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η Κομισιόν δίνει έτσι μια γλαφυρή εικόνα για το τι έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη «μετάβαση» της εγχώριας οικονομίας από το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας» στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου οι εκταμιεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους θα συνοδεύονται από στενή παρακολούθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό βέβαια με την ένταξη στην πάγια διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Οπως αναφέρεται, «οι ελληνικές αρχές έχουν σκιαγραφήσει μια αξιόπιστη πορεία που οδηγεί σε περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο στις δεσμεύσεις τους μέχρι την 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευτεί τον Μάιο του 2022», και μεταξύ αυτών η έκθεση εστιάζει στα παρακάτω:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ Το σύνθημα είναι ένα: «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» (VIDEO)

 

 
 

Το δίλημμα του ελληνικού και όλων των λαών δεν πρέπει να είναι ποιον ιμπεριαλιστή θα διαλέξουν, αλλά να χαράξουν δική τους γραμμή με σύνθημα «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κυρίαρχοι είναι οι λαοί» και να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις που τους σέρνουν στους πολέμους, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να απαιτήσει την απεμπλοκή της Ελλάδα από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, να μην πάει κανένας Έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα και στην Ουκρανία, να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα.

Όπως επισήμανε ο Θ. Παφίλης, αυτή την ώρα ξεσπάει ένας ακόμα ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ευρώπη, μετά τη Γιουγκοσλαβία, και μετά από πολλούς πολέμους σε όλο τον κόσμο που προκάλεσαν οι σύμμαχοι των αστικών κομμάτων της χώρας, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.

«Καθώς μας φώτιζαν τον δρόμο οι σελίδες απ’ το Κομμουνιστικό μας Μανιφέστο…»

 


Σαν σήμερα, κυκλοφόρησε το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο Πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ένγκελς. 

«Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Αλλά θα κερδίσουν όλο τον κόσμο»…

Σαν σήμερα, στις 24 του Φλεβάρη 1848, κυκλοφορεί το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο Πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ένγκελς. «Στο έργο αυτό» – έγραψε ο Λένιν – «διατυπώνεται με μεγαλοφυή καθαρότητα και λαμπρότητα η καινούρια κοσμοθεωρία, ο συνεπής υλισμός που αγκαλιάζει και τον τομέα της κοινωνικής ζωής, η διαλεκτική, σαν η πιο ολόπλευρη και βαθιά θεωρία για την εξέλιξη, η θεωρία για την ταξική πάλη και για τον κοσμοϊστορικό επαναστατικό ρόλο του προλεταριάτου να δημιουργήσει την καινούρια κομμουνιστική κοινωνία».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:

«30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά-πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς.

Απάντηση ΚΚ Τουρκίας στο αντικομμουνιστικό ρεσιτάλ Πούτιν: «Το αντίδοτο στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ είναι ο σοσιαλισμός και όχι ο ρωσικός εθνικισμός!»

 


«Η σημερινή Ρωσία, η οποία έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ενωση, η οποία υπήρξε υπέρμαχος της ειρήνης, της ισότητας και της προόδου για εβδομήντα χρόνια εκ μέρους των εργαζόμενων λαών του κόσμου»

«Το αντίδοτο στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ είναι ο σοσιαλισμός και όχι ο ρωσικός εθνικισμός!», τονίζει το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία.

Απαντώντας στο αντικομμουνιστικό ρεσιτάλ του Ρώσου Προέδρου, με το οποίο «ντύθηκε» η ανακοίνωση της απόφασής του, το ΤΚΡ τονίζει: «Οι δηλώσεις του Πούτιν, με τις οποίες συκοφάντησε τον Λένιν, τον ηγέτη της μπολσεβίκικης επανάστασης, και τη Σοβιετική Ενωση, στην οποία υπήρξε η πιο ισότιμη και ειρηνική πολιτική εθνών, είναι απαράδεκτες. (…) Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτός ο διαγωνισμός διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων, στον οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία δεν υστερεί απέναντι στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, ενώ αυτοπροβάλλεται ως “μεγάλη δύναμη” βασιζόμενη στην οικονομική, πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική κληρονομιά της ΕΣΣΔ».

Να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις του λαού

 

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για τους μισθούς και την απασχόληση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τη χρονιά που πέρασε, είναι αποκαλυπτικά. Ερχονται να επιβεβαιώσουν με δραματικό τρόπο τη διαχρονική επίθεση στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, από την εργοδοσία και όλες τις κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με αυτά, ένας στους τρεις μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα είχε μισθό μικρότερο των 700 ευρώ μεικτά και σχεδόν ένας στους πέντε κάτω από 500 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 2.163.610 μισθωτών, οι 742.372 (33,85%) είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 700 ευρώ μεικτά. Απ' αυτούς, οι 395.115 (18,26%) είχαν μηνιαίο μισθό λιγότερο ή ίσο με 500 ευρώ μεικτά! Κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά λαμβάνει η πλειοψηφία των μισθωτών, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στους 1.376.032 εργαζόμενους (63,59% του συνόλου). Πάνω από 1.500 ευρώ μεικτά λαμβάνει το 15,79%, ενώ αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ μεικτά μόλις το 8% των μισθωτών!

* * *

Γίνεται επίσης φανερό ότι οι μισθοί αυτοί αντανακλούν και τη μεγάλη διάδοση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και το χαμηλό επίπεδο του κατώτερου μισθού. Από τα στοιχεία του «Εργάνη» επιβεβαιώνεται η μεγάλη διάδοση της υποαπασχόλησης, η οποία βέβαια συνυπάρχει με το καθεστώς της υπερεργασίας σε ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, πάνω από 35 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή με πλήρες ωράριο, εργάζεται μόνο το 71,81% των μισθωτών, ενώ το υπόλοιπο 28,19% απασχολείται από λίγες ώρες μέχρι 35 ώρες. Ειδικότερα, μέχρι 10 ώρες δουλεύει το 4,92%, από 10,1 μέχρι 20 ώρες τη βδομάδα το 11,15% και από 20,1 έως 35 ώρες το 12,12% των μισθωτών.

Πρωταγωνιστής

 

  Πηγή: Associated Press

 

Ποταμούς δακρύων χύνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ, για τη «χαμένη ευκαιρία της ευρωπαϊκής διπλωματίας να παρέμβει στην ουκρανική κρίση», για την αδυναμία της «να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ» και την απροθυμία της να αντιτάξει μια «πολύπλευρη και πλουραλιστική προσέγγιση» στην «αμερικανική μονολιθικότητα».

Την ώρα που οι ανταγωνισμοί οξύνονται και τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν απειλητικά για τους λαούς, η εγχώρια και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία «ξεπλένουν» τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και «μασκαρεύουν» την ΕΕ σε «φιλειρηνικό» τάχα πόλο μέσα στο ΝΑΤΟ.