Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ανθρωπιστικός... ξεριζωμός!

 

Παρά την προσπάθεια να διαψευστούν τα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όλα δείχνουν ότι τέτοια σενάρια μόνο επιστημονικής φαντασίας δεν είναι. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι εξελίξεις «στο πεδίο», όπου οι Παλαιστίνιοι της Γάζας σπρώχνονται από τον ισραηλινό στρατό όλο και πιο νότια, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης και τις προϋποθέσεις μιας ακόμα πιο άγριας σφαγής. Αλλά και οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, που παρουσιάζουν την εκδίωξη των Παλαιστινίων ως τη «μόνη λύση» για να ελεγχθεί η Γάζα. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ φτάνει να χαρακτηρίζει «σωστή ανθρωπιστική λύση» τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων, τον οποίο βαφτίζει με θράσος «εθελοντική μετανάστευση» (!), ενώ κι άλλοι δύο βουλευτές υποστηρίζουν τη «μετακίνηση ορισμένων ανθρώπων της Γάζας σε χώρες που θα τους δεχτούν».

Ο υπουργός Οικονομικών έγραψε συγκεκριμένα στο διαδίκτυο ότι «η υποδοχή των προσφύγων από τις χώρες του κόσμου που θέλουν πραγματικά τα συμφέροντά τους, με την υποστήριξη και τη γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας (...) είναι η μόνη λύση που θα φέρει το τέλος στα δεινά και τον πόνο των Εβραίων και των Αράβων». Θυμίζουμε ότι το εγκληματικό αυτό σχέδιο διέρρευσε από τα Wikileaks και περιλαμβάνει και την Ελλάδα, ως χώρα - προορισμό ενός αριθμού Παλαιστινίων που θα εκτοπιστούν από τη Γάζα. Με ένα τέτοιο σενάριο πάνω στο τραπέζι, μόνο ανησυχία και οργή προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει επιβατηγά καράβια στη Γάζα, για ν' ανοίξει τάχα «ανθρωπιστικός διάδρομος», πίσω από τον οποίο κρύβονται άλλοι επικίνδυνοι σχεδιασμοί του Ισραήλ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων του.

Επιδιώκουν απελπισμένα τη συγκάλυψη

 

Αποκαλυπτικοί για άλλη μια φορά ήταν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ για το έγκλημα στα Τέμπη. Η προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών και των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών είναι κοινός τόπος για όλους, με σκοπό να περάσει «άβρεχτη» η εγκληματική πολιτική που στερεί από τον λαό ένα σύγχρονο, ασφαλές και φτηνό μέσο συγκοινωνίας και μεταφορών.

Ακόμα και ο καβγάς τους για τις πολιτικές ευθύνες αφορά το κατά πόσο η μία ή η άλλη κυβέρνηση προώθησε τη διαλυτική και επικίνδυνη «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων! Πάνω σ' αυτό το έδαφος, οι δεδομένες ευθύνες στη διαχείριση του δικτύου εκείνη τη μοιραία νύχτα παρουσιάζονται αποσπασμένες από αυτήν την πολιτική, άλλοτε ως αποτέλεσμα της «ανεπάρκειας» ενός υπουργού, άλλοτε ως «ανικανότητα» κάποιου υπαλλήλου και άλλοτε ως «παθογένεια» του κρατικού μηχανισμού, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με «πολιτική συναίνεση».

* * *

Για να «απαντήσουν» μάλιστα στην πρόταση του ΚΚΕ - ανεξάρτητα από το αν αναγκάστηκαν τελικά να την ψηφίσουν όλοι εκτός από το ΠΑΣΟΚ - επικαλούνται «εν χορώ» τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων που διόρισε η κυβέρνηση ή που ερεύνησαν το δυστύχημα για λογαριασμό της ΕΕ. Ανάλογα με το τι βολεύει τον καθέναν, ισχυρίζονται ότι αυτά οριοθετούν τις ευθύνες σε συγκεκριμένες περιόδους και πολιτικές αποφάσεις, και ότι εντοπίζουν τους «κρίκους» του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού όπου πρέπει να αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες.

Ο διάβολος όμως «κρύβεται στις λεπτομέρειες». Και είναι τόσο κραυγαλέες οι συνέπειες της πολιτικής τους για τον λαό, που δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε από τα πορίσματα που οι ίδιοι επικαλούνται για να συγκαλύψουν άρον άρον την υπόθεση, σε πλήρη διάσταση με την αγωνία των συγγενών των θυμάτων αλλά και με το λαϊκό αίσθημα. Οσο λοιπόν κι αν το κυβερνητικό πόρισμα «κουμπώνει» με την προσπάθεια συγκάλυψης, υπάρχουν σ' αυτό παραδοχές που τους «βγάζουν στη σέντρα».

Ίδιο και χειρότερο

 

 

Η προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο φοροεξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων, με την οποία επιχειρεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, προσθέτει ακόμα περισσότερους λόγους για να «βουλιάξουν» η Αθήνα και οι άλλες πόλεις στα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώνονται στις 22 Νοέμβρη από Ομοσπονδίες και σωματεία ΕΒΕ, από φορείς αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Παίρνοντας υπόψη τις αντιδράσεις και τον αγωνιστικό αναβρασμό, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, με την προσφιλή τακτική της διασποράς fake news, πετάνε πυροτεχνήματα ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση είναι «βελτιωμένο» σε σχέση με όσα παρουσιάστηκαν αρχικά. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ακόμα χειρότερο!

Ετσι, και ο «κεφαλικός φόρος» θεσμοθετείται με τη μορφή του «τεκμαρτού εισοδήματος», και το τέλος επιτηδεύματος παραμένει με μικρά «κουρέματα» που δεν αντισταθμίζουν τη νέα φοροεπιδρομή, και ο ψηφιακός κλοιός προσθέτει περισσότερα χαράτσια σε κάθε μικρή επιχείρηση, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών.